ARAD. Un nou sistem de ticketing pentru călătoriile cu tramvaiul. Compania de Transport Public Arad a venit cu anumite precizări și clarificări, astfel ca, în final, toți călătorii să știe ce vor face cu cardurile de transport, cum le vor folosi și ce riscă dacă le pierd. Schimbările în ceea ce privesc biletele de tramvai apar în contextul în care Primăria Municipiului Arad în colaborare cu Compania de Transport Public Arad a achiziționat mult vehiculatul sistem de e-ticketing (sistem electronic de taxare).
„Sistemul de e-ticketing se adresează tuturor celor care folosesc transportul în comun, fie că sunt localnici, în tranzit, sau turiști. În acest sens, vor fi puse la dispoziție carduri personalizate de călătorie. Acestea sunt personalizate și reîncărcabile ca abonament pe liniile operatorului de transport în municipiul Arad, conform tarifelor/gratuităților stabilite prin H.C.L.M. Arad. Cardurile personalizate se distribuie gratuit pentru călătorii cu domiciliul în municipiul Arad. Pentru cei care nu îndeplinesc această condiție, costul de achiziție al unui card este de 7 lei”, a informat iniţial CTP Arad.
Cardurile vor putea fi ridicate de la unul dintre cele șapte puncte amenajate în municipiu: sediul CTP Arad, situat pe Calea Victoriei, nr. 35b-37, Dispeceratul CTP Cocorilor, Dispeceratul CTP Făt -Frumos, tonetele din stațiile de tramvai Gară CFR, Podgoria, Piața Romană și Zona II-III (Billa). „Solicitantul trebuie să completeze declarația de consimțământ iar, în baza cărții de identitate/cupon de pensie/ carnet de elev/decizie, lucrătorul din cadrul CTP îi va face o fotografie de profil și va înregistra în program datele beneficiarului. În cazul în care un călător pierde cardul personalizat, acestuia i se va putea emite un nou card, în baza unei cereri exprese, iar costul de emitere al unui nou card este de 7 lei”, mai transmite CTP.
Directorul CTP Arad, Claudiu Godja, a declarat pentru Jurnal arădean/aradon.ro că „sunt pregătite 180 de mii de carduri pentru a fi distribuite. Estimăm o distribuire a 30-40 de mii de carduri, iar mai apoi să putem porni sistemul”. Practic, Godja subliniază că, deși intenția este de a pune în funcțiune noul sistem de la 1 octombrie, totul depinde de cât de mulți arădeni își vor ridica cardurile personalizate, întrucât – din moment ce noul sistem va fi funcțional – vechile abonamente pe hârtie nu vor mai fi eliberate. Așadar, cei care beneficiază de gratuități și abonamente își pot ridica deja cardurile personalizate de la punctele CTP amintite anterior.
Validare și verificare
Mai trebuie spus că aceste carduri vor trebui validate la fiecare urcare în mijlocul de transport în comun. Validarea se face prin apropierea cardului de partea de sus a dispozitivului de citire electronic, amplasat în mijlocul de transport, care în câteva secunde va arăta mesajul „validat”. „Verificarea cardurilor se va face de către controlor cu un aparat mobil, care le arată ora la care a fost făcută validarea şi astfel se constată valabilitatea plăţii călătoriei. În cazul în care călătorul nu a validat cardul la urcare acest lucru este constatat de către personalul de control al CTP”, se mai arată în clarificările transmise de Compania de Transport.
Cum se face plata?
Încărcarea noilor carduri cu suma aferentă abonamentului va putea fi făcută atât la tonetele din stațiile de tramvai, la fel ca până acum, cât și la automate. Explicațiile privind încărcarea abonamentelor afișate pe automate sunt destul de clare, iar plata poate fi făcută atât cu numerar, cât și cu cardul bancar. Directorul CTP ne-a mai spus că tonetele din stații vor fi păstrate atât timp cât oamenii le vor folosi. Cât despre perioada de valabilitate, Godja explică: „S-a stabilit prin hotărâre de CLM perioada aferentă vizării cardurilor. La cei peste 70 de ani, care au gratuitate pe transportul în comun, vizarea va fi făcută la fiecare șase luni, iar pentru elevi, personal susțin că nu trebuie să se facă vizarea decât o singură dată pe an”. În plus, abonamentul va fi însoțit de o fotografie a posesorului, astfel că în momentul controlului se va putea autentifica posesorul acestuia.
Călătoria cu bilet
În cazul în care se călătorește cu bilete, acestea se achiziționează de la automatele de bilete amplasate în unele stații de tramvai sau la unul din cele trei puncte de vânzare: Făt Frumos, Podgoria și sediul din Calea Victoriei 35 b-37. Aceste bilete trebuie înregistrate în partea de jos a validatorului (unde există un cititor de cod QR). Acestea au valabilitate 60 minute de la cumpărare.
