Aproape 200 de decizii care nu au nicio treabă cu legea au fost luate de aparatele administrative la nivelul judeţului Arad. Administraţiile locale din judeţ, se pare, nu se dau în vânt după respectarea legii, făcând uneori greşeli flagrante. „În urma acţiunii de verificare a legalităţii actelor administrative adoptate şi emise de către autorităţile administraţiei publice locale se constată în mod frecvent şi deficienţe care denotă atât necunoaşterea normelor de tehnică legislativă, cât şi a dispoziţiilor actelor normative în aplicarea cărora acestea se adoptă sau emit”, subliniază conducerea Instituţiei Prefectului, într-un raport dat publicităţii de curând.
Primul exemplu de decizie ilegală a Consiliului Local, este în localitatea Bârzava, unde o carieră de piatră a fost concesionată ca fiind păşune, informează reprezentanţii Prefecturii Arad. Hotărârea a fost revocată.
Potrivit datelor din raportul întocmit de Instituţia Prefectului, instituţie care are sarcina legală de a verifica actele administrative emise de primari şi consilii locale, „au fost apreciate ca nelegale un număr de 198 acte administrative din care 44 hotărâri adoptate de consiliile locale şi 154 dispoziţii emise de către primarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Arad”.
Pe lista deciziilor declarate nelegale, cele mai multe vizează banii acordaţi funcţionarilor publici: decizii de acordare a suplimentelor salariale funcţionarilor publici din aparatul de specialitate al primarului, acordarea indemnizaţiei de dispozitiv sau a sporurilor: vechime, merit, suplimentul postului şi a treptei de salarizare cu primă de 2%, decizii întâlnite în mai multe localităţi din judeţ şi care încă mai sunt pe rolul instanţelor.
Prefectura a punctat şi decizii mai deosebite: cazul în care administraţia din Sebiş a aprobat trecerea în domeniul privat şi vânzarea la licitaţie publică a unui drum (procesul fiind pe rol), sau o situaţie în care consilierii locali au aprobat acordarea sporului de toxicitate şi a sporului pentru condiţii deosebite la Olari.
În instanţă!
Potrivit raportului prezentat de prefectul Călin Bibarţ, „în urma sesizărilor, au fost revocate un număr de 88 acte administrative; pentru un număr de 103 acte administrative au fost formulate acţiuni la instanţa de contencios administrativ în vederea anulării; un număr de 7 nu au fost încă reanalizate de către emitenţi”. În cazul celor şapte acte administrative, „sesizările de nelegalitate întocmite urmează să fie analizate de către consiliile locale vizate, respectiv de către primari, urmând ca în cazul în care nu se procedează la punerea acestora în acord cu dispoziţiile legale în vigoare să fie sesizată instanţa judecătorească”, informează conducerea Prefecturii.
Zeci de mii de acte
În cursul acţiunii de efectuare a controlului de legalitate, în perioada 1 ianuarie – 15 decembrie 2010, au fost verificate în total 58.430 de acte administrative, dintre care 6.641 de hotărâri ale consiliilor locale din judeţ şi 51.798 de dispoziţii ale primarilor.
Cu întârziere
În ceea ce priveşte respectarea termenelor de comunicare a actelor emise sau adoptate de autorităţile administraţiei publice locale s-a constatat că „au fost în general respectate de către majoritatea secretarilor din judeţ”. Sunt şi excepţii. Au comunicat cu întârziere unele hotărâri şi dispoziţii adoptate de consiliile locale şi respectiv emise de către primari, localităţile Birchiş, Olari, Igneşti, Dorobanţi, Frumuşeni, Tauţ, Buteni, Şeitin, Şiştarovăţ, Grăniceri.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!