Certificatul de integritate comportamentală este un document solicitat, din acest an, mai multor categorii de angajaţi, între care dascălii, medicii sau asistenţii sociali. În principiu, acelor angajaţi care lucrează cu copii şi ar putea abuza de inocenţa acestora.
De câteva zile, de când a început şcoala, la ghişeele Serviciul de cazier judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad se depun sute de cereri de eliberare a adeverinţei. Un număr de 460 de persoane, majoritatea angajaţi din şcoli, au obţinut deja documentul, însă inspectorul şcolar general adjunct, Nicolae Pellegini, ne-a declarat că toţi cei aproape 4700 de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar care intră în contact cu copii vor trebui să prezinte acest certificat, fiind vorba de personal didactic, didactic auxiliar sau chiar nedidactic.
Până în prezent, doi dascăli nu au reuşit să obţină acest document, cererile lor fiind respinse, însă motivele nu au fost precizate de către autorităţi.
Criticile dascălilor
Preşedintele Sindicatului Democratic din Învăţământ (SDI) Arad, Dănuţ Ieneşescu, consideră că noile reglementări nu fac decât să birocratizeze şi mai mult sistemul, dar şi să îi umilească pe profesori. “Am avut discuţii cu colegii din şcoli şi nimeni nu este de acord cu acest demers birocratic. Dacă ar exista situaţii de acest fel, s-ar vedea la angajare, când oricum se prezintă cazierul judiciar. Dascălii sunt umiliţi cerându-li-se acest document prin care să ateste că nu au comis infracţiuni sexuale. În plus, eliberarea adeverinţei implică cel puţin două drumuri la ghişeul Poliţiei din Arad, iar unii angajaţi din şcoli vin de la 50 sau 100 de kilometri depărtare. Ei pierd două zile sau trei zile pentru a obţine documentul, dar cheltuielile de transport nu le decontează nimeni. Există deja o birocratizare excesivă în sistem, nu era nevoie de un document în plus pentru a fi puşi oamenii pe drumuri”, a declarat preşedintele SDI Arad, sindicat în care se regăsesc peste 95% dintre angajaţii din învăţământul arădean.
“Suntem văzuţi ca infractori”
Am consultat şi opiniile mai multor profesori, toţi având critici de adus noilor reglementări. “Profesorul e văzut ca un potenţial infractor, el a ajuns să fie nevoit să-şi probeze nevinovăţia în faţa angajatorului, iar nu statul să îi probeze vinovăţia atunci când e cazul. Consider că certificatul de integritate comportamentală se suprapune cu cazierul judiciar, care oricum este solicitat la angajare. Suntem umiliţi şi puşi pe drumuri inutil”, a spus profesorul Ovidiu Torz.
“Tot la şase luni ar trebui să scot un astfel de certificat, pentru că doar atât timp e valabil. Între timp, dacă comit vreo infracţiune sexuală, conform acestei legi ar trebui să mă duc să declar la angajator acest lucru. Mă întreb, să merg mai întâi la directorul şcolii sau la Poliţie? E o lege aberantă!”, spune o profesoară, Mariana Iercoşan.
Demersuri comune
ISJ a transmis şcolilor din tot judeţul recomandarea de a face demersuri comune pentru eliberarea certificatelor, astfel încât să fie trimisă o singură cerere Serviciului de cazier judiciar pentru angajaţii din fiecare unitate de învăţământ, pentru ca aceştia să nu meargă fiecare în parte la ghişeu. Multe şcoli s-au conformat deja, ceea ce face ca la Serviciul de cazier judiciar să nu fie cozi imense. Totuşi, angajaţii de aici nu scapă de munca titanică, pentru că trebuie să verifice situaţia fiecărei persoane aflate pe tabelele primite de la şcoli.
Trimite articolul
XEste jenant,umilitor sa ceri dascalilor asemenea adeverinte ,in conditiile in care la guvern,parlament si in alte institutii colcaie ,viermuiesc puscariasi cu suspendare,turnatori si tortionari stalinisti,nelegiuiti de tot felul. Chiar este trist si ofensator la adresa dascalilor natiei noastre.Rusine celor care au initiat asemenea tampenii asemanatoare cu masurile antisemite ale dementului Hitler!!!
Sa vedeti la Facultatea Goldis cata umilnta e ! Apoi sa vorbiti ! Intelectuali care stau pe salariu minim la Goldis . Si traiesc pe spinarea studentilor ! Alo ! DNA !
Nu vă mirați prieteni !
Acest fenomen e în trend : e necesară adeverință că POT participa la orele de sport nu că sunt motivat să NU execut anumite exerciții ( copii nu mai știu să alerge ) Constituția prevede că TOȚI cetățenii sunt egali ( magistrații, miniștrii, arbitrii etc. NU ) prezumția de nevinovăție, principii fundamentale de drept sunt hărtănite în picioare, icoana și rugăciunea sunt factori de stres, ……
Deci, de ce vă mirați ? Un popor poate fi distrus fără război, distrugând școala și Biserica !
