Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale le-a dat fermierilor o veste cum nu se putea mai proastă. Din acest an cultivarea de plante cu un nivel energetic ridicat nu mai este subvenţionat în cadrul schemelor de plăţi pe suprafaţă. Măsura a fost luată la nivelul întregii Uniuni Europene şi vizează toate tipurile de culturi energetice.
Subvenţiile acordate până acum pentru culturile energetice au avut un plafon maxim de 45 euro/hectar, însă pentru fermierii români sprijinul aferent acestei măsuri a fost cuprins între 10 şi 15 euro/hectar. „Culturile energetice nu au fost foarte răspândite în judeţul Arad datorită faptul că pentru a putea obţine banii era nevoie şi de o piaţă de desfacere. Practic, fermierii trebuiau să vândă culturile energetice către o fabrică de biodiesel sau biogaz, de la care să primească un bon cum că respectivele culturi energetice au fost comercializate în acest sens”, explică directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Arad, Ioan Mălăieş.
Există interes
Chiar dacă la nivel de judeţ Arad au existat doar două investiţii economice în domeniul prelucrării de biodiesel, la Utviniş şi Cermei, directorul Mălăieş punctează că „fermierii arădeni sunt foarte interesaţi de ceea ce înseamnă culturi energetice şi cum se pot dezvolta acestea”.
Ce spune Comisia
Comisia Europeană a specificat că subvenţiile pentru culturile energetice nu mai sunt necesare „datorită cererii mari de produse din acest sector pe piaţa internaţională” şi introducerii de obiective obligatorii pentru 2020 în ceea ce priveşte biocombustibilii. La nivelul României, în 2007 s-au acordat plăţi pentru o suprafaţă totală de circa 22.000 hectare, în valoare totală de aproximativ 682.519 euro. În 2008, s-au dat 1.470.000 euro, pentru 32.650 de hectare, iar pentru 2009 sunt în curs de acordare aproximativ 3,128 milioane euro.
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!