ARAD. Retrogradat din funcție prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, în 2011, comisarul șef Stelian Gherasim Manciu, revine la IPJ cu ajutorul Curții Constituționale a României. Mai multe prevederi din legea privind statutul polițistului au fost declarate neconstituționale de judecătorii CCR. Totul a pornit de la un agent de poliție din cadrul IPJ Ilfov, dat afară din instituție, în 2011, prin ordin al ministrului de interne (n.r. Traian Igaș) care a pornit tăvălugul împotriva tuturor ordinelor MAI prin care ofițeri sau subofițeri din întreaga țară au fost demiși sau retrogradați din funcții și, care, încă se mai judecă pentru postul lor. Dosarul polițistului a ajuns pe masa celor nouă judecători de la CCR care au decis că acel ordin al ministrului prin care se pot demite sau retrograda ofițeri și subofițeri din funcții este neconstituțional. Judecătorii CCR au constatat, după ce au admis o excepție ridicată de polițistul de la IPJ Ilfov, că mai multe prevederi din Legea privind statului polițistului sunt neconstituționale.
Este vorba despre art. 59 alin. (2), din legea nr. 360/2002, care spune că: „Procedura cercetării prealabile se reglementează prin ordin al ministrului administrației și internelor”, despre art. 60 alin. (1) care prevede că: „Aplicarea sancțiunilor disciplinare se face potrivit competențelor stabilite prin ordin al ministrului administrației și internelor, după expirarea termenului de contestare (…)”, și despre art. 62 alin. (3) care precizează că: „Consiliile de disciplină își desfășoară activitatea în baza regulamentului aprobat prin ordin al ministrului administrației și internelor”.
De ce sunt neconstituționale aceste trei prevederi din legea privind statutul polițistului? Deși nu este un banc cu polițiști vă spunem că… nu au fost publicate în Monitorul Oficial.
Motivația CCR
CCR explică: „Din prevederile coroborate ale art. 31, 73 și 78 din Constituție se desprinde concluzia că atunci când legiuitorul constituant a dispus ca un domeniu social să fie reglementat prin lege organică, legiuitorul contituant a voit ca reglementarea în cauză să fie adusă și la cunoștința publică, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I. Niciodată de la intrarea în vigoare a legii nr. 360/2002 și până în prezent, Ministerul Administrației și Internelor nu a publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, reglementarea privind procedura cercetării disciplinare a polițiștilor, deși ordinele în cauză nu au fost emise cu caracter secret sau militar”.
Decizia Curții Constituționale a României a apărut în Monitorul Oficial Partea I, în 11 septembrie 2014 și este definitivă și general obligatorie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!