ARAD. De ani de zile se tot vorbeşte despre mutarea Maternului din actuala locaţie. Clădirea cu pricina a fost retrocedată, Spitalul Judeţean Arad plăteşte chirie pentru ca nou-născuţii să vină pe lume pe strada Episcopiei, însă nimeni nu investeşte în modernizarea sau renovarea imobilului cu pricina, a saloanelor sau a sălilor de operaţie. Legea nu permite nici Consiliului Judeţean Arad (CJA) şi nici Spitalului Judeţean să bage bani într-o clădire care nu le aparţine. Aşa că singura variantă este cea a micilor cârpeli, a ascunderii gunoiului sub preş, a zugrăvelilor venite prin sponsorizări.
Iar aceste lucrări infime nu duc la un trai mai bun pentru mămicile care nasc acolo, nici pentru personalul medical care lucrează în Matern. CJA discută despre o alternativă de vreo trei ani de zile. După mutarea serviciilor de Înmatriculări Auto şi de Paşapoarte din clădirea de pe Vicenţiu Babeş, numărul 11-13, Consiliul Judeţean a anunţat cu surle şi trâmbiţe că acolo va lua fiinţă noul matern. Intenţia nu a rămas la stadiul de idee.
CJA a întocmit un studiu de fezabilitate, după care a comandat întocmirea unui proiect tehnic. Şi de aici au intervenit problemele. Primăria Arad a anunţat că nu poate aviza înfiinţarea Maternului în clădirea cu pricina, însă este dispusă să participe la ridicarea unei clădiri noi.
Într-un proiect de hotărâre, CJA anunţă că schimbă destinaţia clădirii de pe Vicenţiu Babeş din spital Matern în secţie extinsă a Oncologiei. Până la urmă, clădirea nu va fi abandonată, ci va fi transformată într-o secţie pentru înfiinţarea unor compartimente de imagistică medicală şi radioterapie moderne care nu există, în prezent, în judeţul nostru. Asta chiar dacă Aradul se află pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte incidenţa bolilor oncologice.
Documentele şi proiectul
Potrivit referatului care însoţeşte proiectul de hotărâre al CJA, legea nu permite transformarea clădirii de pe Babeş în Matern. „La faza proiectului tehnic a fost necesară completarea şi modificarea soluţiilor pentru a satisface în totalitate cerinţele impuse pentru respectarea fluxurilor medicale în concordanţă cu solicitările factorilor medicali şi pentru a se obţine avizul Direcţiei de Sănătate Publică. Acest fapt a dus la majorarea suprafeţelor construite desfăşurate şi, implicit, a procentului de ocupare a terenului. În urma analizei cu factorii implicaţi – spital, proiectant, DSP Arad –, având în vedere adresa Primăriei Municipiului Arad, arhitect şef, Serviciul Dezvoltare Urbană şi Protejare Monumente, prin care s-a constatat că procentul de ocupare a terenului pentru construcţii de sănătate trebuie să fie de maxim 20 la sută din suprafaţa terenului alocat, nu poate fi îndeplinită această condiţie. În urma discuţiilor avute cu arhitecul şef, Primăria Arad nu este de acord cu depăşirea procentului actual de ocupare a terenului”, se arată în documentele CJA.
Primăria caută alt teren
Legislaţia în domeniul construcţiilor de spitale impune o anumită suprafaţă de spaţiu verde aferentă fiecărui pat din incinta unităţii medicale. Exact aceasta este problema cu mutarea Maternului pe Vicenţiu Babeş. Ţinând cont de faptul că actuala clădire ar trebui extinsă, nu ar mai rămâne suficient spaţiu verde, conform legii. Aşa că noul Matern nu şi-ar primi aviz de funcţionare din această cauză. Însă Primăria Arad, chiar dacă nu a dat avizul pentru mutarea Maternului în clădirea de pe Babeş, promite că se va implica în ridicarea unei noi clădiri, un nou spital. „Pentru realizarea proiectului de spital matern este necesară alocarea unei noi locaţii, respectiv a unui teren în suprafaţă de 17.980 de metri pătraţi, de care CJA nu dispune. Ţinând cont de faptul că peste 50 la sută din pacienţii spitalului Matern provin din municipiul Arad, este necesară colaborarea cu Consiliul Local Municipal pentru identificarea unui imobil (teren sau teren şi construcţii) care să corespundă cerinţelor spitalului Matern şi care să poată fi transferat judeţului Arad”, se mai arată în documente. JA-
Ce se ridică pe Babeş
Conform noilor propuneri ale CJA, în clădirea de pe strada Vicenţiu Babeş va lua fiinţă o extindere a secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean. Asta în cadrul unui proiect transfrontalier, pe fonduri europene nerambursabile, ce va fi depus în colaborare cu vecinii din Ungaria. În cadrul acestui proiect se doreşte depistarea cauzelor care au dus judeţul nostru pe locul 1 în ţară în ceea ce priveşte incidenţa cancerului, dar şi realizarea de compartimente dedicate pentru tratamentul afecţiunilor oncologice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!