Priviți ce suntem și … deșteptați-vă !
Cazierul nu era de ajuns? Inca un act dupa care sa umblii… plus cateva locuri in plus pentru niste super bugetari,….
legi facute cu … picioarele…
Este surprinzator ca dascalii,adica cei care se presupune ca gandesc,spun ca sunt socotiti infractori;aceste adeverinte se cer tocmai pentru a-i proteja pe ei,insa se pare ca sunt prea sesibili,iar sindicalistii,imbogatiti din cotizatiile lor,nu au capacitatea de a explica importanta acestui act.
E un act de preventie , atat timp cat doresti sa lucrezi in invatamant trebuie sa faci proba nevinovatiei ,de ce sa fie umiliti ??? trebuie introdusa si o evaluare psihologica anuala , de ce toate acestea ? pentru ca unii nu au ce cauta in invatamant , chiar si asa se intampla nenorociri, oricum unii predau si nu au nimic in comun cu invatamatul , nenorocesc generatii de elevi.Apropo atunci cand profesorii nu predau cum trebuie materia iar elevii sunt nevoiti sa plateasca meditatii , atunci nu se simt umiliti???Au ajuns “generatiile de aur” de la Vlaicu si Goldis sa predea in scoli-majoritatea si-au cumparat anii de studiu si examenul de licenta , va dati seama ce bataie de joc la adresa elevilor si parintilor.
Adeverinţa de integritate pentru politicieni, ar trebui ! Datorita lor a ajuns aceasta tara unde este .
Mă bucur sincer că ați ajuns la acest semntiment de umilire !!!
În acest fel s-au simțit sute de elevi care au fost jigniți și umiliți de unii dintre voi, care după ani în care ați stat la catedră, ati ajuns sa aveți nervii slăbiți și uzați, ați ajuns să fiți morocănoși și veșnic nemulțumiți. !!!!
Nu e nimic jenant,căci li se cere adeverinta medicala ca sunt apți psihic,ca nu suferă de boli contagioase,deci adeverință de integritate e chiar necesara,mulți nechemati activează în unități de învățămint. Așa ca vorba unei celebre politiciene, ciocul mic și va conformați,altfel zburați !
Asemenea adeverinta se cere demult in uniune, bun venit 🙂
Mai miscati-va si voi domnilor dascali ca toata ziua stati degeaba lucrati unii 2-3 ore pe zi pe salarii imense altul isi rupe oasele 12 ore pe salar de nimik si vaisamar de copii ce ies din mana voastra ca deaia sa ajuns la caziere si tot felul de bine ce educati copiii
cu unii profesori chiar că stai cu un niște infractor de vorbă în sensul că prin umilință care îl dau ei profită de inocența copiilor având în vedere că situația lor depinde de munca părinților în acest caz sunt și curvele care stau cu profesorii zicem tot sau mamei sau să te dau dovadă de o perversiune Păcală ceea ce înseamnă că dacă se face o reconstituire a faptelor a nu ar putea decât să spună că au încercat doar cu intenție de a vedea ce din despre persoana respectivă în același scop de a obține bunuri foloase de la cei aflați în discuție cu o asemenea persoane dubioase ca profesor lasă mult de dorit și competența lor având în vedere că de pe băncile școlii ies numai copiii bine jucați dar cu seriozitate care lasă mult de dorit în sensul că îți pui întrebarea de unde face copilul la femei departe rău o muncă când tata și mama lucrează sau în speță profesorii sunt eu curvă și a rar întâlnită și perversiune încât sumele săracii și chiar că sunt săraci tu din gură că profită nu mai baguleași o carte pe cur poate foamea le astâmpără gratuitățile de care statu cică le acordă ca să fie și mai horopșiți de umilință!
Sarăcie cacaților ca e scumpă mancarea
Teste psihologice reale și serioase, astea ar trebui făcute constant tuturor celor din educație, sănătate, și bineînțeles tuturor aleșilor locali și celor din parlament (ăstora din urmă și un test de limba română).
Nu e nici o umilinta, avand in vedere cate chestii urate au comis numerosi suplinitori de doi bani si de nota cinci admisi sa se ,,ocupe,, de copiii romanilor. Ar trebui pretins si un examen psihiatric sever si unul care sa ateste ca au chemare pentru aceasta meserie atat de importanta pentru un viitor sigur si curat al Țării.
De ce umilinta? oare nu dintre ei sunt cei care ne-au violat copii? Ce e rau in faptul de a cere scolii sa angajeze numai cadre integre,sa ne simtim macar din acest puct de vedere copii in siguranta, ca cat priveste violenta….mai e de vorbit.