În cazul în care biletele sunt cumpărate cu aplicația PayU, acestea au valabilitate 60 de minute din momentul activării.
Trimite articolul
XCTP complica lucrurile destul de mult. La ce atata birocratie si cheltuieli, statul la cozi pt poze carduri etc
Cei ce au gratuitati fiind varstnici e suficient ca omul sa isi prezinte buletinul fara enspemii de carduri , poze, validare etc etc
Dar de ce sa nu fie simplu cand se poate complicat?
De ce conducerea CTP nu monteaza bănci in statiile existente / de ex. Romanilor Kogalniceanu si pe multe alte strazi/pe care sa poata sta calatorii. in asteptarea tramvaiului.Am vazut oameni / copii, femei cu copii in brate, batrani etc / sezand pe bordura in asteptarea tramvaiului .E frumos asa ceva dlor de la CTP?Suntem stat membru UE sau ba? De ce nu se preocupa CTP-ul de schimbarea copertinelor -acolo unde exista- cu altele sub care poti sta fara sa te ude ploaia sau zapada ori sa te arda soarele. pe canicula Cele existente sunt foarte inalte si prost concepute. Bani aruncati pe apa sambetei. Oare cine le-a receptionat?Despre asa ceva CTP nu zice nimic tace . Preocuparea CTP in primul rand sunt banii din incasari se pare.
-
…banii din incasari si CONTROLUL asupra calatorilor!Vor sa stie totul,aici duce tehnologia prea multa..
prefer sa merg pe jos sau cu bicicleta/trotineta personala..
Buna.O intrebare fireasca astept raspuns….abonamentul lunar e valabil ata pe tramvai cat si pr autobuz ca pana acum?? Adica este 120 de lei….si te trezesti naibii ca nu poti sa il folosesti decat la tramvai….deci mai multe detalii va rog…o fi ea schimbare dar nici aja…luna trecuta v-ati batut joc cu majorari iar din octombrie sa ne trexim ca se face 240 lei k dehh una e tramvaiul si alta autobusul….
Chestiunea cu fotografiatul persoanei e inutilă si incalca regimul datelor cu caracter personal. Cine e CTP sa aibă dreptul să ne fotografieze ? Avem toți mutre de infractori ?
Te legitimează cu cartea de identitate care conține fotografia făcută legal de cei care au acest drept.
Sau cum, dacă nu-ti dai acordul nu-ti poți face abonament ?
-
Se complica mult si vor avea probleme mai ales cei varstnici care stau rau cu tehnica digitala. Asa vor reusi sa goleasca tramvaiele de putinii oameni care le mai folosesc. Inca o data intrebarea de ce trebuie cei peste 70 de ani sa umble sa valideze daca au gratuitate si au un card de identitate ????? Chiar sunteti …. sau ce ‘
Va rog sa-mi comunicati daca pensionarii peste 70 ani care au deja legitimatie de calatorie gratuita au nevoie de card si daca pot calatori in continuare .
Cum nu am inteles eu bine cum sa faca asta in ce temei al legi??? Solicitantul trebuie să completeze declarația de consimțământ iar, în baza cărții de identitate/cupon de pensie/ carnet de elev/decizie, lucrătorul din cadrul CTP îi va face o fotografie de profil și va înregistra în program datele beneficiarului.De ce trebuie asta ?nu cred ca e legala treaba asta nu se trezeste nici un aradean sa intenteze un proces ????cum sa fii legitimat pentru asa ceva e JAF …suntem inapoi cu vre 70 de ani de europa mai stie cineva unde mai se gaseste un asemenea sistem de furt al indentitati in Europa???
-
…sau ,mai bine, nu mai apelam deloc la serviciile lor, gasim modalitati alternative de deplasare si-i vei vedea cum vor da faliment,dupa cum si merita..Oricum , la costurile pe care le au, nu prea mai merita sa le calci pragul tramvaiului! pam-pam
Cardurile de călătorie sunt numai pentru abonamente? sau se poate circula cu ele și ocazional? Nu sunt cu niciun fel de facilitate, calator normal… la pret intreg 🙂
DE CE SA IMI FACA EI POZA? Ca sa le ramana negativul cu care pot sa faca ce vor ei ori cand si ori unde? NU e CORECT !
Nici un fel de card pe lumea asta nu contine poza celui ce il detine sa fie clar ! Singurele acte oficiale cu poza facute de emitent in Romania sunt cartea de identitate si pasaportul Atat!
Reveniti la normalitate domnilor de la CTP.
Ba nu că Vine PECETEA pe mîna dreaptă sau pe frunte și atuncea VAI VAI de cel ce o va primi