JA. Domnule Ţolea, pentru că tot sunt la modă subiectele legate de descentralizare şi cele referitoare la necesitatea atragerii de fonduri europene, v-aş propune să discutăm în interviul nostru despre GAL-urile din judeţ, acel proiect coordonat exclusiv de către dumneavoastră.
Adrian Ţolea. Grupurile de Acţiune Locală (GAL) s-au realizat pe baza programului „Leader”, finanţat prin Axa IV a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Este foarte bună asocierea pe care o faceţi, referitoare la descentralizare şi la atragerea de fonduri europene, deoarece Grupurile de Acţiune Locală despre care vorbim răspund pe deplin celor două criterii. Altfel spus, banii europeni sunt atraşi prin aceste structuri micro-regionale, iar decizia privind finanţarea proiectelor se ia aici, la nivel local. În plus, fiecare dintre aceste structuri micro-regionale sunt constituite şi funcţionează după principiul parteneriatului public-privat.
JA. Câte GAL-uri avem la nivelul judeţului şi ce sumă poate fi atrasă de către aceste structuri?
A.Ţ. La nivelul judeţului avem patru Grupuri de Acţiune Locală, care au fost selectate dintr-un număr de 160, câte au intrat în competiţia naţională. Dintre cele 160 au fost declarate câştigătoare un număr de 80, iar noi, arădenii, am reuşit performanţa să le calificăm pe toate cele patru pe care le-am depus.
JA. Cu alte cuvinte, un procent de reuşită de 100%…
A. Ţolea: Exact! S-a muncit mult, dar cu folos. Cele patru GAL-uri, care acoperă peste trei sferturi din suprafaţa totală a judeţului, sunt: Lunca Mureşului de Jos, cu sediul la Pecica, coordonat de către Ilie Cheşa şi având ca director pe doamna Marinela Petran, Podgoria Miniş-Măderat, cu sediul la Şiria, coordonat de către Valentin Bot, iar doamna Garofiţa Popa ca director, Microregiunea Crişurilor Alb şi Negru, cu sediul la Chişineu-Criş, coordonat de către Ioan Jura, cu doamna Claudia Adjudean ca director, şi Valea Superioară a Crişului Alb, cu sediul la Bărsa, coordonat de mine şi cu Dumitru Giurăscu ca director. Cât priveşte sumele ce pot fi atrase, fiecare GAL poate să atragă, până la sfârşitul anului în curs, suma de 2.850.000 de euro.
JA. Aceasta ar fi suma maximă pentru fiecare GAL…
A. Ţ. Evident, astfel că suma totală, la nivelul întregului judeţ, se apropie de 12 milioane de euro.
JA. Care este procedura de selecţie a proiectelor şi de atragere a banilor?
A.Ţ. În acest moment fiecare Grup de Acţiune Locală funcţionează cu motoarele în plin. Comisiile de la nivelul fiecărui GAL selectează proiectele după care acestea sunt semnate. Astfel, cei din administraţia publică pot depune proiecte pe Măsura 3.2.2, referitoare la renovarea şi dezvoltarea satelor, sau pe Măsura 1.2.5., care se referă la pietruirea de drumuri agricole sau forestiere. Privații pot depune pentru modernizarea exploataţiilor agricole, pentru tinerii fermieri şi fermele de semi-subzistenţă, pentru Măsura 3.1.2. referitoare la IMM-uri sau pentru Măsura 3.1.3. privitoare la încurajarea activităţilor turistice.
JA. Care este situaţia „la zi” în ceea ce priveşte selectarea proiectelor şi semnarea contractelor?
A.Ţ. Înainte de a vă răspunde direct la întrebare, se cuvin două precizări. Prima precizare ţine de o re-alocare de fonduri, deoarece am constatat că la unele dintre măsurile scoase la licitaţie există foarte multe solicitări, în vreme ce la altele n-a depus nimeni nici un proiect. Cea de-a doua precizare se referă la greutăţile inerente oricărui început, unele chiar şi birocratice, dar şi de rodarea echipelor de lucru. Este o premieră atât pentru noi, cât şi pentru administraţiile locale sau pentru partenerii privaţi din teritoriu. Dar, aşa cum am precizat, mai ales după re-alocări, cele patru GAL-uri funcţionează deja cu motoarele în plin. La GAL-ul din Chişineu-Criş au fost selectate până acum 60 de proiecte dintre cele 75 propuse, în valoare de 1.850.000 de euro şi au fost semnate deja 40 de proiecte, în valoare de 1.460.000 de euro. La Bârsa, dintr-un total de 60 de proiecte, au fost selectate 44, în valoare de 1.400.000 de euro, fiind semnate un număr de 14, în valoare de 700.000 de euro. GAL-ul din Şiria are 64 de proiecte propuse, dintre care 27 au fost selectate, reprezentând 1.100.000 de euro şi 9 semnate, în valoare de 470.000 de euro. La Pecica, dintr-un total de 70 de proiecte au fost selectate un număr de 38, în valoare de 1.500.000 de euro, fiind deja semnate 10 dintre ele, însumând 270.000 de euro. Dacă facem un total, avem deja selectate pe toate cele patru GAL-uri 169 de proiecte, valorând 5.850.000 de euro, dintre care 73 sunt semnate, fiind vorba de 2.900.000 de euro. Cu menţiunea că termenul de semnare a contractelor este 31 decembrie 2013, fac şi pe această cale un apel către toți cei interesați să depună proiecte la GAL-urile de pe raza lor de activitate, astfel încât să ne apropiem de procentul maxim de absorbţie.
„Este o premieră atât pentru noi, cât şi pentru administraţiile locale sau pentru partenerii privaţi din teritoriu”
Citiți principiile noastre de moderare aici!