Lipsa de profesionalism, legislaţia greoaie, legile schimbate, lipsa de cunoştinţe specifice a angajaţilor din Spitalul Judeţean, una dintre aceste cauze (ori poate toate adunate la un loc) ne fac din nou de râsul ţării. Spitalul Judeţean Arad este unul dintre puţinele spitale de urgenţă din ţară care nu beneficiază de un aparat RMN, o dotare atât de importantă pentru stabilirea clară a diagnosticelor pacienţilor care ajung în unitatea medicală. Am rămas pe la coada ţării în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură medicală. Şi acum nu mai putem pune vina nici pe Guvern, nici pe politicieni, nu mai putem da vina pe nimeni. Singurii vinovaţi sunt angajaţii Spitalului Judeţean, angajaţi care nu au fost în stare să întocmească un caiet de sarcini fără cusur, fără nicio portiţă, un caiet de sarcini al cărui obiect era tocmai achiziţia unui RMN.
Povestea aparatului a început încă în primăvara anului 2016, mai exact în luna martie, atunci când ministrul Sănătăţii de atunci, Patriciu Achimaş-Cădariu, a vizitat unităţile medicale din Arad. La momentul respectiv, ministrul a anunţat clar: Spitalul Judeţean Arad primeşte bani pentru a cumpărat un RMN. Încă o dată, acest lucru se întâmpla în luna martie. Iar Achimaş-Cădariu s-a ţinut de cuvânt şi a alocat spitalului suma necesară. Doar că cei de la biroul de achiziţii din cadrul unităţii medicale au dat cu bâta-n baltă: au „ratat” caietul de sarcini, iar acum rămânem fără bani.
Cum s-a putut întâmpla aşa ceva? Nimeni nu spune răspicat că este vorba despre incompetenţă. În schimb, Corina Crişan, directorul medical al Spitalului Judeţean, care a preluat recent această funcţie, a declarat că „au fost demarate procedurile de achiziţie, dar acestea trenează deoarece au fost depuse contestaţii”. Să înţelegem mai bine: din luna martie şi până acum nu s-a reuşit întocmirea unei documentaţii „beton”, de necombătut, iar contestaţiile au ţinut pe loc licitaţia.
Problema este că, odată cu încheierea anului, Ministerul Sănătăţii îşi va lua înapoi banii pe care ni i-a alocat încă din primăvară. „Noi tragem nădejde că banii nu s-au dus şi că vom primi fondurile necesare”, a spus Corina Crişan.
Şi noi sperăm la fel, numai că lipsa de grabă a celor de la Spitalul Judeţean ar putea să ne lase fără fonduri. Pentru că este greu de crezut că, după ce Ministerul ne pune bani la dispoziţie mai bine de jumătate de an, iar noi nu suntem în stare să îi cheltuim, la anul îi vom avea la dispoziţie din nou. Şi asta indiferent de culoarea politică ce conduce ţara.
Aşadar, nu mai avem altă şansă decât să rămânem optimişti, să ne gândim că, poate, celor din Minister li se va face milă de noi şi ne vor scoate din „anonimatul” în care suntem din punct de vedere al dotării Spitalului Judeţean cu aparatură medicală.
Legea, bat-o vina
Directorul medical al Spitalului Judeţean Arad a spus că o posibilă cauză a întârzierilor procedurilor de licitaţie ar putea fi modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, modificare care a avut loc în vară. „Au fost probleme la toate instituţiile. Lucrurile au înaintat încet în toate instituţiile care realizau achiziţii din fonduri publice în toată ţara, nu doar în Arad”, ne-a declarat Corina Crişan. Aceasta a dat dovadă de eleganţă în exprimare, dar realitatea este mult mai cruntă: angajaţii Spitalului Judeţean nu au reuşit să întocmească o licitaţie de necombătut. Pentru că marea majoritate a contestaţiilor vin în baza unor „scăpări” ale celor care întocmesc caietele de sarcini. Ori a unor caiete de sarcini întocmite cu… dedicaţie, cum ştim că s-a mai întâmplat când a fost vorba de achiziţia de aparatură medicală. Oricare ar fi cauza, arădenii au căzut din nou la mijloc şi au de pierdut, pentru că este greu de crezut că aparatul RMN va mai ajunge la Spitalul Judeţean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!