Domnule vicepreşedinte, numai ce aţi definitivat calendarul principalelor activităţi culturale şi sportive care se vor desfăşura în acest an. Foarte multe dintre aceste evenimente au deja o frumoasă tradiţie în spate…
A. Ţolea: Înainte de a trece să discutăm despre continuarea acestor evenimente tradiţionale aş dori să punctez unul dintre principiile care ne stau în faţă în ceea ce priveşte promovarea tuturor acestor acţiuni, pe care noi le desfăşurăm prin Centrul Cultural Judeţean. Iar acest principiu este satisfacerea cu prioritate a interesului tuturor cetăţenilor. Altfel spus, dacă cetăţenii din municipiu au de unde alege pentru a-şi satisface nevoile de consum cultural, considerăm că este de datoria noastră să creăm un echilibru din acest punct de vedere şi să venim şi în întâmpinarea celor din mediul rural sau mic urban cu o varietate de evenimente culturale de calitate. Ajungem, astfel şi la prima serie de manifestări culturale tradiţionale pe care le promovăm, respectiv nedeile şi rugile. Enumăr doar câteva, care-mi vin în minte: Nedeia de la Tăcăşele, Nedeia Ţării Hălmagiului sau Ruga de la Lipova, ce se va desfăşura în paralel cu festivalul „La izvor de cânt şi dor”, ajuns la ediţia 31. Apoi, Praznicul de pită nouă din pădurea Dumbrava de la Beliu, ajuns la ediţia cu numărul 39, praznicul similar de la Pecica, Târgul Codrenilor (ediţia 34), Festivalul-concurs al cântecului popular din Ţara Zărandului de la Moneasa, ajuns la onorabila ediţie cu numărul 43, Festivalul Clătitelor de la Moneasa, care se desfăşoară şi acesta pentru a 12 oară consecutiv, Festivalul de muzică uşoară de la Sebiş, aflat la ediţia a 13-a, Folk-ul de la Bulci, Părădicile de la Macea, Festivalul Vânătorii de la Bata şi, nu în ultimul rând, Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Iată doar câteva dintre evenimentele tradiţionale ce se vor desfăşura şi în acest an de-a lungul şi de-a latul judeţului nostru, astfel încât majoritatea cetăţenilor să poată avea acces direct la ele.
Dar care ar fi evenimentele de anvergură?
A.Ţolea. Aş începe cu Cetatea Culturală…. În perioada 5-6 mai 2012, vom închide Cetatea Culturală de la Chişineu-Criş, deodată cu manifestarea sportivă Cupa Crisius şi cu zilele oraşului. Apoi, cheia Cetăţii Culturale se va preda oraşului Sebiş, care o va deţine până în luna octombrie. Ajungem apoi la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Autentic Fest, această mega-competiţie judeţeană extrem de importantă pentru noi, care stimulează înfiinţarea şi îmbunătăţirea performanţelor artistice autentice ale formaţiilor şi ansamblurilor de dansuri populare de copii şi de seniori. Şcolile de vară vor funcţiona de asemenea, pe modulele de teatru, pictură, dans modern, dans popular, fotografie, design etc. Nu va lipsi nici Sărbătoare Vinului în Podgorie, ce va cuprinde patru comune şi un oraş din zona podgoreană a judeţului şi vom încheia anul, ca de obicei, cu Caravana Tradiţiilor şi cu Mesagerii Naşterii Domnului, manifestări organizate în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă şi cu bisericile neoprotestante. Tot în această categorie includem şi Conferinţele culturale – manifestare reluată în urmă cu doi ani – unde vom aduce în faţa arădenilor personalităţi de primă mărime, cum au fost întâlnirile ce au făcut săli pline cu Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Grigore Leşe etc.
Ajungem şi la sport?
A.Ţolea: Evident, cu menţiunea că, în acest caz, am reuşit să impunem Aradul pe harta unor manifestări sportive cât se poate de valoroase pe plan naţional sau internaţional, în deplin acord şi cu noua Strategie Turistică a judeţului. Raliul Aradului, organizat în parteneriat cu Primăria, contează ca etapă atât în Campionatul României, cât şi în cel al Ungariei, caz unic, dacă nu mă înşel, în Europa. Continuăm Turneul de Tenis, Cupa României la box, Festivalul Motorock de la Pecica, dar şi Crosul şi Semimaratonul judeţului, demarat anul trecut, dar care a trecut uşor de o mie de participanţi.
Există şi manifestări noi?
A.Ţolea: Întotdeauna venim şi cu noutăţi, iar în acest an vă propunem 2 manifestări sportive de ciclism. Una în Podgoria Miniş-Măderat, iar cealaltă în zona Moneasa. Precum vedeţi, ne străduim să punem în valoare 2 trasee turistice, cât se poate de valoroase pentru judeţul nostru, răspunzând dezideratului Strategiei Turistice: sport, natură şi cultură. Tot ca noutate este şi Campionatul Internaţional de Gătit în aer liber, prin care valorificăm atât produsele noastre tradiţionale, cât şi arta culinară. Campionatul se va desfăşura pe platoul pavilionului Expo şi ne propunem să batem un record mondial, înscriindu-ne pentru Cartea Recordurilor cu un produs culinar realizat pentru minim 2.500 de porţii.
O promovare de invidiat…
A.Ţolea: Bineânţeles. În final, vorbim despre ceea ce noi denumim Identitate. În acest an avem 2 aniversări istorice şi culturale de amploare naţională şi chiar internaţională: 200 de ani de la înfiinţarea Preparandiei şi 150 de ani de la naşterea marelui om politic Vasile Goldiş. Vom continua coordonarea elaborării Monografiilor de localitate, precum şi realizarea de busturi ale unor mari personalităţi. Până acum am făcut busturile lui Alexandru Mocioni, la Birchiş, Mihai Veliciu şi Monumentul de la Şepreuş, Ion Vidu la Mânerău, Sabin Drăgoi la Petriş, Adam Muller Guttenbrunn la Zăbrani, Monumentul de la Căprioara, Căpitan Ioan Fătu la Păuliş, Iosif Moldovan şi Caius Iacob în municipiu, iar în acest an vom realiza busturile lui Dorel Sibii, la Săvârşin, Ioan T. Florea, la Covăsânţ, şi Nicolae Adam în cartierul Sânicolaul Mic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!