Sculptorul Florin Codre, cel care a încasat 10 milioane lei pentru lucrare, a vorbit cu Jurnal Arădean/Aradon despre situația monumentului şi lansează acum acuze și acuzații la adresa primarului Gheorghe Falcă pentru monumentul său pe care nu l-a adus la Arad. Artistul se plânge acum că nu are înțelegere la autoritățile din Arad în privința amplasării monumentului. Întrebat când va aduce piesele lucrării în oraș, sculptorul nu a putut oferi un termen. A dat vina pe „organizații secrete ungare” care i-ar distruge lucrarea, dar și pe primar, care nu ar vrea ca acest monument să fie amplasat în oraș pentru a nu pierde voturile maghiarilor.
„Dacă eu pun monumentul ăsta acolo, Falcă nu o să mai fie primar pentru că ungurii nu îl mai votează”, a acuzat artistul, care spune că autoritățile locale „au dispreț total” față de el și față de lucrarea realizată în China.
Codre afirmă că municipalitatea tergiversează realizarea amplasamentului de pe Lacul Pădurice, respectiv a fundațiilor pe care vor fi așezate cele 12 piese ale coloanei infinitului restilizată.
„Nu pot aduce monumentul acum pentru că nu am unde să îl așez. Nu vreau să mi-l spargă vreo organizație secretă ungurească. La mine în curte e sub pază (…) Trebuie ca Aradul să pregătească amplasamentul, fundațiile pentru instalare. Când totul e gata, în concordanță cu proiectul meu, pentru că va trebui să aprob ce se face, voi aduce și piesele monumentului”, a lansat noua variantă sculptorul.
Din cele afirmate, se poate înțelege ușor că artistul va putea să nu aprobe lucrarea care ar urma să fie realizată de Primăria Arad (!), și astfel ar tergiversa aducerea pieselor în oraș, ceea ce i-ar permite să amâne cheltuielile imense pe care le implică transportul pieselor. Acestea se află, din vara anului trecut, în județul Călărași, în satul Chiselet, în curtea casei sculptorului.
Florin Codre nu se opreşte însă aici, ci critică dur și amplasamentul. El consideră că lacul nu este potrivit și a cerut autorităților locale să pună monumentul în fața Primăriei, în locul celui dedicat revoluționarilor.
„Falcă vrea să punem monumentul peste o baltă împuțită plină de kitsch-uri. E lucrarea vieții mele, în care am pus multă inimă, pasiune. Este o nouă filozofie a coloanei infinitului, ceva nou în sculptura mondială, dar au ajuns să își bată joc de ea Falcă și Kelemen (Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii – n.r.)”, a declarat sculptorul.
Codre chiar amenință voalat că lucrarea ar putea să nu mai ajungă niciodată la Arad: „Va fi instalată cândva, undeva. Până la urmă, Ministerul Culturii nu e obligat să o dea lui Falcă”.
A pierdut procesul
Tribunalul București l-a obligat, în toamna anului trecut, pe sculptorul brașovean să aducă la Arad monumentul pe propria cheltuială, deși artistul ceruse ca autoritățile să suporte aceste costuri. Judecătorii au dat dreptate Ministerului Culturii, care a prezentat contractul în care Codre se angajase nu doar să execute lucrarea, dar și să o livreze la destinație. „Obligă pârâtul reclamant să transporte şi să amplaseze lucrarea intitulată MONUMENTUL MARII UNIRI DE LA 1918 în Municipiul Arad, conform contractului de comandă nr. 55/07.12.2007”, se arată în soluția Tribunalului.
Poziția Primăriei
Primarul Gheorghe Falcă nu a putut fi contactat pentru a răspunde afirmațiilor lui Codre, fiind la București, unde, ne informează purtătorul de cuvânt al Primăriei, Corina Drăghici, a avut discuții la Ministerul Culturii chiar pe acest subiect.
Astfel, spune Corina Drăghici, Ministerul Culturii și Primăria vor semna un protocol în vederea realizării amplasamentului pentru monument. Banii necesari, respectiv 3.000.000 de lei, au fost alocați prin bugetul local în fiecare an, începând cu 2010, însă nu s-a trecut la executarea lucrărilor din cauza procesului dintre minister și artist.
Verificare pe teren
Conform informațiilor primite de Falcă de la Ministerul Culturii, a fost verificată pe teren existența pieselor care compun monumentul, pentru a nu exista suspiciunea că nu au fost realizate toate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!