Proiectul de modernizare şi extindere a Parcului Reconcilierii a fost realizat pe jumătate, oprindu-se după reabilitarea perimetrului actual, din cauza unor neînțelegeri cu Guvernul privind un teren de 1650 metri pătrați.
De cel puțin doi ani ar fi trebuit ca Parcul Reconcilierii și Turnul de Apă să fie legate prin alei pietonale cu mobilier urban, spații verzi și o fântână arteziană cu jeturi ţâşnind din pavaj. În schimb, cele două monumente istorice sunt despărțite în continuare de un teren plin de buruieni, gunoaie și niște depozite nefolosite. Asta pentru că Primăria Arad a renunțat la proiectul de extindere a parcului, iar recent a reziliat și contractul semnat încă din 2014 cu firma care câștigase licitația pentru lucrări. Totul din cauza disputelor cu Guvernul pe seama unui teren care a aparținut, de fapt, municipalității, dar care a fost preluat de stat în 2006, Guvernul refuzând să-l restituie. În această dispută care a durat ani de zile, Primăria a ales să cedeze.
Doar o etapă
Lucrările de modernizare și extindere a Parcului Reconcilierii Româno-Ungare ar fi trebuit să înceapă în 2013, din cauza degradărilor majore, însă abia doi ani mai târziu a fost deschis șantierul, pentru că rezultatul licitației de atribuire a lucrărilor fusese contestat. Prima parte a proiectului a fost realizată până în 2016, fiind reabilitat perimetrul actual al parcului. Au avut loc reamenajări pe spaţiile verzi, realizarea unei instalaţii de irigat și recondiționarea mobilierului.
A doua etapă, respectiv extinderea parcului, nu a mai avut loc, pentru că s-a constatat că municipalitatea nu mai deține tot terenul pe care urmau să aibă loc lucrările.
Au luat terenul
O suprafață de 1.650 de metri pătrați care fusese în proprietatea orașului a fost luată de stat. La mijlocul anilor 1990, municipalitatea a concesionat acest teren pe 99 de ani Inspectoratului Școlar Județean, pentru construirea unui hotel pentru Clubul Sportiv Școlar „Gloria”. Finanțarea construirii hotelului a fost asigurată de Ministerul Educației, care s-a trecut în acte drept proprietar al terenului, fiind făcută și intabularea. În urma mai multor runde de discuții dintre autoritățile locale din Arad și reprezentații Ministerului Educației, s-a convenit ca terenul să fie transferat înapoi în proprietatea municipiului Arad, dar actele nu au fost făcute niciodată.
„Demersurile legale făcute de Primăria Arad au rămas fără răspuns. Ministerul Educaţiei Naţionale trebuia să iniţieze un proiect de hotărâre menit să anuleze hotărârea de Guvern nr. 1705 din 2006, potrivit căreia terenul concesionat în anii ’90 Inspectoratului Şcolar Judeţean pe durata a 99 de ani trecea în domeniul public al Statului Român. Acest lucru nu s-a mai întâmplat. Primăria Municipiului Arad a reziliat contractul de lucrări încheiat în 2014”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău.
Hotel abandonat
Între timp, hotelul care a costat peste 8.000.000 de lei a rămas abandonat de șase ani, pentru că nu au mai fost alocați bani pentru finalizarea finisajelor interioare. Terenurile pe care Primăria Arad ar fi extins Parcul Reconcilierii sunt neutilizate, pline de gunoaie și buruieni. Locul a atras bochetari, care fac multă gălăgie, spre nemulțumirea locuitorilor din zonă.
Tot fără bani
Pentru finalizarea hotelului ar mai fi necesari 2,5 milioane de lei, însă nu se știe dacă și când vor fi alocați banii de la Ministerul Educației. Deocamdată există doar promisiuni, la fel cum a fost și aceea că va fi dat înapoi orașului terenul pentru a putea fi înfrumusețată zona.
Citiți principiile noastre de moderare aici!