JA. Domnule vicepreşedinte, la sfârşitul săptămânii trecute aţi participat la Comisia de Dialog Social care s-a desfăşurat la Prefectură. Spuneţi că dvs. aţi fost singurul demnitar prezent acolo, în faţa liderilor sindicali şi ai patronatelor, în vreme ce reprezentanţii Guvernului au evitat să participe la acest eveniment…
A.Ţolea: Într-adevăr, este o situaţie cel puţin hilară ca un demnitar din opoziţia guvernamentală să fie singurul reprezentant la acea întâlnire solicitată de către liderii de sindicat din BNS, în vreme ce reprezentanţii Guvernului evită să mai stea la aceeaşi masă cu reprezentanţii oamenilor muncii, faţă de care şi-au luat o serie de angajamente la începutul anului 2011, privitoare la modificarea legislaţiei muncii şi a legislaţiei economice. Fireşte, sindicatele sunt supărate pe toate guvernele care s-au succedat după 1989 la conducerea ţării, deoarece constată că veniturile, puterea de cumpărare sau salariul minim din România se situează mult sub media europeană. Dar acest lucru nu înseamnă că guvernanţii USL, care dispun de o majoritate parlamentară de 70% şi se află la putere de un an şi jumătate, pot să-şi permită să trateze sindicatele cu aroganţă şi cu dispreţ, evitând chiar să mai participe la şedinţele de dialog-social convocate de acestea. Prin urmare, simţindu-se ignorate de către Guvern şi de politicienii lui Ponta şi Antonescu, sindicatele au decis să iasă în stradă din a doua jumătate a lunii, pe termen nelimitat, în toate judeţele ţării.
JA. Până la urmă, ce le-aţi spus sindicaliştilor?
A.Ţ: Le-am ascultat păsurile şi am stabilit ca secretariatul tehnic al Comisiei de Dialog Social să transmită către Guvernul României şi către Ministerul Muncii solicitările sindicaliştilor. Problema este destul de acută, mai ales dacă avem în vedere şi textul Manifestului BNS înaintat guvernanţilor, intitulat „Din stradă, cu lehamite”, din care vă citez doar un pasaj: „În anul 2013, după un an şi jumătate de guvernare USL, mieroasă în declaraţii, ne aflăm în punctul în care capacităţile de producţie se închid pe bandă rulantă şi şomajul capătă rang de sport naţional”. Aşa că, USL-ul îi are adversari, începând din această lună, şi pe partenerii sociali de până acum şi asta în condiţiile în care iarna grea nici măcar nu a început să-şi arate colţii…
JA. Oricum, străzile erau şi aşa destul de pline cu protestatari împotriva câinilor vagabonzi, a gazelor de şist sau împotriva Roşiei Montane…
A.Ţ: Fiindcă aduceţi vorba despre Roşia Montană, aş vrea să precizez faptul că oamenii au ajuns în stradă tocmai ca urmare a lipsei de responsabilitate a premierului Ponta, care nu este în stare să-şi asume o decizie fermă în acest sens. Un lider politic de anvergură naţională care se respectă are tocmai obligaţia să-şi asume decizii şi nicidecum să-şi ascundă incompetenţa în spatele Parlamentului. Dacă decizia este bună, liderul va culege laurii succesului, iar dacă este proastă, va plăti din punct de vedere electoral. Aşa fac politică oamenii responsabili şi exact acelaşi lucru îl aşteaptă şi cetăţenii. Nimic nu este mai dăunător pentru moralul cetăţenilor decât atunci când cei aleşi să ia decizii ferme şi pertinente devin ezitanţi, dau legi despre care tot ei spun că în Parlament vor vota împotriva lor, cum este cazul premierului Ponta faţă de proiectul Roşia Montană.
JA. Din păcate, fuga de răspundere este şi ea o formă de manifestare politică…
A.Ţ: Dar este una extrem de păguboasă. Uitaţi-vă şi dumneavoastră la ce conduce o astfel de politică, mai ales dacă vorbim despre eşecul privatizării CFR Marfă, despre respingerea în Senat a măririi alocaţiei de stat pentru copii de la 42 de lei la 200 de lei pe lună, despre pericolul alungării investitorilor prin brambureli de tipul „Roşia Montană” sau despre asumarea responsabilităţii guvernamentale pe legea privind descentralizarea. Este absolut inacceptabil ca o lege de o asemenea importanţă să nu beneficieze de o dezbatere publică adecvată şi să fie strecurată, pur şi simplu, pe sub mână. Iar asta, numai pentru a le da satisfacţie marilor baroni locali din USL, care doresc să deţină controlul absolut asupra „feudelor” pe care au ajuns, vremelnic, să le conducă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!