În cursul zilei de luni, comisiile constituite din ordin al Prefectului Județului Arad au verificat 13 centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor, care funcționează pe raza județului Arad.
Unui centru pentru persoane vârstnice i-a fost suspendată activitatea ca urmare a unor probleme identificate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, precum: stare igienico-sanitară necorespunzătoare, pereți neigienizați, neasigurarea unui spațiu pentru izolarea cazurilor cu risc epidemiologic, inexistența unui program propriu de curățenie, grupuri sanitare insuficiente și nedotate cu echipamente adecvate, lenjerie de pat și prosoape în număr insuficient, inexistența plaselor la ferestre, sală de mese subidemensionată, cabinet medical necorespunzător. Cei 12 beneficiari trebuie relocați în termen de 48 de ore într-un centru similar, conform Planului de urgență.
“În urma diferitelor abateri constatate, au fost acordate avertismente și amenzi în total de 95.900 lei. Un centru pentru persoane vârstnice, altul decât cel cu activitatea suspendată, a fost sancționat cu amenzi în cuantum de 35.500 lei. Șase centre au fost sancționate doar prin avertisment sau li s-au trasat măsuri administrative de remediere a deficiențelor”, se arată în informarea trasmisă de Prefectura Arad.
La nivel național
Potrivit Agerpres, la nivel național Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a controlat luni 446 de servicii sociale, patru dintre acestea fiind închise, în timp ce în cazul a 22 activitatea a fost suspendată.
Astfel, în judeţul Constanţa au fost închise două cămine de bătrâni Sfinţii Constantin şi Elena, în judeţul Giurgiu Centrul pentru viaţă independentă pentru persoane cu dizabilităţi Casa Comber, iar în judeţul Mureş a fost înştiinţată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi pentru retragerea licenţei de funcţionare provizorie a Asociaţiei Re-Min – Centru de Îngrijire şi Asistenţă “Căsuţa lui Min”.
În urma controalelor, au fost suspendate: un serviciu social în judeţul Arad (activitate suspendată de Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor şi Direcţia de Sănătate Publică), 10 în Bucureşti (activitate suspendată temporar pentru cinci servicii pentru copii şi cinci pentru adulţi, respectiv Casa de tip familial Floare de Colţ DGASPC sectorul 4, Apartament de tip familial Floare de Colţ DGASPC Sector 3, trei unităţi rezidenţiale de tip familial DGASPC sector 2, CIA Floarea Speranţei sector 3, CABR Milcov DGASPC sector 1, locuinţă maxim protejată Stolnicu Vasile DGASPC sector 2, Cămin privat pentru bătrâni Sfânta Cuvioasă Parascheva, Cămin pentru persoane vârstnice Sfânta Mina – privat, nelicenţiat), un serviciu social în judeţul Constanţa, şapte în judeţul Giurgiu, două în judeţul Ilfov şi unul în judeţul Timiş.
Cu nume, doar cazurile grave
Deși unele centre verificate în alte județe au fost nominalizate, nu este cazul centrelor controlate și sancționate la Arad. Potrivit instituțiilor implicate în verificări, la nivelul Prefecturii Arad s-a decis ca numele centrelor să fie făcute publice doar în cazul în care neregulile descoperite ar fi de natură penală.
Trimite articolul
XCredeți că lui Bibart ii pasă? Mai mult plătește pt un maidanez 500 lei doar capturarea plus eutanasierea și incinerarea.
Acolo se fac banii repede la omorâtul câinilor comunitari și tăiatul copacilor seculari. Bătrânii sunt doar pierdere pt primărie.
-
captureaza ONG-urile fantoma si apoi ai arunca prin alte parti ca mai apoi sa mearga si sa-i captureze de acolo(alta primarie , alti bani), de ce sa-i omoare cand ei pot face bani la nesfarsit , cu acte in regula si fara probleme???
dar despre azilele de batrani in Arad si judet nu scrieti nimic. ?
Sa nu cumva sa numiti Centrul. Sa mai aiba clienti si pe viitor.
Ar fi interesant ca niste jurnalisti sa faca o vizita acestor azile de varstnici din Municipiu si din judet
Asteptam .
-
Poate treceti si pe la centrul privat pentru varstnici al doamnei Fira Popa…sigur e super ok,doar suntem in gratiile PNL!
De centrul de batrani din vladi am auzit de doua cazuri cand pacienti care nu erau pe moarte , dar mai răi de gura, au fost sedati o perioada mai lunga , o femeie a murit in cateva zile , iar cealalta intr o săptămână. Cred ca ar trebui verificat si irakianu ca ala nu are nici un dumnezeu, daca la firma lui se fac asemenea grozavii ….si una din beneficiare la ce am auzit a facut contract de intretinere cu centrul iar dupa moarte sa le rămână casa…o sapt si casa a fost a lor…astea sunt fapte grave , suspecti de crime pt foloase, ar trebui sa fie monitorizati de poliție si sa se faca cercetari .
-
Când au murit femeile ?
Soluția finala e sa dispara, dupa modelul “Voluntarilor!”.