JURNAL ARĂDEAN: Domnule Adrian Ţolea, în această săptămână s-a constituit Asociaţia „Arad Capitală Culturală 2021” care va promova candidatura orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană…
ADRIAN ŢOLEA: Mă bucur că se constituie această Asociaţie, al cărei obiectiv este ca Aradul să devină Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Dincolo de faptul că obiectivul este unul extrem de ambiţios, proiectul în sine este unul de tip „win-win”, adică în orice variantă – de succes sau de insucces – Aradul şi arădenii vor avea numai de câştigat. Ţinând cont de distribuţia instituţiilor de cultură arădene, aflate în subordinea Primăriei sau a Consiliului Judeţean, este nevoie ca evenimentele culturale pe care acestea le organizează să fie eficiente, bine ţintite şi evident, complementare. Trebuie să eliminăm orice suprapunere de activităţi în spaţiul cultural arădean, iar noile strategii pe care Consiliul Judeţean şi Primăria le elaborează să fie bine sincronizate şi subordonate aceluiaşi obiectiv. În ceea ce ne priveşte ne vom conecta 100% şi sunt convins că, împreună, noi arădenii vom reuşi.
Vă urăm succes! Dar, până atunci, vă propunem să ne oprim asupra scenei noastre politice, mai bulversată ca niciodată.
ADRIAN ŢOLEA: USL-ul ne oferă astăzi, prin domnii Ponta şi Antonescu, circ fără pâine. Din punct de vedere economic, asistăm la un paradox greu de închipuit: în vreme ce premierul Ponta anunţă o creştere economică de 3,5%, impozitele și fiscalitatea cresc. Tăind investiţiile şi descurajând iniţiativa privată, guvernanţii au „reuşit” contra-performanţa de a face ca această creştere economică să nu se mai regăsească nici în încasările bugetului de stat şi nici în buzunarele românilor. Dimpotrivă, evaziunea fiscală a crescut spectaculos, dovadă elocventă a faptului că singurii „beneficiari” sunt baronii locali şi clientela USL. Mai mult şi mai grav, numărul salariaţilor a rămas, în cel mai bun caz, staţionar pe tot parcursul anului 2013, semn cât se poate de clar că această creştere economică nu generează şi locuri de muncă. Iar anul în curs se anunţă unul extrem de sumbru, deoarece urmează creşterea preţului benzinei şi motorinei prin introducerea noii accize, fapt care va arunca în sus toate preţurile şi va contribui la degradarea vieţii de zi cu zi a românilor.
Dincolo de acest tablou economic destul de cenuşiu, zugrăvit de către domneavoastră mai sus, ce ne puteţi spune despre tabloul politic?
ADRIAN ŢOLEA: Mă puneţi oarecum în dificultate cu întrebarea dumneavoastră, deoarece n-aş putea să vă spun care dintre tablouri este mai cenuşiu: cel economic, sau cel politic? Dezastrul economic este dublat şi de un dezastru politic. Eşecul USL a scos în evidenţă faptul că această alianţă electorală a fost doar o grosolană înşelătorie la adresa românilor. Ambasadorii ţărilor civilizate stau cu ochii pe Guvern şi pe Parlament, semnalând desele derapaje de la normele statului de drept, iar premierul Ponta a devenit un personaj nefrecventabil pe plan euro-atlantic. Minciunile spuse pe bandă rulantă de primul ministru, dovezile de plagiat şi nepriceperea într-ale guvernării l-au făcut pe filosoful Andrei Pleşu să-i creioneze un tablou care va face, cu siguranţă, istorie: „un băiat vesel, într-o ţară tristă”.
Domnule prim-vicepreşedinte, cine credeţi că a spart USL-ul: Victor Ponta, sau Crin Antonescu?
ADRIAN ŢOLEA: Amândoi. Cum am spus mai sus, USL-ul a fost doar o înşelătorie electorală, o alianţă împotriva firii, care n-avea nicio şansă să dăinuie. Dacă minciuna şi incompetenţa sunt cele care-l definesc pe Victor Ponta, pe Crin Antonescu îl caracterizează duplicitatea. Se ascunde după imaginea primarului Sibiului, încercând să-şi piardă urma de prieten şi apropiat al ministrului arestat Fenechiu, al ministrului demisionar Vosganian sau al ministrului iresponsabil Radu Stroe de la interne. Asta ca să nu mai vorbim şi despre cuibul baronilor din ASF, coordonaţi de către prietenul domniei sale, Radu Ruşanu sau despre noua Constituţie absolut neconstituţională, întocmită alături de un alt fost ministru condamnat definitiv, Tudor Chiuariu. Pe cine mai poate păcăli astăzi Crin Antonescu în încercările-i, jenante, de a se erija în lider al opoziţiei? În nici un caz pe noi. Din punctul nostru de vedere, cel mai bine ar fi fost ca USL-ul să nu se rupă şi să dea socoteală în faţa tuturor românilor pentru dezastrul pe care l-au provocat. Au nenorocit ţara, cot la cot, şi amândoi sunt, în egală măsură, responsabili pentru deteriorarea vieţii noastre de zi cu zi.
Ne-aţi zugrăvit câteva tablouri cât se poate de cenuşii, domnule Adrian Ţolea…
ADRIAN ŢOLEA: Ei bine, ca să încheiem interviul nostru într-o tuşă mai optimistă, profit de faptul că mâine este 1 Martie şi le urez tuturor arădencelor să aibă parte de o primăvară cât se poate de frumoasă, cu multă sanatate, fericire și bucurii alături de cei dragi!
„Cel mai bine ar fi fost ca USL să nu se rupă şi să dea socoteală în faţa românilor” Adrian Ţolea
Citiți principiile noastre de moderare aici!