TIMIȘOARA. Femeia, în vârstă de 38 de ani, care venea din Ungaria și mergea spre Bulgaria a fost oprită, în 8 iulie, la frontiera Nădlac, pe numele ei existând un mandat de arestare emis de Interpol, pentru o condamnare de 30 de ani de închisoare, sub acuzația de terorism pronunțată în Turcia în anul 2012. Imediat după condamnare femeia a fugit din Turcia, obținând statut de refugiat politic în Belgia, unde a și trăit în ultimii cinci ani. Oral Nalan avea asupra ei un document de călătorie emis de regatul Belgiei în baza Convenției din 1951 privind statutul refugiaților şi intenţiona să ajungă la Varna împreună cu fetița sa de 10 ani și cu un grup de prieteni. Femeia a fost reținută de polițiștii de frontieră şi a fost prezentată în fața unui procuror din Timișoara, care a înaintat dosarul unui judecător, cerând arestarea preventivă, în vederea extrădării în Turcia.
Potrivit Mediafax, Curtea de Apel Timişoara a revocat, în 20 iulie, măsura arestării provizorii în vederea extrădării pentru activista turcă şi a dispus punerea acesteia în libertate. Decizia nu a fost definitivă și a fost contestată de reprezentanții Ministerului Public la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ulterior, procurorii și-au retras contestația, motiv pentru care instanța supremă ar urma să ia act de acest demers și ar putea dispune eliberarea activistei.
„Ea de la început a intrat cu un document de călătorie, emis în baza Convenției de la Geneva pentru refugiați, iar această reglemenare este obligatorie pentru România, nu doar ca și reglementare internațională care apără drepturile omului, ci și în baza dispozițiilor Dreptului European. Din nefericire, autoritățile române s-au confruntat cu un caz neobișnuit și a fost nevoie de intervenția Interpolului, ca și organizație internațională. Interpolul este o organizație internațională care funcționează ca o bază de date în care sunt înscrise mai multe persoane de către statele membre, inclusiv de Turcia, iar secretariatul General al Interpol a luat decizia de a șterge cazul lui Nalan”, a explicat avocatul lui Oral Nalan, Alin Speriusi-Vlad, după terminarea ședinței de judecată de la ICCJ pentru Mediafax.
Conform Convenției de la Geneva, Oral Nalan are, ca refugiat, dreptul la aceeași protecție consulară a Belgiei ca o persoană de naționalitate belgiană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!