Domnule vicepreşedinte, în timp ce organismele internaţionale ne dau ca model de comportament economic şi financiar la vreme de criză, prin pieţele marilor oraşe există manifestanţi care cer demisia guvernanţilor…
A.Ţolea: Chiar mai grav, s-a făcut lobby la Bruxelles, de către liderii uniunii socialiste, pentru blocarea fondurilor europene alocate României, pe motiv că la noi în ţară ar fi dictatură. Acum, vedeţi şi dumneavoastră despre ce fel de dictatură poate fi vorba, dacă oamenii pot demonstra nestingheriţi. Însă, chiar de aici aş porni discuţia, mai precis de la faptul că înţelegem pe deplin greutăţile prin care au trecut şi încă trec cetăţenii în această perioadă, deoarece asupra lor s-a aşezat cel mai tare povara crizei. Or, tocmai această solidaritate economică şi socială nu poate să fie pusă între paranteze sau exploatată din punct de vedere politic. Am fost pe deplin conştienţi de faptul că s-ar putea să ne erodăm capitalul de încredere luând măsuri dure în plan economic, dar iată că am avut dreptate şi specialiştii în politici economice de la Bruxelles şi Banca Mondială ne dau ca exemplu pozitiv.
Puteţi să ne exemplificaţi câteva dintre aceste premise ale unei eventuale relaxări din chingile austerităţii?
A.Ţolea: Aş începe prin a vă spune că în această primă lună a anului 2012 s-au înregistrat cu 110.000 mai multe contracte noi de muncă încheiate, faţă de luna august a anului trecut, considerată ca fiind o lună de vârf pe piaţa muncii, datorită ponderii muncii sezoniere din agricultură. Acest indicator este în directă legătură cu politica de investiţii pe care o promovăm şi care, iată, începe să-şi arate roadele. Dacă în 2008 – considerat şi acesta ca fiind un an de vârf în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor de după 1989 – nivelul acestora ajunsese la 32,6 miliarde lei, anul trecut l-am încheiat cu o cifră exactă de 36,1 miliarde lei alocate pentru investiţii. Ca procent din PIB, investiţiile s-au situat anul trecut la 24%, punându-ne la nivelul U. E. pe locul al II-lea, după Cehia. Ei bine, pentru acest an ne propunem un procent de 24,2% din PIB, care ne-ar putea situa pe prima poziţie din Uniune. În această cheie trebuie să citim şi nerăbdarea politicienilor din uniunea socialistă în a cere alegeri anticipate, deoarece nu sunt dispuşi să ne lase să beneficiem şi de efectele pozitive ale politicilor noastre.
Domnule vicepreşedinte, din datele statistice, cea mai mare creştere am înregistrat-o la nivelul exporturilor…
A.Ţolea: Am înregistrat chiar un record, de 27 de luni de creştere continuă a acestora. Mai mult, dacă la nivelul anului 2008 exportam în valoare de 33,6 miliarde de euro, anul trecut am închis pe un export în valoare de 45 de miliarde de euro, iar pe anul în curs ne propunem să atingem 50,2 miliarde. De fapt, tot în topul ţărilor U. E. ne-am clasat şi în ceea ce priveşte creşterea la capitolul construcţiilor civile şi industriale – locul I pentru luna noiembrie 2011 – după cum tot pe primul loc ne-am situat şi în legătură cu creşterea economică de 1,9% din PIB, pe trimestrul al III-lea al anului trecut. Unde mai puneţi că anul trecut agricol a fost cel mai bun de după 1989, iar inflaţia a atins un minim istoric de 3,14 procente. După cum vedeţi, aceste sunt cifre statistice reale, care ne-ar îndreptăţi să privim cu speranţă înainte, la un an mai bun.
Totul este ca şi populaţia să resimtă mai repede această relansare economică şi în propriile buzunare…
A.Ţolea: Evident, numai că acest lucru nu se poate face peste noapte, ipotecând siguranţa zilei de mâine. Acest lucru l-a făcut doar guvernarea Tăriceanu în toamna anului 2008, lăsându-ne absolut descoperiţi în faţa crizei. O guvernare responsabilă nu-şi poate permite să-i lase pe cetăţeni fără siguranţa zilei de mâine. Avem stabilitate, asigurăm plata pensiilor şi a salariilor, avem creştere economică şi ne putem, astfel, aştepta la mai bine.
Domnule vicepreşedinte, în încheierea discuţiei noastre, ce-ar mai fi de spus?
A.Ţolea: Comentând cu privire la afirmaţiile recente ale opoziţiei politice din România, preşedintele Grupului Popular din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că „Europa se confruntă cu cea mai dificilă criză economică de la cel de al Doilea Război Mondial. România a fost obligată să ia, în ultimii trei ani, decizii economice pentru a se adapta la această criză. Chiar dacă unele dintre ele au fost dure, s-au dovedit a fi cele corecte, aducând ţara pe calea cea bună pentru o redresare pozitivă. Fac apel la opoziţia din România să fie responsabilă. Cererile opoziţiei pentru sancţiuni din partea instituţiilor europene nu sunt împotriva Guvernului, ci împotriva poporului român. Să nu distrugă ceea ce poporul român a construit în ultimii 22 de ani.”
Consider că aceasta ar fi cea mai bună încheiere.
„Specialiştii în politici economice de la Bruxelles ne dau ca exemplu pozitiv” (Adrian Ţolea)
Citiți principiile noastre de moderare aici!