ARAD. A trecut puţin peste un an de când consilierii judeţeni aprobau studiul de fezabilitate pentru un centru de radioterapie ce urma să fie ridicat în curtea Spitalului Judeţean Arad. Proiectul, anunţat cu surle şi trâmbiţe, urma să rezolve una dintre cele mai mari probleme ale pacienţilor bolnavi de cancer din judeţul nostru: tratamentul. La vremea respectivă, potrivit studiului de fezabilitate, un bolnav de cancer ar fi urmat să „bage în buzunarul” investitorului ce urma să ridice centrul de radioterapie aproape 10.000 de lei anual. Tot potrivit studiului de fezabilitate s-a stabilit că, dacă ne punem să calculăm şi pacienţii din judeţele cu adresabilitate, la centrul din Arad ar fi fost trataţi 4.000 de bolnavi anual. În teorie, totul suna bine. Arădenii care sunt diagnosticaţi cu această cruntă boală sperau că vor scăpa măcar de una dintre multele lor probleme: drumurile la Timişoara pentru şedinţele de radioterapie. Însă, până la urmă, nu a fost să fie aşa. Centrul de radioterapie nu va mai fi înfiinţat, cel puţin pentru moment, în oraşul nostru. Iar, dacă este să ne luăm după spusele reprezentanţilor Consiliului Judeţean Arad (CJA), instituţia care are în subordine Spitalul Judeţean şi care a demarat acest proiect, de vină ar fi… birocraţia.
Licitaţii neatractive
„La prima licitaţie care a fost organizată pentru concesionarea spaţiului necesar ridicării centrului de radioterapie s-au prezentat numai doi ofertanţi, deşi era nevoie de cel puţin trei pentru ca licitaţia să fie validă. Ulterior, a fost organizată o nouă licitaţie. Şi la aceasta au venit numai doi ofertanţi”, a explicat Mihaela Ozarchevici, purtătorul de cuvânt al CJA. Se pare că acesta a fost şi motivul pentru care proiectul privind centrul de radioterapie a fost abandonat: nu au fost identificaţi ofertanţi suficienţi pentru ca licitaţia să poată fi validată şi adjudecată. Unul dintre motivele pentru care furnizorii de astfel de servicii nu s-au aruncat cu capul înainte ar putea fi şi o condiţie impusă în caietul de sarcini: cei care concesionează terenul sunt obligaţi să finanţeze construirea centrului de radioterapie. Iar această cheltuială, estimată la câteva milioane de euro, pare să fi speriat posibilii competitori. „În condiţiile în care vor exista doritori, avem în continuare disponibilitate să sprijinim înfiinţarea unui astfel de centru”, a mai precizat Mihaela Ozarchevici.
Şi consecinţele
Abandonarea proiectului referitor la centrul de radioterapie este o lovitură dură pentru bolnavii de cancer din judeţul Arad, judeţ care se situează în frunte, la nivel naţional, în ceea ce priveşte cazurile de cancer descoperite anual. Timişoara este singurul oraş din zona de vest care are un asemenea centru de tratare. Şi, ţinând cont de solicitările enorme, programările pentru tratament la Timişoara sunt stabilite peste luni întregi. În condiţiile în care timpul înseamnă foarte mult pentru un bolnav de cancer, poate este chiar cel mai mare duşman. Atât de mare încât, uneori, pacienţii nu mai ajung la programările pentru tratament, murind înainte să le vină rândul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!