JURNAL ARĂDEAN. Domnule prim-vicepreşedinte, nu cu mult timp în urmă aţi avut o primă întrunire comună a tuturor aleşilor locali PD-L şi PNL din judeţul Arad. Ce ne puteţi spune despre perspectivele acestei preconizate fuziuni politice a celor două partide din dreapta eşichierului politic românesc?
A. ŢOLEA: Deşi se spune că în politică unu şi cu unu nu fac întotdeauna doi, îmi aduc aminte că, în urmă cu zece ani, cele două formaţiuni politice – PD şi PNL – aveau fiecare între şapte şi opt procente şi nici sondajele de opinie nu le creditau cu mult mai mult. A fost suficient, însă, ca ele să formeze împreună o alianţă electorală, astfel ca la alegerile parlamentare din 2004 să obţină un scor de 34% şi să producă schimbarea regimului socialist al lui Adrian Năstase şi Ion Iliescu. A fost primul pas al alianţei dintre cele două partide, următorul pas fiind integrarea României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.
Ne amintim că şi atunci se vorbea despre necesitatea fuziunii celor două formaţiuni politice…
A. ŢOLEA: Acesta urma să fie cel de-al treilea pas, respectiv închegarea unei forţe politice puternice prin fuziunea celor două partide, iar noul partid liberal astfel creat să producă un nou proiect de ţară pentru România. Din păcate, acest al treilea pas a fost amânat, iată, pentru şapte ani, prin decizia premierului Tăriceanu de a rupe Alianţa „Dreptate şi Adevăr” şi de a guverna apoi, minoritar, cu ajutorul PSD-ului. Şi, ca o ironie a istoriei, făcând un arc peste timp astăzi se vede cât se poate de clar faptul că Tăriceanu a fost „calul troian” al PSD-ului în Partidul Naţional Liberal.
Cu toată întârzierea de şapte ani în ceea ce priveşte fuziunea celor două partide, înţelepciunea populară spune că mai bine mai târziu decât niciodată…
A. ŢOLEA: Evident. Mă bucură faptul că se realizează această fuziune, cu atât mai mult, cu cât pentru mine „se închide cercul” – cum se spune. Cariera şi activitatea mea politică sunt legate de cele două partide, PNL şi PD-L, unde am avut multe împliniri şi bucurii, dar şi destule momente dificile. Am activat mulţi ani în ambele structuri judeţene de conducere şi pot spune că, la Arad, fuziunea înseamnă că vom pune împreună spiritul organizatoric, oarecum cazon şi entuziasmul democrat-liberal cu spiritul de luptă, ambiţia dar şi nobleţea date de istoria PNL-ului. Vom avea deci, împreună, toate ingredientele pentru a reuşi nu doar să câştigăm alegerile, ci să obţinem şi o majoritate confortabilă – având în vedere că dispunem de 600 de aleşi locali şi de 54 de primari din totalul de 78, câţi are judeţul Arad.
Vă referiţi la alegerile generale din 2016?
A. ŢOLEA: Da, însă sunt convins că încă din această toamnă noua construcţie politică, indiferent care-i va fi numele, va veni în faţa cetăţenilor cu un nou proiect de ţară, cu un program politic cu adevărat de dreapta, care să însemne locuri de muncă mai multe şi cât mai bine calificate, dezvoltare economică şi, în final, bunăstare pentru toţi cetăţenii, nu promisiuni fără acoperire, cum s-au întâmplat, din nefericire, lucrurile în ultimii 25 de ani. România are nevoie de un astfel de proiect care să reclădească speranţa, atât pentru românii din ţară, cât şi pentru cei din afara ei! Avem nevoie de încredere, avem nevoie de curaj, avem nevoie de muncă susţinută, avem nevoie să respectăm valorile în care credem şi care stau la baza acestei construcţii politice. Împreună, în unitate, dreapta poate să fie o forţă capabilă să schimbe destinul României!
„Noua forţă politică va veni, încă din toamna acestui an, cu un program pentru ţară”
Citiți principiile noastre de moderare aici!