Veche de aproape șase secole, cetatea Ineului este readusă astăzi la forma de altădată, cu ajutorul unui proiect implementat prin Programul Operațional Regional. În prezent, se lucrează la acoperișul cetății și la arcadele din interior. În paralel, se construiesc turnurile porții de intrare. În plus, se refac zidurile, iar tavanele au fost podite și izolate. Odată cu restaurarea și dotarea cetății, cele 93 de încăperi și două curți interioare vor găzdui un muzeu, apartamente tematice, o cramă, săli de conferințe, săli de ziție, precum și ateliere de meșteșuguri tradiționale.
23,2 milioane lei (22,8 milioane lei – fonduri nerambursabile) sunt investiți în cetatea Ineului, care ar urma să fie restaurată până la finalul acestui an.
În iulie 2022, când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, Costinel Corlan, angajatul Primăriei Orașului Ineu care s-a ocupat îndeaproape de obţinerea finanţării pentru acest proiect, a vorbit despre dificultățile întâmpinate din momentul obținerii finanțării europene până în acela în care a putut fi dat ordinul de începere a lucrării: „Prima încercare de atragere a fondurilor necesare pentru restaurarea cetăţii a fost în 2007, am încercat apoi şi în 2010, iar în 2011 cetatea a fost concesionată către o fundaţie culturală care s-a angajat că o reabilitează în cel mult cinci ani. De la momentul concesionării şi până în 2016 nu s-a întâmplat nimic, aşa că Primăria Ineu a cerut înapoi imobilul. Şi de atunci a început lungul drum al obţinerii finanţării europene. Cel mai greu a fost să obţinem avizul de la Comisia Naţională pentru Monumente Istorice. După ce am obţinut finanţarea pe POR, a fost lansată licitaţia, iar în 2020 a fost semnat contractul cu firma Tehnodomus, care a câştigat licitaţia. Din acel moment, a fost nevoie de doi ani de zile pentru a obţine acel aviz. Ni s-au cerut tot felul de studii, de expertize, după ce le-am făcut ni s-a spus că nu mai este nevoie de ele. Păreau că vor să ne pună piedici, nu să ne ajute. În final, am ajuns la demararea lucrărilor a acestui proiect care are o valoare de peste 23 de milioane de lei. Ca o comparaţie, suprafaţa desfăşurată a Cetăţii Ineului are 6.600 de metri pătraţi, iar cea a Castelului Corvinilor are 6.000 de metri pătraţi. Statul a alocat peste 60 de milioane de euro pentru restaurarea Castelului Corvinilor, iar noi trebuie să ne încadrăm în aceşti 23 de milioane de lei. Nu ştim dacă suma alocată este suficientă pentru tot ce vrem să facem, dar vom vedea”, a spus Corlan.
Trimite articolul
XFirma Tehnodomus, firma de casa care…..