Arădenii pot să spună de pe acum adio magazinelor second-hand de pe centrul Aradului, mai exact celor de pe Bulevardul Revoluţiei şi celor care sunt amplasate la colţul străzilor care au legătură cu bulevardul. În apărarea acestor magazine au sărit doar câţiva arădeni care au sunat la redacţia Jurnal arădean să precizeze faptul că magazinele second-hand sunt singura sursă de unde îşi împrospătează garderoba.
Mai şocant este faptul că un singur proprietar de magazin second-hand, vizat de această prevedere propusă de Primăria Arad în regulamentul privind activităţile comerciale din municipiu şi supusă ieri la vot aleşilor, a venit în şedinţa CLM să-şi apere afacerea. Aproape că a uitat să o facă de teamă, probabil, dar şi pentru faptul că nimeni nu-i spusese care e mersul lucrurilor într-o astfel de şedinţă.
Disperarea l-a îndemnat, însă, să vorbească, chiar dacă intervenţia sa a avut loc după ce proiectul propus de executiv, cu tot cu articolul care viza second-handurile, a fost votat de 16 din cei 19 consilieri prezenţi la şedinţă. Dekany, Săplăcan şi Melinte s-au abţinut.
Fără negocieri?
„Nu mi se pare corect să eliminăm second-handurile de pe centru. Mi se pare o hotărâre abuzivă. Eu pot să vă demonstrez că populaţia Aradului nu va fi de acord cu această decizie, dar şi faptul că este mult mai inestetic să ai pe centrul oraşului un spaţiu comercial gol, care are în vitrine doar ziare şi anunţuri de închiriere decât un magazin second-hand”. Patronul a mai precizat aleşilor faptul că decizia este mult prea dură în condiţiile în care s-a trecut direct la închiderea magazinelor, în loc să li se impună nişte reguli legate de aspect: „suntem dispuşi să trecem la amenajarea spaţiului, să apelăm chiar la profesionişti…”.
Degeaba. Nimeni nu a avut urechi să asculte problemele comercianţilor de produse de mâna a doua. Lilioara Stepănescu, secretarul CLM, a intervenit doar pentru a preciza că nimeni nu închide second-handurile, fără a uita însă să amintească de faptul că CLM are dreptul să impună reguli prin care acestea nu au ce căuta în anumite zone.
Închid şapte magazine
Nici măcar intervenţia finală a patronului prezent să-şi apere afecerea în CLM, cea legată de oamenii care îşi vor pierde locul de muncă, nu a sensibilizat nici pe aleşi, nici conducerea Primăriei Arad. „Noi am investit bani şi muncă în această afacere. Sunt şapte magazine second-hand pe Bulevardul Revoluţiei, cu cel puţin 18 angajaţi, care vor rămâne fără un loc de muncă. Dvs. nu-mi oferiţi însă spaţiu pe o stradă lăturalnică, pentru a-mi putea continua afacerea, căci, dacă ar fi aşa, m-aş muta imediat. Nu, eu trebuie să închid magazinul, să deschid un nou punct de lucru, să îmi caut un alt spaţiu şi să accept ca pierdute investiţiile făcute dincolo”, s-a plâns în zadar patronul.
O singură părere
Singura intervenţie pe subiect i-a aparţinut lui Tiberiu Dekany, care s-a arătat „de acord cu administraţia locală care încearcă să reglementeze activităţile de pe centrul istoric”, dar a precizat faptul că este convins că ar fi fost mai nimerit ca şi celor care se ocupă de second-handuri să li se dea un termen (aşa cum li s-a dat celor cu spălătoriile auto – finele anului) pentru a închide afacerea. Dekany a amintit şi faptul că e neplăcut şi costisitor să te supui unor astfel de reguli, dar…
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!