Senatorul PSD de Arad Mihai Fifor critică utilizarea deficitului bugetar „ca armă de propagandă în mâinile unui ministru de Finanțe liberal, incompetent și manipulativ precum Florin Cîțu”.
„Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna unui ministru al Finanțelor obișnuit să speculeze. Același lucru se întâmplă și în ultimele săptămâni, domnul Cîțu conducând un nou atac asupra leului, de data aceasta în calitate de reprezentant al Statului Român. În goana după senzațional, ministrul Finanțelor uită să le spună românilor câteva lucruri esențiale, legat de acel mult vânturat deficit bugetar, care a contribuit la prăbușirea leului în doar câteva zile. Probabil aceasta a și fost intenția speculatorului Cîțu. Argumentele specialiștilor ne arată că suntem în fața unei manipulări grosolane a celor de la PNL, care se joacă cu stabilitatea economică și financiară a României, cu o nonșalanță de neimaginat. În această situație, ar fi de pus câteva întrebări la care cei de la PNL ar trebui să răspundă. Să ne spună dacă s-a negociat cu Comisia Europeană invocarea şi acceptarea clauzelor care să menţină deficitul ESA la sub 3% din PIB în 2019 și s-a acceptat să fie gonflat deficitul cash cu tot ceea ce însemna plată urgentă către companii, ca şi cum arieratele ar veni doar dinspre stat către privat. La rectificarea bugetară s-au acordat miliarde de lei rambursări de TVA, despăgubiri ANRP, fonduri de rezervă s.a. s-au făcut verificări analitice pe dosarele de rambursare la TVA, se pot prezenta situaţii exacte? Este acest proces concordant cu principiile prudenței și responsabilității fiscal-bugetare? Dacă erau găuri în buget, de ce nu s-a mai așteptat o lună plata avansurilor pentru anumite achiziții? Cine suportă declarațiile iresponsabile pe situația bugetară a României, care a dus la deprecierea consistentă a cursului de schimb, generând costuri de finanțare mai mari pentru stat și folosirea a cel puțin 600 de milioane euro din rezerva valutară a României pentru stabilizarea cursului de schimb? Cine acoperă sumele pe care milioane de români le plătesc în plus pentru credite, în urma deprecierii monedei naționale?”, întreabă senatorul PSD de Arad Mihai Fifor.
Trimite articolul
XNu sunt economist, nu stiu despre ce vorbeste Fifor. Oare el o fi stiind?!
o minima urma de bun simt i-ar indemna sa taca, macar o perioada de timp ..
Mai las-o moarta fustangiule, ca veneai in Arad doar la agatat si nu ai facut nimic pt ca Aradul asta in care nu stim cum te-ai fofilat ca politician sa mearga inante, nu ai sprijinit cu nimic Aradul ci ai contribuit la spolierea lui.
Domnule Fifor, comentariul Dvs colcaie de lipsa de cunostinte, rautate, smecherii (adica sa mute platile pe anul bugetar 2020), doar doar decrebilitati un guvern care a preluat un buget destabilizat. Vedeti-va de treaba si mergeti acasa in Oltenia. (Nici) Socialistii din Arad nu va vor, ati fost impus de Dragnea, si prost inteleasa disciplina de partid v-a catapultat senator de Arad.
Fugi, Fifor, fugi. Oltenii te asteapta
Domnule Fifor, nu mai vorbiti prostii. Deficitul bugetar este pe 4%. Nu mai incercati sa prostiti oamenii. Daca ati gi respectat, cat de cat, disciplina financiara.
Daca nu stiti, va explic, xecuţia bugetului, respectiv încasarea veniturilor şi efectuarea cheltuielilor autorizate pentru fiecare an bugetar, se poate organiza într-unul din următoarele sisteme:
(i) sistemul de gestiune: la finele anului bugetar bugetul se închide în mod automat, în contul de încheiere a exerciţiului bugetar fiind înscrise doar veniturile încasate şi cheltuielile efectuate, în timp ce veniturile neîncasate şi cheltuielile angajate dar neefectuate urmează a se reflecta în bugetul anului în care se vor realiza; dezavantajul sistemului constă în faptul că nu pot fi cunoscute cu exactitate veniturile şi cheltuielile anului bugetar
(ii) sistemul de exerciţiu: presupune existenţa unei perioade de 3-6 luni din momentul expirării anului bugetar până la încheierea contului de exerciţiu bugetar, timp în care se continuă încasarea veniturilor şi efectuarea cheltuielilor; dezavantajul constă în existenţa în paralel a doua bugete, cel al anului expirat şi cel al anului în curs, care creează dificultăţi în ceea ce priveşte sistemul de evidenţă şi control.
evidenţă şi control.
In România, conform legii finanţelor publice, exerciţiul bugetar este anual, coincide cu anul calendaristic şi cu cel financiar, execuţia bugetară se încheie la data de 31 decembrie a fiecărui an iar orice venit neîncasat şi orice cheltuială neefectuată până la această dată se va încasa sau se va plăti în contul bugetului pe anul următor, creditele bugetare neutilizate până la închiderea anului sunt anulate de drept.
Drum bun spre Oltenia, si sa nu va mai intoarceti in Arad.
Socialistii din Arad nu va vor
Domnule Mihai Fifor exista,sau NU,deficit bugetar????!!!!??? Au,sau nu au dreptate GALBENII ???? La nivel mare,pentru ca in ARAD se stie… Nu intamplator nemernicul Falca a abandonat urbea pentru un valau cu laturi consistente….Nici streang nu merita din partea urbei!!!!!!
daca articolele de la PSD sunt pe bani, ar trebui sa spuneti cat e suma, facem cheta, punem mana de la mana si strangem mai mult, ca sa va dam ca sa nu le publicati….
“UPDATE 2 – Numele fostului secretar general al PSD și fost ministru al Apărării și interimar la MAI, Mihai Fifor, ar apărea în dosarul de corupție de la Poliția din Caraș-Severin, potrivit Digi 24.
Numele lui Fifor ar fi apărut în discuția dintre două persoane implicate în dosar, alături de numele liderului PSD Ion Mocioalcă.” sursa evz.ro din 05.12.2019
Da, prezumtia de vinovatie puteri spune, dar intreb vum este vorba bstraneasca “unde nu este foc nu iese fum”