O dată cu reînceperea activităţii la Direcţiile Finanţelor Publice din ţară, au reapărut şi conflictele între sindicatele ce îi reprezintă pe finanţişti. Practic, sindicatul SED LEX şi Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici se acuză, reciproc, de destabilizare şi atitudini nepotrivite între colegi.
Fără drept de reprezentare
Conflictul, care ce-i drept există de ceva vreme, între SED LEX şi SNFP a fost readus la lumină ieri după cer reprezentanţii SED LEX au editat un comunicat de presă cu acuze la colegii din SNFP. „În data de 16 octombrie a fost semnat protocolul privind sistemul de acordare a stimulentelor între reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publice. Sindicatul «Finanţe al Salariaţilor din Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad», membră a Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, vă informează că SNFP, reprezentat de dl. Sebastian Oprescu, nu are membrii de sindicat în DGFP Arad şi prin urmare domnul Oprescu nu a avut calitatea de reprezentant al Alianţei Sindicale SED LEX”, se explică în comunicatul semnat de liderul SED LEX Arad, Ioan Trifa.
În numele tuturor
De partea cealaltă, Eugen Stănean, lider SNFP Arad, explică: „Negocierile duse de liderul nostru de sindicat nu ne-au vizat doar pe noi, şi nici nu s-ar fi putut face un astfel de demers. Noi am luptat pentru toţi colegii, întrucât liderul lor a renunţat în ultimul moment să mai participe la negocieri. Nu se poate vorbi despre un monopol al unui sindicat asupra anumitor structuri din cadrul Ministerului Finanţelor. Direcţiile Finanţelor Publice, de la nivel naţional, fac parte atât din SNFP cât şi din SED LEX”.
Cu stimulentele … în aer
În ceea ce priveşte acordarea stimulentelor, Eugen Stănean a afirmat că „totul a fost o mare gogomănie”. Liderul SNFP Arad a mai mărturisit că nu a fost contactat de niciun director de instituţie de Arad, în cazul său comisarul şef al GFA, pentru a i se comunica de când se vor acorda stimulentele, totul fiind „lăsat în coadă de peşte”.
Fără planuri la Gardă
Referitor la existenţa unor planuri naţionale de încasări, înc onformitate cu care se vor acorda stimulentele, Stănean arată că legal Garda Financiară nu poate acţiona după un astfel de plan, fiind vorba despre acţiuni ce vizează evaziunea fiscală. „În cazul comisarilor noştri nu există un plan. Pot exista zile când avem capturi de sute de mii de euro, dar şi luni întregi când capturile nu sunt la fel de valoroase. În schimb la Fisc există un plan al încasărilor de TVA, impozit pe profit şi alte taxe obligatorii”, a mai spus Stănean.
Procentul stimulentelor
Eugen Stănean a explicat procedura acordării de stimulente. Din valoarea totală a banilor aduşi la buget în urma acţiunilor GFA, doar 15 procente se reîntorc la o comisie de valorificări. De acolo fondurile se împart, iar în cele mai fericite cazuri stimulente acordate fiecăruia sunt de 4-5 procente.
„Liderul nostru a luptat pentru toţi angajaţii din sistem, indiferent de sindicatul din care fac parte”, Eugen Stănean.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!