Arad. Legarea comunei Livada la canalizarea municipiului, proiect de hotărâre retras a doua oară de la vot în Consiliul Local, este, fără doar și poate, subiect de negocieri politice între partide. Mai precis, între PSD și PNL, context în care l-am amintit în articolul publicat marți pe www.aradon.ro/Jurnal arădean, cu titlul „Canalizarea din Livada mai stă o tură. La fel și viitorii membri în CA la Recons”, pe ex-candidatul la primăria Livada, Adrian Țolea.
Nemulțumit că a fost pomenit în negocierile care se poartă pe seama canalizării, Adrian Țolea ne-a trimis un drept la replică, în care ne explică, nouă și cititorilor noștri, cum stau lucrurile din punctul său de vedere.
În mare, Adrian Țolea vrea canalizare la Livada, dar nu din fonduri guvernamentale (prin programul Anghel Saligny, unde ne spune singur că s-au primit 3 milioane de euro), ci din fonduri europene, prin POIM (unde ar urma să se primească, pentru că unitatea administrativ-teritorială este eligibilă, 6,5 milioane de euro). Doar că acel POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) s-a transformat în POSM (Programul Operațional Sectorial Mediu), este doar la faza studiilor de fezabilitate și va începe undeva prin 2025. La fel cum, de altfel, trebuie să precizăm, și lucrările pe Anghel Saligny s-ar putea să nu demareze cu mult mai devreme.
Replica lui Țolea
Dar iată ce spune Adrian Țolea, în 5 puncte: „1. Doresc realizarea canalizării în comuna Livada dar, spre deosebire de primarul Bimbo, eu doresc realizarea canalizării cu fonduri europene (6,5 milioane euro), prin POIM (proiect unde Livada este eligibilă), pentru toată comuna, și nu prin programul Anghel Saligny (unde s-au primit doar 3 milioane de euro fonduri guvernamentale), prin care se va face doar parțial Sânleani sau parțial Livada, pe lângă cheltuirea total nejustificată a celor 800.000 de euro din banii comunei pentru conectarea din Grădiște. Eu nu văd aici niciun avantaj politic sau electoral, ci dimpotrivă! 2. Inelul de canalizare pe centura municipiului Arad, de care se vorbește în articol, care va fi realizat prin POIM, se va face odată cu canalizarea din Livada (în varianta POIM – fonduri europene) și ca urmare se naște întrebarea firească: În aceste condiții de ce să ne conectăm în Grădiște și să cheltuim aiurea banii comunei?! Rolul acestui inel este tocmai de preluare a canalizării din comunele limitrofe Aradului și deversare direct la stația de epurare de lângă aeroport pentru a nu crea noi probleme în municipiu așa cum, din păcate, se întâmplă la fiecare ploaie mai serioasă! 3. Dar o utilitate publică realizată pe fonduri europene, însă pentru toată vatra veche a comunei cu 6,5 milioane de euro și nu parțial, cu 3 milioane de euro, prin fonduri guvernamentale, nu ar fi primită cu brațele deschise de către populația comunei?! 4. Este total anormal să arunci la gunoi 6,5 milioane de euro fonduri europene (care ar ajunge pentru toată vatra veche a comunei) pentru doar 3 milioane de euro fonduri guvernamentale cu care se va face doar parțial Sânleani sau Livada și asta numai pentru orgoliul unui primar fără viziune care se încăpățânează să ne țină într-o aventură doar pentru a putea spune că a început canalizarea după mai bine de 10 ani de când se află la conducerea comunei!”
Despre vanitate
În încheierea dreptului la replică, Adrian Țolea spune că, într-un fel, și-ar dori aprobarea proiectului care pare să nu încânte, de fapt, pe nimeni în afară de primarul comunei, doar pentru ca toată lumea să sesizeze greșeala acestuia: „5. Consilierii municipali si primarul Aradului îi reprezintă pe grădișteni, pe arădeni, și din acest punct de vedere îi înțeleg foarte bine. Cu toate acestea, vă spun sincer că, într-un fel, îmi doresc să se aprobe proiectul de conectare în Grădiște pentru că, poate, doar așa se va vedea foarte clar ce înseamnă vanitatea și lipsa de viziune a unui primar încremenit în funcție și în proiecte mărunte sau, mai rău, ce înseamnă risipa și utilizarea ineficientă a banilor publici, să dai leul cu 50 de bani sau să deschizi larg brațele și să capeți doar jumătate din ceea ce ai putea primi..”
Citiți principiile noastre de moderare aici!