Înscrierile în clasa a IX-a încep vineri, 29 iunie, şi se vor încheia în 3 iulie, timp în care elevii se vor prezenta la școlile unde au absolvit pentru a completa fișele cu opțiunile pentru continuarea studiilor, urmând ca în 9 iulie să se desfășoare repartizarea computerizată. Cea mai mare concurență va fi, ca în fiecare an, la liceele de top din Arad, astfel că adolescenții și-au calculat deja mediile de admitere, pentru a-și evalua șansele. Media de admitere se calculează din media obţinută la Evaluarea Naţională (care are o pondere de 80%) şi media generală de absolvire a claselor de gimnaziu (cu o pondere de 20%).
În județul Arad, din 3.164 de elevi înscriși la Evaluarea Națională, 2880 au fost prezenți la toate probele examenului de final de gimnaziu, astfel că acestora li s-au calculat deja mediile de admitere și la nivelul școlilor. Toți absolvenții vor avea însă locuri asigurate în licee sau școli profesionale, pentru că învățământul de zece clase este obligatoriu.
20 la sută, sub 5,00
În ierarhia mediilor de admitere în clasa a IX-a sunt cuprinși cei 2.880 absolvenți care au participat la probele Evaluării Naționale. În județ, cea mai mică medie de admitere este 2,14, iar cea mai mare este 10. O singură medie de admitere de 10 există (obținută de o absolventă a Colegiului Național ”Moise Nicoară”), chiar dacă la Evaluarea Națională au fost trei. Asta pentru că doi dintre absolvenți nu au avut media anilor de studiu tot 10.
Media cea mai mică este a unui elev de la Liceul Special ”Sfânta Maria” Arad, care a avut 1,00 la Evaluarea Națională și media 6,71 în anii de studiu.
Cu medii mai mici de 3,00 se vor înscrie în clasa a IX-a 47 de copii, iar unu din cinci candidați au medii de admitere mai mici de 5,00, adică 567 de elevi. La polul opus se înregistrează 179 de medii cuprinse între 9,00 și 9,99.
Cazuri deosebite
Interesant este că printre adolescenții cu mediile de admitere cele mai mici sunt unii care au avut note mari la școală. Astfel, un elev de la Școala Gimnazială Iratoșu care a avut media anilor de studiu 7,87 nu a obținut decât 1,55 la Evaluarea Națională, având media de admitere 2,81. Cazuri similare se mai înregistrează la Liceul Tehnologic ”Francisc Neumann” Arad, Școala Gimnazială nr. 2 Curtici, Școala Gimnazială Grăniceri, Liceul Teoretic Pâncota, Liceul Teoretic Sebiș, Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi”, Școala Gimnazială Șilindia și Liceul Special ”Sfânta Maria”. În total, 16 copii cu medii de peste 7,00 la școală au luat medii cuprinse între 1,00 și 1,95 la Evaluarea Națională, având media de admitere sub 3,00.
Mai rău ca anul trecut
În 2017, cea mai mică medie de admitere în clasa a IX-a a fost 2,03, a unei eleve de la Școala Gimnazială Țipari. Atunci, însă, au fost înregistrați doar 18 absolvenți cu medii de admitere sub 3,00, față de 47 acum, iar 350 elevi au avut medii sub 5,00, față de 567 în 2018. Eleva Alexandra Perpelici, care a încheiase ciclul gimnazial la Colegiul Național ”Preparandia – Dimitrie Țichindeal” Arad, obținuse cea mai mare medie de admitere, respectiv 9,95.
Citiți principiile noastre de moderare aici!