E frig afară, dar se pare că nu atât de tare încât oamenii străzii să apeleze la serviciile Adăpostului de Noapte de pe strada 6 Vânători din municipiu. În prezent, aici sunt cazate 40 de persoane. Capacitatea adăpostului este de 50 de locuri (36 bărbaţi şi 14 femei), cărora li se adaugă un izolator de patru locuri pentru cei care au probleme de sănătate. „Dacă temperaturile forţează, atunci numărul de locuri din adăpost se poate extinde până la 80-90, maximum 100 de locuri” – precizează Christian Cojocaru, şef Serviciu Protecţie Persoane Adulte în cadrul Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară (DDAC) Arad – instituţie în subordinea căreia funcţionează Adpostul de Noapte.
Adunaţi de pe străzi
Când temperaturile sunt foarte scăzute, echipe mixte formate din reprezentanţi ai DDAC şi Poliţiei Locale patrulează în „zonele fierbinţi” ale oraşului pentru identificarea persoanelor fără adăpost şi îndrumarea acestora către Adăpost, astfel încât să nu rămână în stradă, să îngheţe de frig. Care sunt aceste zone? Gara, zona 300 (la pasaje, sub calea ferată), zona 700 (sub pasaje), gara Aradul Nou, Piaţa Mare, Piaţa Mică. În plus, „dacă cetăţenii ne anunţă că ar fi aciuaţi oameni ai străzii pe undeva, printr-o scară de bloc, atunci noi mergem acolo şi-i ducem la adăpost. Cei care doresc să ne semnaleze astfel de situaţii ne pot contacta la numărul de telefon 0257-214988” – subliniază Christian Cojocaru.
Servicii asigurate
Pe lângă un loc de dormit într-o încăpere încălzită, beneficiarii Adăpostului de Noapte au şi posibilitatea de a face un duş. De asemenea, li se asigură asistenţă medicală şi li se oferă un ceai fierbinte. Dacă vremea va fi foarte rece, atunci conducerea Adăpostului încearcă să le asigure şi hrană, din sponsorizări sau prin Cantina Municipală.
Termene de şedere
Orice om care nu are un acoperiş deasupra capului este primit la Adăpostul de Noapte de pe strada 6 Vânători din Arad. Dar, potrivit regulamentului de funcţionare a Adăpostului, cei care sunt din afara judeţului nostru au dreptul să rămână aici doar şapte zile (socotite a fi „perioadă tranzitorie” în care îşi pot rezolva problemele pe care le au în Arad). Ceilalţi, arădenii, pot sta la Adăpostul de Noapte până la şase luni, cu posibilitate de extindere dacă situaţia o impune. Dar, dacă vremea e rea, dacă temperaturile sunt scăzute, nimeni nu e dat afară din Adăpost. E o excepţie care se aplică din raţiuni uman(itar)e în fiecare iarnă geroasă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!