ARAD. Admiterea la liceu era, pe vremuri, unul din cele mai grele examene din viaţa de elev şi cu cele mai multe emoţii. Acum e nevoie doar de puţină bunăvoinţă în a completa o fişă şi să treci clasa. Nu se mai pune problema de o medie minimă sau de riscul de a rămâne nerepartizat la vreun liceu.
Toţi absolvenţii de clasa a VIII-a pot intra la liceu, poate nu chiar unde visează, dar au asigurate studiile liceale. Broşura pe care Inspectoratul Şcolar a postat-o pe site-ul instituţiei e un barometru excelent al nivelului de pregătire al liceanului arădean. Punctul zero coboară până la 3,51 cea mai mică medie cu care un elev a intrat anul trecut la liceu!
Dacă ţinem cont că media de admitere este media aritmetică între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţi şi media generală de absolvire a claselor a V-a şi a VIII-a putem deduce că la examenul de evaluare au luat note undeva între 1 şi 2 iar media de absolvire a fost cel puţin 5 pentru a fi consideraţi promovaţi.
Din păcate, pentru şcoala arădeană, numărul liceelor unde s-a intrat cu medii sub 5 în 2012 se ridică la aproape 20 (!), majoritatea pe filiera tehnologică. Teoretic, în acest sistem oricine vrea să urmeze studiile liceale o poate face fără probleme.
Emoţii sunt pentru liceele mari de pe filiera teoretică, care se pot număra pe degetele de la o mână şi unde nivelul de admitere este mai ridicat. Cea mai mare medie în anul 2012 a fost la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, unde s-a intrat cu 9,73 la secția de științe ale naturii. Dar pentru profilul matematică – informatică, media a coborât la 6, 90. Medii peste 8 au fost și la Liceul Pedagogic, sau la unele profiluri de la „Ghiba Birta” sau Colegiul Național „Vasile Goldiș”.
Clase multe, medii mici
Cele mai mici medii, între 3 și 5 au fost, așa cum era de așteptat, pe filiera tehnologică. Atât liceele din muncipiu, cât și cele din județ au cele mai mici recorduri ca medie de admitere. Spre exemplu, la Liceul Tehnologic „Caius Iacob” (fostul Industrial 3) anul trecut s-a intrat cu ultimele medii 4 și 4.40, iar la Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan” cu medii între 3.87 și 4.70. La Colegiul Tehnic de Protecția Mediului ultima medie a coborât până la 3,77 iar la Liceul „Henri Coandă” la 3,62. În județ, Liceul tehnologic din Sântana, cel din Miniș, Chișineu Criș sau Liceul „Mihai Viteazul” din Ineu dețin recodul în materie: 3,51 la Sântana, 4,24 la Miniș, 3.74 la Chișineu Criș sau 3,55 la Ineu.
Slabi dar mulţi
Și, totuși, aceste licee au cel mai mare număr de clase alocat. Liceul tehnologic din Chișineu Criș are alocate 7 clase, la fel ca și Ineul. Pentru municipiu, la Colegiul Tehnic sunt prevăzute 6 clase iar la „Caius Iacob” 5 clase. Toți acești elevi intrați la liceu cu medii sub 5 trebuie școlarizați. Cu siguranță, o parte dintre ei meritau să fie lăsați repetenți pentru a ușura munca tuturor. Au fost trecuți clasa, au trecut și de evaluare chiar dacă cu nota 1 sau 2 și sunt la liceu. Peste 4 ani ajung la bacalaureat. Vor avea un singur atuu: nu vor fi elevi stresați, nici de examene și nici de note.
CITESTE SI:
Unde si cu cat s-a intrat la liceu?
Politistii rutieri aradeni, intalnire cu elevii de liceu
Citiți principiile noastre de moderare aici!