Care este cel mai bun lucru pe care îl puteți spune despre România zilei de azi?
Trăim în pace, siguranță și suntem tot mai prosperi. Am avut succes istoric și ne-am împlinit năzuința de a fi parte a lumii libere, a Occidentului. Putem construi fără să ne temem că totul se va nărui peste noapte.
Care ar fi cel mai rău lucru care credeți că s-ar putea spune despre România următorilor 100 de ani? Care sunt pericolele, slăbiciunile, riscurile actuale cel mai greu de depășit?
Comunismul ne-a afectat puternic, dar nu ne-a tarat definitiv. Au supraviețuit credința și câteva insule de cultură majoră, se regenerează elitele autentice. Declinul demografic și emigrația masivă sunt cel mai mare pericol la adresa ființei naționale.
Ca intelectual implicat public: cât de mult și cât de bine credeți că se vorbește în România despre viitor?
Prea puțin. Trăim ca niște efemeride captivate de luminile și umbrele zilei – adesea de umbrele înșelătoare pe care le proiectează propria noastră trecere. Suntem prea absorbiți de marea trăncăneală cotidiană pentru a gândi viitorul. Trei priorități văd: generarea unor elite autentice, care să înlocuiască elita de pradă și să înceapă o construcție cu sens în cultură, educație, infrastructură etc.; renașterea încrederii, a patriotismului și a speranței în viitor – nu pompieristic, patriotard, ci sobru și realist; rezistența tinerei generații la avansul marxismului cultural care macină identitatea europeană.
Suntem prea absorbiți de marea trăncăneală cotidiană pentru a gândi viitorul”.
Despre festival
Adrian Papahagi este invitat să conferențieze în cadrul ediției a IV-a a Festivalului de științe umaniste, organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad și desfășurat în sala cinematografului Arta între 19 și 21 aprilie. Tema ediției este „România următorilor o sută de ani”, programul desfășurându-se astfel: joi, 19 aprilie, ora 18.30, Adrian Papahagi; ora 20.00, Vasile Dâncu; vineri 20 aprilie, ora 18.30, Sebastian Lăzăroiu; ora 20.00: Sever Voinescu; sâmbătă, 21 aprilie, ora 18.30: Mircea Mihăieș; ora 20.00: H.-R. Patapievici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!