Reporter: De ce candidați?
Adrian Wiener: Din simț civic amalgamat cu o revoltă interioară ce nu o mai puteam disimula. O revoltă față de clasa politică oligarhizată, față de impostura generalizată și corupția care parazitează România. Reprezentarea politică – esența democrației reprezentative, ar trebui să fie o vocație. Să vii în politică cu un ascendent profesional dobândit în afara politicii. Cu experiență administrativă și cu abilități de comunicare rodate în piața muncii. În România din păcate reprezentanții noștri se validează prin politică experiența anterioară fiind minimală. Ei se legitimează printr-un vot mai mult sau mai puțin informat al unei societăți, intr-o mare măsură dezinformată și manipulată. De aceea încrederea românilor în clasa politică e foarte scăzută iar prezența la vot reflectă această blazare. Jumătate dintre români nu participă la vot având o lehamite profundă față de exercițiul democratic.
Am considerat o datorie să vorbesc in spațiul public. Uneori identificarea problemelor, nuanțarea cauzelor, reflectarea implicațiilor e la fel de importantă ca identificarea soluțiilor.
REPORTER: Intrarea dumneavoastră în peisajul electoral a fost marcată de o serie de vehiculări și negocieri în vederea realizării unei alianțe care să vă susțină candidature ca independent. De ce ați ales Partidul M10?
A.W.: Partidul M10 are poziția antisistem cea mai bine conturată în spectrul politic. În filiala din Arad majoritatea membrilor nu au mai făcut niciodată politică, sunt oameni onești, neafiliați nici unui grup de interese. Nu suntem datori nimănui pentru nimic. Dealtfel toate fondurile pentru campania electorală provin din contribuțiile noastre personale. Acest lucru ne oferă independență totală și proprietatea absolută a pozițiilor pe care le exprimăm. Nu trebuie să adoptăm poziția iresponsabilă, decuplată de realitate a celorlalte partide care au un discurs amorf, rupt de neajunsurile României pentru care ar trebui să se simtă responsabili. Faptul că România se află la periferia Europei din perspectiva tuturor indicatorilor socio-economici, structurarea de tip feudal la nivel instituțional, faptul că încă majoritatea tinerilor visează să părăsească România pentru un viitor mai bun, se datorează actualei clase politice coruptă și lipsită de credibilitate.
REPORTER: Care este cel mai puternic proiect propus de M10 pentru Arad?
A.W.: Unul din cele mai importante proiecte propuse de M10 este transparența decizională totală la nivelul întregii administrații publice.
Obiectivele care ar trebui atinse sunt:
– Sporirea gradului de responsabilitate a administrației publice față de cetățean, ca beneficiar al deciziei administrative;
– Stimularea participării active a cetățenilor în procesul de luare a deciziilor administrative și în procesul de elaborare a actelor normative;
Concret vorbim de crearea unei platforme informatice foarte prietenoase pentru consultarea permanentă a cetățeanului în vederea prioritizării investițiilor și a stabilirii Proiectelor de Hotărâri în CLM. Deasemenea vom insista pentru publicarea minutelor tuturor ședințelor de CLM, structura votului.
Trebuie recâștigată încrederea cetățeanului în reprezentantul său. Legitimitatea alesului nu este doar rezultatul unui vot mai mult sau mai puțin informat, ci ea se confirmă permanent prin TRANSPARENȚĂ TOTALĂ.
La ora asta acest mecanism consultativ e doar formal: invitarea presei, comunicate de presă uneori ermetice și cosmetizate. Emisuni tv de promovare a propriei imagini. Dezbaterea și consultarea publică dintr-un instrument al democrației reprezentative a ajuns vehicol electoral.
Cu toată lipsa de credibilitate în clasa politică, cu toate că aceasta nu mai este legitimă în ochii majorității românilor, cu toate că există tranșee între “ei” și “noi” nu există disponibilitate la schimbare. Dealtfel reflexele nocive în care este captivă clasa politică nu fac posibilă schimbarea de comportament.
Astfel trebuie schimbată clasa politică pas cu pas, om cu om strat cu strat.
REPORTER: Proveniți din mediul medical și aveți o experiență în domeniu de aproape 20 de ani. Cum intenționați să îmbunătățiți sistemul de sănătate arădean?
