Odată cu noul Cod de procedură fiscală, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat şi Legea alegerilor parlamentare, care prevede revenirea la sistemul de vot pe liste de partid, eliminându-se votul uninominal pe colegii, care a „produs” un parlament supradimensionat. Conform normelor de reprezentare, vom avea un număr total de 466 de aleși, un număr foarte apropiat de cel din 2008, față de 588 cât sunt în prezent. Vor fi 308 deputați, 134 de senatori, 18 parlamentari ai minorităților și șase parlamentari ai diasporei.
Pragul electoral va fi în continuare 5%, iar pentru alianțe se adaugă 3% pentru al doilea partid intrat în alianță și câte un procent pentru următoarele, fără a se putea depăși 10%. Specificăm încă odată că Aradul rămâne cu 10 parlamentari, pe care, dealtfel, l-a avut şi înainte de introducerea votului uninominal pe colegii. Marele perdant al acestui sistem a fost UDMR Arad, care, pentru prima dată nu a avut nici senator nici deputat. Aşadar, este de înţeles de ce UDMR a susţinut revenirea pe liste.
Chestionaţi, la votul în Parlament, asupra votului pe liste, toţi parlamentarii arădeni au fost de acord, în virtutea deciziilor luate la nivel central, deşi era evident că tuturor le-ar fi convenit sistemul uninominal. Singurul care a spus că ar fi fost mai bun şi mai corect sistemul mixt- jumătate pe listă, jumătate uninominal- a fost deputatul Eusebiu Pistru. Sistemul despre care vorbeşte Pistru i-a fi permis alegătorului să nu voteze integral lista partidului, ci pe cine doreşte de pe lista respectivă, astfel încât un candidat care se bucură de popularitate să poată câştiga şi dacă este pe lista partidului pe un loc considerat neeligibil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!