2.880 de elevi din Arad și 16 din alte județe care s-au înscris în licee din județul nostru vor afla dacă au reușit să intre în instituțiile pe care și le-au dorit. Înscrierea în clasa a noua se face fără examen, pe baza mediei de admitere, care este formată din media la Evaluarea Națională – 80% și media generală a claselor V-VIII – 20%.
„Înscrierea la liceu a absolvenților de gimnaziu – cu excepția celor care candidează pentru licee sau clase pentru care se susțin probe de aptitudini, a celor care cer înscrierea în învățământul special și a celor care candidează pe locurile speciale pentru romi – se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opțiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de școlarizare, pentru licee, se arată în metodologia de organizare a admiterii la liceu în vigoare și anul acesta”, transmit cei de la Edupedu.ro.
Conform calendarului admiterii, elevii au completat fișele de înscriere între 3 și 7 iulie, acestea putând fi verificate până pe data de 8. Vineri, 12 iulie vor afla cu toții liceul și clasa în care au fost repartizați. Rezultatele vor fi afișate pe admitere.edu.ro.
Primele zece specializări
Topul primelor zece specializări din liceele arădene, în funcție de ultima medie de admitere din 2018, arată în felul următor: Științe ale naturii bilingv engleză, la Colegiul Național „Moise Nicoară” – ultima medie 9.37; Matematică-informatică la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” – ultima medie 8,64; Matematică-informatică la „Moise” – ultima medie 8,62; Științe ale naturii, la „Moise ” – ultima medie 8,20; Filologie bilingv engleză, la „Țichindeal” – ultima medie 8,19; Filologie, la „Moise” – ultima medie 9,01, Mate-info la Colegiul Național „Vasile Goldiș” – ultima medie 7,67; Mate-info la Colegiul „Mihai Viteazul” Ineu – ultima medie 7,59; Științe ale naturii la „Goldiș” – ultima medie 7,57, iar pe locul zece, cu aceeași ultimă medie de intrare anul trecut, Filologie bilingv engleză, la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” – ultima medie 7,47, respectiv Filologie bilingv engleză, la „Goldiș”, tot cu 7,47.
Admiși cu 2.34!
La polul opus se află specializări de la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad (ultima medie în 2018 – 2,81), Liceul Tehnologic Beliu (ultima medie în 2018 – 2,56), cea mai mică medie de admitere anul trecut fiind la specializarea Mecanică de la Liceul Tehnologic „Stefan Hell” Sântana – 2,34.
Ierarhia elevilor
În ceea ce privește ierarhia județeană a elevilor, publicată de Ministerul Educației, în primii zece se regăsesc cei doi elevi de la Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad și Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” Chișineu-Criș, care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și au aceeași medie de absolvire a gimnaziului, ajungând astfel să aibă media de admitere la liceu „zece curat”. Cei doi sunt urmați în top 10 de doi absolvenți de gimnaziu de la „Moise Nicoară”, doi de la Liceul Național de Informatică și câte unul de la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Avram Iancu” și Liceul Teologic Baptist.
Media doi
Totodată, sunt 207 absolvenți de gimnaziu cu media de admitere mai mare de nouă, 1.036 care au media de admitere între 7 și 8,99 și alții 555 care au medie între 6 și 6,99. Peste șase sute de absolvenți de gimnaziu vor fi admiși la liceu cu medii mai mici de cinci, peste 70 dintre aceștia având media între 2 și 2,99. Cea mai mică medie de admitere este a unui absolvent al Școlii Gimnaziale „Vasile Pop” din Bocsig: doi.
Peste 100 de absolvenți
Cei mai mulți absolvenți de gimnaziu înscriși la liceu provin de la Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad – 126, urmată de Liceul Național de Informatică – 116, iar cei mai puțini de la școlile gimnaziale din Dezna, Gurba și Zărand – câte unul fiecare. Primele două sunt, de altfel, și singurele instituții de învățământ care au, în anul școlar 2018-2019, mai mult de o sută de absolvenți de gimnaziu.
La Liceul Militar
Singura sesiune de admitere în liceu încheiată deja a fost cea de la Liceele Militare. În cazul acestora, doi elevi arădeni au reușit să fie declarați admiși. Unul provine de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Arad (media de admitere 9,24), iar celălalt de la Școala Gimnazială „Aron Cotruș” Arad (media de admitere 8,8), ambii fiind admiși la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!