ARAD. Plângere împotriva a doi agenţi de poliţie. Un tânăr din Arad arată cu degetul spre doi agenţi din cadrul IPJ Arad şi susţine că aceştia au dat dovadă de abuz şi neglijenţă în serviciu şi îi acuză de furt şi ameninţare. Tânărul povesteşte că agenţii au sosit, sâmbătă noaptea, la un local din centrul oraşului după ce a sunat la 112 şi a solicitat prezenţa unui echipaj de poliţie la acea locaţie. Potrivit declaraţiei tânărului, apelul pe 112 l-a efectuat după ce bodyguard-ul localului l-ar fi agresat fizic.
„În data de 07.04.2013, în jurul orei 03:30, am fost agresat fizic de către bodyguard-ul unui local din centrul Aradului, situat pe Bulevardul Revoluției. Motivul pentru care am fost brutalizat a fost faptul că mi-am permis să întreb patronul respectivului local dacă e interzisă sprijinirea picioarelor de masă. Specific că nu am stat cu picioarele pe masă, nu am fost agresiv (verbal sau fizic) și nu am tulburat liniștea și ordinea publică. Bodyguard-ul m-a apucat de haine și m-a împins, folosind violența, afară din local, cu toate că nu am opus rezistență și eram de acord să părăsesc localul. Acest fapt poate fi confirmat de zeci de martori prezenți la locul incidentului”, a povestit tânărul.
„Mi-au explicat că eu sunt de vină”
Acesta spune că a sunat la 112 pentru a reclama agresiunea iar, în urma apelului, la fața locului s-a deplasat un echipaj de poliție format din cei doi agenți spre care arată tânărul cu degetul. „Le-am explicat situația și am intrat împreună cu ei în local. Patronul și bodyguard-ul le-au confirmat cele spuse de mine (faptul că nu am stat cu picioarele pe masă ci doar că am pus o întrebare) și au motivat alungarea mea prin faptul că au dreptul să își rezerve clientela. Repet, eu am reclamat violența la care am fost supus, nu faptul că am fost alungat. Cei doi agenți nu au audiat alți martori care au asistat la eveniment. Toată discuția echipajului de poliție cu angajații localului a durat maxim 30 de secunde, după care m-au poftit afară pentru a-mi lua datele. Mi-au explicat că eu sunt de vină, că e dreptul bodyguard-ului să folosească violența împotriva mea. Nu mi s-a părut o atitudine normală din partea unor apărători ai legii și le-am cerut să se legitimeze întrucât nu o făcuseră până atunci. Au refuzat și din acest moment atitudinea lor s-a transformat într-una total ireverențioasă și ostilă. Le-am cerut în repetate rânduri să se legitimeze și mi-am scos telefonul pentru a înregistra refuzul lor. Specific că eram în spațiu public, practic în plină stradă”, a precizat tânărul.
Ameninţat cu bătaia?
Tânărul îi mai acuză pe poliţişti că l-ar fi ameninţat şi că i-ar fi furat telefonul mobil. „La vederea telefonului, aceștia mi l-au luat din mână și m-au poftit în mașină în vederea deplasării la IPJ. Pe perioada deplasării, cei doi agenți m-au ameințat că “voi vedea ce bătaie primesc la secție” și că “voi spăla pe jos toată secția de poliție”. Le-am atras atenția că își depășesc atributele legale și că îmi rețin ilegal un bun personal – telefonul”, a povestit tânărul.
Amendat cu 1.000 de lei
În plângerea depusă la sediul IPJ Arad pe numele celor doi agenţi, tânărul mai arată că la sediul Poliţiei a fost informat că va fi sancționat cu amendă contravențională în valoare de 1.000 de lei, pentru “tulburarea liniștii publice”.
Tânărul mai spune că le-a cerut, în repetate rânduri, să îi restituie telefonul şi că cei doi agenţi păreau a fi deranjați de faptul că i-ar fi putut înregistra (în spațiul public!), fapt pentru care căutau în telefon imagini. „Consider că mi-a fost încălcat dreptul la intimitate”, a mai spus tânărul, care a indicat şi faptul că nu a primit procesul verbal și amenda contravențională, ori o copie a acestora şi nici nu i s-a citit ce scrie în acel proces verbal.
„Privat de un bun personal”
Povestea nu se opreşte aici. Tânărul susţine că a cerut să vorbească cu un superior de-al lor, cerere care i-a fost aprobată. Iar superiorul a avut „o atitudine respectuasă, cu dânsul am purtat un dialog absolut normal”. Moment la care telefonul său era dezmembrat de unul dintre agenţi, moment la care tânărul a redactat și o plângere împotriva celor doi.
Povestea nu se opreşte nici măcar aici căci tânărul specifică că a vrut să depună plângerea la ofițerul de serviciu „însă acesta a refuzat să o primească motivând că nu se primesc plângeri la ora 04:00 și că să revin la ora 08. Nu aveam cunoștință de faptul că există un orar pentru preluarea plângerilor”.
Acuzaţiile
Tânărul le impută celor doi agenți următoarele: „neglijență în serviciu, pentru că nu au audiat martorii la agresiunea la care am fost supus; amenințări la adresa integrității mele fizice și psihice (amenințări cu bătaie și umilință); furt, cei doi reținându-mi ilegal un bun personal; încălcarea dreptului la intimitate, cei doi vizionând materiale stocate în telefonul personal; abuz în serviciu, pentru că m-au amendat pentru o faptă pe care nu am comis-o; abuz în serviciu, pentru refuzul (repetat) de a se legitima”.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Arad „vor fi verificate toate aspectele semnalate în plângerea primită”.
CITESTE SI:
Primarul din Şeitin, acuzat de abuz
Citiți principiile noastre de moderare aici!