ARAD. Culmea tupeului la o asociaţie înfiinţată şi întreţinută din bani publici: să ai activitate zero, dar să te lauzi cu indicatori de performanţă extraordinari. Asta face Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem de Gestionare a Deşeurilor judeţul Arad (ADI Deşeuri). Asociaţia trebuie să prezinte indicatorii de performanţă pentru serviciile pe care le prestează în fiecare an. Iar acum, la transparenţă, au ajuns indicatorii de performanţă, indicatori care ne arată faptul că ADI Deşeuri face o treabă grozavă. Dar tot aceiaşi indicatori ne arată faptul că ADI Deşeuri nu face, de fapt, absolut nimic. Dar să vedem ce spun cifrele. În dreptul capitolelor „numărul de contracte încheiat pe categorii de utilizatori”, „numărul de solicitări de modificare a prevederilor contractuale” apare un mare 0 (zero). În schimb, la numărul de recipiente de precolectare asigurate ca urmare a solicitărilor apare un procentaj de 100 la sută. Şi la numărul de reclamaţii rezolvate privind cantităţile de servicii prestate apare un procentaj de 100 la sută. Asta în condiţiile în care numărul de contracte este zero.
Colectări şi facturări
Mai departe, în raportul indicatorilor de performanţă, datele şconate să le spunem legate de ADI Deşeuri continuă. Deşi niciunul dintre locuitorii judeţului Arad nu are contract de colectare a deşeurilor cu asociaţia, cei de la ADI anunţă că a fost îndeplinit un procentaj de 100 la sută în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri colectate selectiv raportată la cantitatea de deşeuri programată. Deci, totul este perfect.
Mai departe, din totalul deşeurilor colectate, 50 la sută au fost valorificate. Aşa spun cei de la ADI. Noi tindem să nu îi credem pe cuvânt. Asta pentru că nu a fost colectat nici măcar un gram de deşeuri. Informaţiile ciudate continuă cu diferite procentaje (foarte bune de altfel) la cantităţi de deşeuri colectate de la agenţi economici, cantitatea de deşeuri colectată din rampe neautorizate şi din locuri neamenajate, dar şi despre valoarea aferentă activităţii de colectare a deşeurilor totală facturată. Referitor la facturi, în indicatorii de performanţă ai ADI Deşeuri, se arată că au fost încasate absolut toate facturile emise, inclusiv cele emise în cazul unităţilor administrativ-teritoriale, procentajul fiind de 100 la sută. Şi, într-un fel, este logic: dacă încasezi zero lei din zero facturi ai un procentaj perfect.
Şi cruda realitate
Mare parte a informaţiilor din indicatorii de performanţă ai ADI Deşeuri sunt non-sensuri, egale cu zero. Practic, asociaţia şi angajaţii ei nu face, cel puţin aşa rezultă, absolut nimic decât să încaseze nişte salarii. Deloc mici, ar mai fi de precizat. Asociaţia a fost înfiinţată odată cu demararea master-planului de gestionare a deşeurilor integrate al judeţului Arad. Însă, cum proiectul a bătut pasul pe loc mai bine de doi ani, nici asociaţia nu a făcut absolut nimic. Şi nici nu va putea face până când master-planul nu va fi finalizat şi va deveni funcţional. Pentru că, în teorie, această asociaţia ar trebui să se ocupe de încheierea contractelor cu utilizatorii serviciului de salubrizare. Până atunci, însă, asociaţia se rezumă la nişte posturi călduţe şa la nişte salarii bunicele. Pentru care nu trebuie să faci mai nimic.
Buget pentru salarii
ADI Deşeuri a stabilit că, în anul 2014, bugetul asociaţiei va fi de 900.000 de lei. Din această sumă, mare parte merge numai către plata salariilor angajaţilor. 600.000 de lei reprezintă salariile celor care lucrează (mai mult sau mai puţin) la ADI. Alte sume importante de bani merg către terţi, către combustibilul maşinilor cumpărate de asociaţie sau către plata telefoanelor angajaţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!