Zilele în care persoanele private de libertate din cadrul Penitenciaruluide Maximă Siguranţă Arad foloseau pe ascuns telefoane celulare sunt pe cale să devină istorie. Instituţia a organizat deja o licitaţie pentru achiziţionarea unui aparat care să detecteze folosirea telefoanelor mobile din incinta închisorii. 127.611 lei este preţul maxim pe care administraţia penitenciarului este dispusă să îl plătească pentru aparatul care va detecta orice urmă de celular, dar licitaţia va fi câştigată de către ofertantul care vine cu cel mai mic preţ.
„Aparatul de măsurare, verificare şi control frecvenţe şi unde radiometrice se constituie, în special, într-un sistem modular inteligent destinat în primul rând măsurării şi verificării (detecţiei) unor comunicaţii neautorizate şi în al doilea rând controlului (blocării) benzilor de frecvenţă în care au loc aceste comunicaţii”, se arată în caietul de sarcini întocmit pentru licitaţie. Cu toate acestea, se specifică faptul că dispozitivul cu pricina nu trebuie să afecteze alte reţele, cum ar fi cea de internet sau telefonie fixă.
Aparat de prevenire
Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, Eduard Magold, susţine că acest dispozitiv va fi achiziţionat în special pentru prevenirea folosirii aparatelor de telefonie mobilă de către deţinuţi, şi nu neapărat pentru a combate un fenomen existent în închisoare. „Este adevărat că, în urma controalelor în camere, au fost descoperite de-a lungul timpului mai multe telefoane celulare. Dar scopul achiziţionării acestui dispozitiv este de a preveni folosirea mobilelor, şi nu neapărat de a bloca apelurile telefonice. Încercăm să facem muncă de prevenire decât de combatere”, a ţinut să precizeze Magold.
De la anul
Potrivit datelor din caietul de sarcini, noul aparat ar trebui să fie instalat şi gata de folosire la începutul anului viitor. Concret, până în data de 15 noiembrie vor putea fi depuse ofertele, iar în 16 acestea vor fi deschise. După semnarea contractului, în 60 de zile aparatul va fi livrat. Timp de zece zile de la livrare se va face montarea dispozitivului cu pricina, iar cinci zile vor fi dedicate testării aparatului. Totodată, societatea care va câştiga licitaţia va fi obligată să monteze aparatul, iar în cazul unor defecţiuni, va trebui să asigure service-ul, şi nu oricum, ci la maximum 72 de ore de la depistarea defecţiunii.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!