Mihaela Vasil prezintă cele mai importante modificări stipulate în proiectul noii legi a pensiilor.
S-au spus atât de multe, în ultima perioadă, despre noua lege a pensiilor, încât oamenii sunt buimăciţi. Care este cel mai mare neadevăr pe care l-aţi auzit despre acest subiect?
VASIL. În primul rând, trebuie să menţionez că ceea ce am eu pe masă şi am studiat este o variantă de proiect de lege în care apar câteva diferenţe faţă de Legea 19, dar se menţine cel mai important lucru: pensia să fie calculată pe baza contribuţiei la sistemul de asigurări sociale pe perioada întregii activităţi profesionale. Unul dintre neadevărurile pe care le-am auzit a fost că vor scădea pensiile. Pensiile calculate pe baza contribuţiei nu vor scădea. De asemenea, nu vor scădea nici pensiile militarilor şi nici ale personalului Ministerului de Interne, Serviciilor secrete, ale diplomaţilor sau ale magistraţilor. Toate pensiile de peste 3.000 de lei ale acestora vor fi recalculate în funcţie de salariile/soldele pe care le-au avut în perioada de activitate ca şi cum ar fi contribuit pentru aceste venituri la sistemul de pensii. Pensiile până la 3.000 de lei vor fi menţinute, iar cele peste 3.000 vor suferi probabil modificări pentru că au fost calculate pe baza veniturilor din ultima lună – unde s-au pus tot felul de beneficii materiale -, care nu au nicio legătură cu venitul lunar realizat de persoana respectivă.
Cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt pensionarii cu pensii speciale. Vă rog să definiţi sintagma „pensii speciale” şi să precizaţi care sunt modificările ce se întrevăd în această direcţie.
VASIL. Pensiile speciale sunt acele pensii care s-au acordat anumitor categorii de beneficiari precum magistraţii, personalul auxiliar din magistratură, parlamentarii, aviatorii şi diplomaţii. Pe lângă pensia pe care aceştia o obţin pe baza contribuţiei, mai primesc un supliment – numit pensie specială -, calculat pe baza veniturilor din ultima lună sau din ultimele trei luni, în funcţie de categoria de pensionari. Această pensie specială acordată în plus, pe lângă pensia normală, ca a celorlalţi contribuabili, se va recalcula pe baza noului sistem. Doar aceste pensii speciale vor fi afectate de noua lege unică de pensionare.
Ce se întâmplă cu pensionarii de invaliditate? Vor fi reevaluate dosarele lor?
VASIL. Din declaraţiile primului ministru şi ministrului Muncii, pe baza unor constatări care s-au făcut în unele judeţe unde există foarte multe persoane care beneficiază de pensie de invaliditate, s-a hotărât o evaluare specială a dosarelor de pensie de invaliditate. Dar, oricum, persoanele aflate în pensie de invaliditate sunt evaluate o dată la şase luni sau la un an de către medicul de expertiză medicală de la casele de pensii. Doar că de data asta va fi un control mai sever. Noua lege prevede ca dosarele pentru pensia de invaliditate să fie întocmite de către medicul expert de la casele de pensii, şi nu de către medicul specialist care a tratat bolnavul.
Care sunt noutăţile în privinţa pensionării anticipate?
VASIL. În proiectul pe care-l am eu în faţă există două diferenţe mari faţă de Legea 19. În Legea 19, pensia anticipată se poate obţine cu cinci ani înaintea împlinirii vârstei de pensionare, fără penalizare, dacă persoana, pe lângă stagiul de cotizare obligatoriu, a realizat încă zece ani. În noua lege a pensiilor, este vorba doar de opt ani. Aceasta e o prevedere în avantajul pensionarului. În ceea ce priveşte pensia anticipată parţială, aceasta se doreşte a fi descurajată de noua lege. Astfel, noua lege prevede că persoanele care au mai puţin de opt ani peste stagiul complet de cotizare, dar vor să iasă cu cinci ani mai repede la pensie, vor fi penalizate cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare – faţă de 0,5% cât este acum. Deci, cine se pensionează anticipat cu cinci ani mai repede, acum are o penalizare de 30%, iar după noua lege va avea o penalizare de 45%. Această penalizare se ridică în momentul în care persoana se pensionează la limită de vârstă. Iar trecerea la pensionarea la limită de vârstă se va face automat, fără ca persoana să mai depună cerere – aşa cum este acum.
Egalizarea vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi, la 65 de ani, este o măsură destul de controversată. Există vreo posibilitate ca ea să se schimbe?
VASIL. Orice lucru prevăzut în acest proiect de lege poate fi schimbat pe baza votului din parlament. Această egalizare se va face doar după 2015 – an în care vârsta de pensionare va fi de 60 de ani la femei şi 65 de ani la bărbaţi. După 2015 până în 2030, etapizat, se ridică vârsta de pensionare pentru femei.
Sunt voci care spun că eliminarea relaţiei dintre valoarea punctului de pensie şi salariul mediu pe economie va duce, în timp, la scăderea dramatică a pensiilor. Cât adevăr conţine această afirmaţie?
VASIL. Nu e chiar aşa deoarece în proiectul de lege a sistemului unitar de pensii publice, se păstrează o relaţie între salariul mediu pe economie şi valoarea punctului de pensie. Conform noii legi, în fiecare an, valoarea punctului de pensie va creşte astfel încât să acopere 100% rata inflaţiei şi 50% creşterea salariului mediu pe economie. Şi în cazul în care salariul mediu pe economie scade – aşa cum este posibil să se întâmple în acest an -, valoarea punctului de pensie nu va scădea; se va ţine cont doar de inflaţie. Legea prevede ca, în condiţiile în care şi inflaţia este negativă şi salariul mediu pe economie scade, valoarea punctului de pensie să rămână aceeaşi; punctul de pensie nu va scădea, chiar dacă cele două elemente de calcul scad.
Dar nu era mai corect să rămână relaţia directă dintre valoarea punctului de pensie şi salariul mediu pe economie?
VASIL. Din punctul meu de vedere, relaţia directă dintre valoarea punctului de pensie şi salariul mediu pe economie nu poate să fie susţinută totdeauna de guvern. Salariul mediu pe economie nu este dependent de guvern şi de posibilităţile bugetului, ci de mediul privat. Şi atunci nu este corect să legăm valoarea punctului de pensie pe care guvernul trebuie să şi-o estimeze în buget, de salariul mediu pe economie, care nu depinde de guvern.
MESAJ CĂTRE PENSIONARI
„Noua lege se referă mai mult la cei care sunt acum în activitate şi vor deveni pensionari. Actualii pensionari sunt foarte puţin afectaţi de modificările la Legea 19 care sunt aduse de noua lege a pensiilor” – spune Mihaela Vasil.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!