În cadrul Centrului de Testare Internationala din Facultatea de Stiinte Umaniste, Politice si Administrative a UVVG,a avut loc, zilele trecte, examenul pentru candidatii ce doresc sa aplice pentru un loc la cele mai prestigioase facultati ale lumii: Oxford si Cambridge. Pentru informatii suplimentare am vorbit cu prof dr Vanda Stan, directorul Centrului de Testare Lingvistica Internationala, UVVG, Arad.
Ce aduc nou examenele Oxford si Cambridge? Nu se dau ele in orasul nostru de foarte multi ani?
Examene de atestare lingvistica Oxford si Cambridge pentru confirmarea nivelului de limba engleza al candidatilor, se dau in Arad de 20 de ani. Examenele noi, la care faceti referire, sunt examenele de admitere la universitatile Oxford si Cambridge- similare examenelor de admitere in facultatile din Romania, pentru toate specializarile. Este al doilea an de cand administram aceste examene. Centrul nostru este acreditat international pentru toate examenele britanice si americane dar Oxford-ul si Cambridge –ul au decis doar in urma cu doi ani ca pot si doresc sa ajute candidatii internationali care pot desfasura examenele respective in tarile lor, fara a mai fi supusi oboselii si cheltuielilor calatoriei in Marea Britanie. Candidatii de anul acesta de exemplu opteaza pentru Economie, Filozofie, Stiinte Politice etc.
Exista o tematica prestabilita?
Fireste ca exista o tematica prestabilita functie de specificul facultatii. Examenele insele sunt diferite functie de specializare. Mentionez de exemplu BMAT-ul pentru candidatii care doresc sa aplice la Facultatea de Medicina, TSA – examenul cu cea mai mare acoperire, pentru cei ce vor sa fie admisi la Economie, Stiinte politice, Istorie, Comunicare, Stiinte Sociale, Studii Europene etc, LNAT- candidatii care doresc sa dea la Drept,STEP – candidatii care doresc sa studieze Matematici pure, ELAT – candidatii care sunt interesati de literature ( britanica, americana, universala, comparata).
Din ce constau aceste examene?
Toate examenele mentionate mai sus urmeaza curriculum-ul specific britanic. Ele sunt teste grila plus eseu la prima vedere pe o tema data, legata de specializarea solicitata. Sectiunile de limba engleza, matematica, logica, etc alterneaza ( sectiuni de cate 30 min) pe o perioada de 2 ore
Fireste, candidatul trebuie sa fie extrem de bine pregatit pentru a putea face fata tirului de intrebari desfasurate contra cronometru insa, anii trecuti au aratat aceea ca aradenii sunt capabili de mare performanta, sunt foarte apreciati in facultatile din Marea Britanie iar cei care au studiat la Oxford si Cambridge sunt printre cei mai buni studenti ai sus-nimitelor facultati.
Ce alte examene trebuie sa dea candidatii acestia?
In afara acestor examene , care masoara competenta si performanta in domeniile de specialitate, fireste, candidatii trebuie sa dea si test/teste de limba engleza IELTS ( obligatoriu), Cambridge ( Business English Higher sau Advanced). Aceasta pentru ca facultatile si profesorii lor de acolo sa aiba certitudinea ca dansii vorbesc engleza la cele mai inalte standarde. Altfel este putin credibil ca acesti tineri vor putea face fata cerintelor extreme de la aceste facultati de imens prestigiu.
De ce la UVVG Arad?
Cred ca raspunsul este de la sine inteles. Este o facultatea cu ‘grad inalt de incredere’ acordat de MECT si forurile competente interne si internationale. In egala masura Aradul este considerat cel mai serios si puternic centru de testare internationala de aproape 20 ani iar cooperarea mea cu autoritatile britanice si americane de specialitate ( Consiliul Britanic, Fundatia Fulbright) dateaza de tot atatia ani. Nu uitati ca UVVG Arad si Centrul de Testare Internationala din cadrul sau sunt acreditate si pentru administrarea examenului UBELT –engleza pentru medici de medicina generala, farmacisti si stomatologi – care in afara centrului nostru nu se mai administreaza nicaieri in Europa decat la Varsovia.Este o traditie ce dateaza de multi ani ca un numar mare de cetateni americani si britanici care lucreaza in Romania sau Europa de S-E sa vina si ei, pe langa romanii ce participa la aceste examene, si sa dea testarile specifice tarii lor, la Arad. Cred ca este exemplul cel mai elocvent al globalizarii educationale pe care UVVG o sprijina cu generozitatea si deschiderea ce ii sunt caracteristice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!