A fost unanimitate, miercuri, în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal. Toate cele 13 proiecte aflate pe ordinea de zi au fost aprobate cu acordul tuturor aleşilor locali. Dar asta nu înseamnă că nu au existat mici înţepături, pe ici, pe colo. Ele au apărut taman la ultimul proiect, cel privind organizarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ de stat şi particular preuniversitar din municipiul Arad care va funcţiona în anul şcolar 2017-2018. Nu că ar fi fost vreo problemă cu conţinutul proiectului. Nu. Propunerile privind fuzionarea unor şcoli şi licee au dispărut, proiectul fusese avizat favorabil în comisii. Dar…
Dorinţe, regrete, propuneri
…Consilierul local Beniamin Vărcuş a ţinut să intervină pentru a saluta „intrarea în normalitate cu privire la organizarea reţelei şcolare” şi pentru a recomanda ca „pe viitor să se procedeze la fel”, în sensul consultării prealabile a părinţilor, directorilor de şcoli, a tuturor factorilor implicaţi în reţeaua şcolară. Alesul PSD şi-a exprimat, de asemenea, regretul că „municipiul Arad nu are o strategie cu privire la şcolarizarea elevilor din municipiul Arad” şi dorinţa ca administraţia locală să găsească o variantă prin care „să avem cât mai rapid o strategie cu privire la învăţământul arădean”.
Primarul Gheorghe Falcă a informat că a fost pusă deja în dezbatere o strategie pe învăţământ, urmând ca aceasta să fie finalizată prin vot. Viceprimarul Levente Bognar a intervenit pe subiect precizând că „în paralel cu strategia pe municipiu ar trebuie să solicităm şi o analiză la nivel de judeţ pentru că sunt mulţi copii din judeţ care vin la şcoli din municipiu”.
Acuze nefondate
Că tot e cadru didactic, consilierul local Anca Stoenescu (PSD) a prezentat câteva date privind Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” (fost Forestier), acuzând Primăria că a încercat să închidă liceul încă din 2010 (când voia să atribuie DDAC spaţiul liceului), dar şi în 2012 (când voia să atribuie unei fundaţii acelaşi spaţiu).
Claudia Macra, city-managerul municipiului Arad, a ţinut să clarifice situaţia precizând că în discuţie e vorba de un spaţiu aflat pe Calea Timişorii nr. 20 (pe partea dreaptă, direcţia de mers spre Timişoara), altfel o suprafaţă generoasă pe care se află un atelier părăsit şi o locuinţă de serviciu. „Încă din 2009-2010 acest spaţiu se află pe lista spaţiilor neutilizate din unităţile de învăţământ, spaţii cărora dorim să le găsim o destinaţie corectă, legală şi în folosul comunităţii” – a explicat Claudia Macra.
City-managerul Aradului a mai precizat că, în fiecare an, Primăria a răspuns pozitiv solicitărilor conducerii Liceului Forestier, finanţând diverse lucrări de reparaţii la clădire (cele mai recente – în toamnă-iarnă la încălzire, iar acum se schimbă cazanele).
Contre pe fuziune
Anca Stoenescu a mai precizat că fuziunea dintre Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” şi Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului era inoportună (au profile diferite – silvic şi construcţii, baza materială de la Forestier nu ar putea fi mutată la Construcţii, elevii din Aradul Nou nu vor merge până în Vlaicu la şcoală).
Răspunzându-i consilierei PSD, primarul Gheorghe Falcă a reiterat solicitarea imperativă a Inspectoratului Şcolar Judeţean de a comasa cele două unităţi de învăţământ, încă din vremea când Anca Stoenescu era inspector şcolar general adjunct. Anca Stoenescu a subliniat că ea nu a semnat acea solicitare, Gheorghe Falcă a răspuns că nici nu şi-a exprimat în vreun fel dezacordul cu ea. Primarul a mai adus în discuţie şi rezultatele slabe pe care elevii de la Forestier le-au obţinut la Bacalaureat şi a invocat necesitatea existenţei unei legături între învăţământ şi economie. În fine, edilul a subliniat că „noi nu avem responsabilitate în ceea ce înseamnă dimensionarea unor licee, clase, profiluri, această responsabilitate aparţine Inspectoratului Şcolar Judeţean”.
PN 1 rămâne pe Doinaş
Cum spuneam, reţeaua şcolară pentru 2017-2018 a fost pe placul tuturor consilierilor locali. E o reţea nemodificată faţă de anul şcolar anterior, fără comasări deranjante pentru elevi, părinţi sau cadre didactice. De menţionat ar fi faptul că Grădiniţa PN 1, de pe strada Ştefan Augustin Doinaş (aparţinând Colegiului Naţional „Vasile Goldiş”) va rămâne în aceeaşi locaţie, în ciuda solicitării conducerii Colegiului de a o muta la Grădiniţa PP 22, pe strada Voluntarilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!