Diplomat de carieră, format la Viena, cu o experienţă bogată şi o activitate profesională prodigioasă, domnul Gábor s-a arătat extrem de interesat în special de forma instituţională în care este implementat învăţământul dual în România, întâlnirea constituind un foarte util şi fructuos schimb de experienţă.
„Domnul ambasador este extrem de activ în ceea ce priveşte cursul şi evoluţia relaţiilor bilaterale slovaco-române, fiind prezent în urmă cu două săptămâni, la Nădlac, la reuniunea Comisiilor de Apărare din cele două ţări. Am fost plăcut surprins de interesul domniei sale faţă de problematica legată de învăţământul dual, de instituirea unui echilibru între forţa calificată de muncă ieşită din şcoli şi realităţile pieţei. România şi Slovacia se confruntă cu situaţii asemănătoare în domeniu, fiind necesară îmbunătățirea reacției sistemului de educație și formare profesională la dinamica economică și socială din sistem.
Cu nuanțe specifice, sistemul dual funcționează în Germania, Austria, Elveția și Danemarca, furnizând economiei forță de muncă bine calificată. Modelul oferă un înalt nivel de calificare asigurând angajabilitatea majorității absolvenților, în funcție și de stabilitatea economiei.
Excelenţa sa a aflat în urma dialogului de astăzi că în România Camera Deputaților a adoptat în martie proiectul de lege care are drept scop reglementarea învățământului dual, prin aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind modificarea și completarea Legii Educației Naționale”, a declarat deputatul Adrian Todor, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!