A.W.: În Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad se internează în fiecare an peste 40 000 de pacienți și peste 80 000 sunt consultați și dispensarizați în ambulatorul de specialitate al spitalului. Cu toate acestea în 2010 când spitalele din toată țara au trecut la autoritățile locale Primăria nu a preluat nici unul dintre cele trei spitale care existau la acea oră în Arad. A preferat să le unească intr-o singură unitate spitalicească- una dintre cele mai mari din țară – și să le treacă la Consiliul Județean Arad ca ordonator de credite. Consiliul Județean are aproximativ jumătate din bugetul Municipalității și nu are excedent bugetar. De aceea procesul de dezvoltare și modernizare al spitalului este unul lent și anevoios. Există încă multe secții care funcționează în clădiri improprii foarte vechi (de exemplu Maternitatea funcționează într-o clădire de 140 de ani), unele retrocedate. Astfel condițiile oferite de spital sunt mult sub standardele acceptabile și aproape toate secțiile funcționează cu autorizații cu plan de conformare de la direscția de Sănătate Publică.
Una din prioritățile M10 este crearea premizelor pentru preluarea de către Primărie a unei părți din Spitalul Județean și transformarea acestuia într-un obiectiv de investiții prioritar. Cât mai repede trebuie construită o nouă maternitate în Arad iar Pediatriile, Psihiatria, Bolile Infecțioase trebuie să beneficieze de soluții pentru îmbunătățirea condițiilor hoteliere.
Pe viitor trebuie avută în vedere construirea unui nou Spital Județean monobloc, modern și foarte dotat.
REPORTER: Ce alt proiect conceput pentru Arad vă oferă unicitate în paleta de oferte electorale propuse arădenilor?
Deși Aradul este un oraș minunat din punct de vedere architectonic este în plin proces de ruralizare. Fațadele din centru sunt într-o stare de degradare avansată pe alocuri existând risc de accidente prin desprinderea tencuielii. Teatrul Hirschl e o ruină, nu există zone pietonale, Centrul orasului devine gri încetul cu încetul. Taxele enorme descurajează investițiile.
M10 își propune dinamizarea spațiului public, transformarea străzii din zonă de tranzit în destinație în sine prin crearea de ‘centre civice’ în fiecare cartier. Pe lângă centrul orașului trebuie create nuclee de arhitectură urbană cu zone pietonale spații verzi ca o contrapondere la blocurile inghesuite și inestetice care reprezintă priveliștea zilnică a arădeanului de cartier. În parcurile existente trebuie amenajate zone ‘cardio’ cu reprezentarea grafică a distanței dintre puncte astfel încât să poată fi zona de mișcare zilnică pentru concetățenii noșstri.
În ceea ce privește fluidizarea traficului și scaderea poluării în centrul orașului considerăm oportune studii de fezabilitate pentru subtraversări în zona ‘Podgoria’ pe ambele axe de circulație – Bulevardul Revoluției – Gară și Iuliu Maniu –Lacului. O astfel de subtraversare s-ar putea realiza si în zona teatrului care ar putea deveni pietonală.
Deasemenea trebuie făcute demersuri legislative pentru ca fațadele din centrele civice să devină co-proprietatea primăriilor astfel încât acestea să poată fi renovate în parteneriat public-privat.
REPOTER: În ieșirile dumneavoastră în spațiul public ați vorbit de incluziunea socială a persoanelor cu handicap. Cum se poate realiza acest lucru la nivelul administrației?
A.W.: Un alt proiect extreme de important pentru noi se referă la nicluziunea socială a persoanelor cu handicap, de a aduce aceste persoane în centrul societății noastre. Considerăm, dincolo de a fi o datorie, că este un privilegiu de a ne exprima solidaritatea și empatia cu acești semeni ai noștri. Trebuie implementate sisteme acustice care să asigure semnalizarea intersecțiilor cu trafic intens pentru nevăzători. Toate instituțiile publice și întreg domeniul public trebuie accesibilizat pentru persoanele cu handicap.
REPORTER: Cu ce alte propuneri vin în fața arădenilor candidații Partidului M10 pentru Primăria Arad și Consiliul Local Municipal?
A.W.: – Readucerea Ștrandului la viață prin transformarea lui într-unul dintre cele mai mari Aquapark-uri din țară prin finanțare europeană. Pe lângă faptul că va ține arădeanul în urbea sa proiectul va deveni o atracție pentru turiști.
– Reînnoirea parcului de mijloace de transport în comun al Companiei de Transport Public Arad. Regândirea rutelor și suplimentarea unor trasee mai solicitate (sediul central al Spitalului Județean).
– Demararea unui Proiect , eventual cu bani europeni de construire a unui nou C.E.T. pe gaz metan. Actuala soluție de furnizare a apei calde și căldurii este falimentară anacronică ineficientă și extrem de poluantă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!