Domnule vicepreşedinte Adrian Ţolea, sunt 6 luni de când aţi revenit în structura de conducere a Consiliului Judeţean Arad exact în aceeaşi funcţie pe care aţi avut-o şi în mandatul trecut. Cum găsiţi lucrurile acum?
Adrian Țolea: Într-adevăr, am făcut parte din echipa care a fost la conducerea administraţiei judeţene în mandatul 2008-2012, alături de preşedintele Nicolae Ioţcu şi de colegul meu Cristian Drăgan, care acum este administrator public al judeţului. Practic, am revenit pe aceeaşi funcţie pe care am părăsit-o în urmă cu un an, singura modificare fiind celălalt vicepreşedinte, dl. Remus Guţu, de la PP-DD, de altfel un coleg foarte bun şi un om de echipă. După alegerile locale de anul trecut, în CLM şi în CJA s-au constituit majorităţi pe criterii politice. PD-L, UDMR şi PP-DD se află la conducerea municipiului şi judeţului, în timp ce USL se găseşte în opoziţie. Exact invers ca la nivel naţional. Dar noi suntem preocupaţi mai mult de administraţie, decât de politică, astfel că hotărârile pe care le luăm sunt în folosul cetăţenilor şi pentru continuarea dezvoltării judeţului Arad…
Ar fi minunat dacă şi opoziţia ar privi astfel lucrurile, în acest mod…
A.Ţolea: Din acest punct de vedere există şi între consilierii opoziţiei oameni cu o bogată experienţă în administraţie, cum este domnul Caius Parpală, sau domnii Gheorghe Sabău şi Mircea Purcaru, care înţeleg pe deplin necesitatea muncii în folosul cetăţenilor, dincolo de culoarea politică a fiecăruia.
Domnule vicepreşedinte, cum aţi regăsit, concret, lucrurile în domeniile dumneavoastră de preocupare?
A.Ţolea: Chiar în această primăvară am realizat evaluarea managementului la nivelul instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean, respectiv Centrul Cultural Judeţean, Complexul Muzeal şi Biblioteca Judeţeană şi, spre marea mea bucurie, rezultatele au fost excelente. Asta, fireşte, deoarece şi activitatea managerială de la aceste instituţii a fost una pe măsură. În această lună vom face evaluarea şi selecţia proiectelor depuse de către ONG-uri pentru finanţările pe care le-am scos la licitaţie în domeniile noastre de interes: cultură, turism, educaţie, tineret, voluntariat şi sport.
Ce ne puteţi spune despre colaborările externe ale Consiliului Judeţean Arad, cu structurile euro-regionale sau transfrontaliere?
A.Ţolea: CJ Arad este conectat foarte bine la structurile asociative de acest fel de la nivel european, cum sunt Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, Adunarea Regiunilor Europei, Institutul Regiunilor, Comitetul regiunilor, Adunarea Regiunilor Europene Viniviticole sau asociatia pentru cultura „Les Rencontres”, după cum promovăm şi o colaborare excelentă cu vecinii, cum este cazul judeţului Bekes. Chiar în aceste momente ne concentrăm eforturile pe discuţiile cu partenerii maghiari, deoarece este tocmai perioada când se realizează strategia programului transfrontalier România-Ungaria pentru intervalul 2014-2020. Legat de acest aspect, precizez că este pentru prima dată când primarii de municipii reşedinţe de judeţ şi preşedinţii consiliilor judeţene din Arad, Timiş, Bihor şi Satu Mare au ajuns la un consens în ceea ce priveşte susţinerea aceloraşi teme pentru finanţare, chiar dacă fac parte din formaţiuni politice diferite. Iată o dovadă indubitabilă a faptului că priorităţile şi necesităţile judeţelor din această zonă sunt comune. Mai departe, sperăm că în negocierile cu partenerii maghiari vom reuşi să impunem punctele noastre de vedere şi să finanţăm domeniile de maxim interes pentru cetăţenii din judeţele noastre: infrastructura rutieră, sănătate, dezvoltare urbană şi infrastructură socială.
Pornind de aici, care sunt priorităţile de dezvoltare ale judeţului nostru pentru anul în curs?
AŢ. În acest an ne vom concentra eforturile îndeosebi pe rezolvarea problemelor din infrastructura rutieră a judeţului şi din sănătate. Din totalul bugetului judeţean al acestui an, o treime este destinată investiţiilor. În sănătate ne vom concentra îndeosebi pe modernizarea dotărilor şi infrastructurii Spitalului Judeţean Arad şi pe construcţia noului Spital TBC. Cât despre drumuri, vorbim, în primul rând, despre modernizarea tronsoanelor Arad-Şiria-Seleuş şi Arad-Zădăreni-Felnac, tronsoane care au fost pur şi simplu blocate de peste un an de zile de către guvernul Ponta. După cum ştiţi, am acceptat să le preluăm înapoi, le-am asigurat finanţarea din fondurile noastre, dar încă mai aşteptăm un document de la ministerul de resort pentru a începe licitaţia. Fac un apel şi pe această cale către parlamentarii puterii să-l mai tragă de mânecă pe domnul Ponta şi, măcar în cel de-al doisprezecelea ceas, să soluţioneze şi această problemă. Totodată, cred că arădenii ar prefera bani pentru pasajele rămase neterminate şi nu puţuri pentru gazele de şist.
„Din totalul bugetului judeţean al acestui an, o treime este destinată investiţiilor”.
CITESTE SI:
Tolea : “nu sunt traseist politic”
Citiți principiile noastre de moderare aici!