Parlamentarul USR Arad, Adrian Wiener, critică atitudinea prim-ministrului Marcel Ciolaca vis-a-vis de bugetul pe anul 2024. „Marcel Ciolacu face balet politic, dezinformează, mistifică realitatea. Bugetul CNAS pentru 2024, de unde se finanțează practic mai toate serviciile medicale – medicina primară, ambulatoriile, spitalele, medicamentele compensate – crește doar cu 5%, nici cât rata inflației, în contextul în care doar deficitul pe 2023 a fost de peste 10%. Cu toate că ar mai trebui finanțări pentru axele din Planul de Cancer, medicina personalizată, fond de inovare pentru medicamente noi, screening populațional de cancer, acțiunile prioritare, creșteri de venituri pentru personal, tariful orar pe gărzi, psihiatria comunitară, extinderea serviciilor de paliație și tot ce trâmbițează ministrul Rafila. […] Creșterea de 5% față de bugetul – oricum insuficient – din 2023 nu acoperă nici măcar inflația”.
În ceea ce privește bugetul pentru Educație, Adrian Wiener este de părere că „ajunge la 3,2% din PIB, mult sub acei 6% din lege și mult sub necesarul reformelor traficate politic deșănțat în Legile Educației. Creșterea este consecința grevei profesorilor, a faptului că guvernul PSD-PNL a fost forțat în stradă să crească salariile profesorilor. Nu este consecința vreunei viziuni politice revoluționare pentru Educația din România”.
„Mai mult, lipsesc vreo 6 miliarde de lei de la cheltuielile cu dobânzile. Guvernul Ciolacu a ajuns la un nivel al împrumuturilor în jur de 200 de mld doar pe 2023. La cele mai mari dobânzi din UE. Din bugetul de pensii lipsesc cam 15 miliarde. Creșterile anunțate prin indexare și recalculare nu pot fi acoperite din bugetul pe 2024. Cu siguranță va trebui rectificat. Sunt tăiate drastic subvențiile pentru panourile fotovoltaice și mașini noi nepoluante. Restanțele salariale pe care și le-au decis magistrații ajung la 1% din PIB; guvernul vrea să le eșaloneze pe 7 ani. Se va ajunge la CCR și ghiciți ce se va întâmpla. Încă o neprevăzută gaură la buget”, a mai transmis Wiener.
Deputatul USR Arad concluzionează că „însăși construcția bugetului este mincinoasă și iresponsabilă. Pilonii macroeconomici asumați nu au nicio bază reală. Creșterea economică previzionată este de 3,4%, cu aproape 2% peste cea din 2023 și asta în timp ce e evident că economia încetinește, investițiile străine directe scad, producția industrială e în scădere; fiscalitatea în creștere pune frână suplimentară pe creștere. Vulnerabilitățile externe sunt vizibile. Veniturile publice previzionate a fi colectate de ANAF se ridică la 34% dintr-un PIB supraestimat. Niciodată România nu a obținut peste 31%. E puțin probabil ca de fapt creșterea fiscalității să nu conducă la creșterea evaziunii. […] Nicio firavă reformă administrativă. Avem a doua cea mai scumpă administrație publică din Europa”.
Trimite articolul
XDac ati opina pentru oprirea ajutorului militar dat Ucrainei, v-as vota. Asa insa prefer SOS.