ARAD. Evenimentele prilejuite de aniversarea a 15 ani de SMURD în Arad au debutat joi, 8 iunie, (şi) cu conferinţa medicală găzduită de Vechiul Cazinou. Desfăşurată sub motto-ul „Colaborare şi comunicare în urgenţă”, conferinţa (creditată cu 6 credite EMC) a reunit specialişti din întreaga ţară, dintre care nu au lipsit: prof.dr. Diana Cimpoeşu de la Iaşi, prof.dr. Luciana Rotaru de la Craiova, conf.dr. Adela Golea de la Cluj, dr. Mihai Grecu de la Timişoara, conf.dr. Cristian Boeriu de la Târgu Mureş şi asistenta şefă Hajnal Vass care lucrează de la înfiinţarea SMURD-ului în România.
Peste 100.000 de intervenţii medicale
„Zilele acestea aniversăm 15 ani de activitate SMURD în Arad, ceea ce înseamnă peste 100.000 de intervenţii medicale, echipajul de terapie intensivă având aproximativ 33.000 de intervenţii medicale. Acest lucru înseamnă, de fapt, o muncă în echipă: medici, asistenţi, paramedici. Toţi, implicaţi şi plini de pasiune, au lucrat în aceşti 15 ani pentru salvarea multor vieţi” – a subliniat dr. Monica Puticiu, amfitrion al conferinţei „SMURD Arad 15 ani – Colaborare şi comunicare în urgenţă”.
De altfel, dr. Monica Puticiu este cea care a organizat Unitatea de Primire Urgenţe din Arad şi a pus piatra de temelie a SMURD Arad. Cu modestia-i care o caracterizează, evită să îşi asume merite:
„Chiar dacă, poate, eu am venit cu ideea de a înfiinţa SMURD în Arad, au fost foarte mulţi care au sprijinit înfiinţarea SMURD-ului Arad. Implicarea a fost maximă din partea Prefecturii, a preşedintelui şi rectorului fondator al UVVG Arad – regretatul prof. Aurel Ardelean –, a Consiliului Judeţean Arad – al cărui preşedinte era pe atunci domnul Iosif Matula – şi, evident, nu pot să nu spun, implicarea maximă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a domnului colonel Marcel Lucaciu, care şi-a dorit foarte mult SMURD în Arad.”
SMURD înseamnă complementaritate
Evenimentul desfăşurat la Vechiul Cazinou a fost onorat de prezenţa dr. Călin Alexandru, director în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. El a transmis partcipanţilor la conferinţă salutul DSU, al şefului DSU, dr. Raed Arafat personal, „către toţi colegii de la Arad care aniversează în această perioadă 15 ani de la înfiinţarea SMURD-ului în Arad. De asemenea, transmit mulţumiri şi felicitări tuturor celorlalţi colegi din celelalte judeţe ale ţării prezenţi alături de colegii din Arad, ca să împărtăşim cu dânşii această bucuroasă aniversare.”
În intervenţia sa, dr. Călin Alexandru a încercat să prezinte o definiţie a SMURD-ului.
„Ce e SMURD-ul? Primul lucru pe care legiuitorul îl spune despre SMURD este că <e o structură fără personalitate juridică>. Deci nu prea are nimic material să poţi să-l defineşti. Cine e şeful SMURD-ului? Nu există un şef al SMURD-ului. Unde este sediul SMURD-ului? Nici la nivel naţional, nici aici nu există un sediu al SMURD-ului. Nu are secretare, nu are contabilitate… nu există o reprezentare materială a acestui SMURD. Şi atunci ce este SMURD-ul? Pentru că el, totuşi, există, noi îl cunoaştem, ne-am obişnuit cu el, aproape că îl simţim că face parte din societatea noastră de nu-ştiu-când… Deci SMURD-ul este, în primul rând, o idee, este o stare de spirit. Cine sunt cei care fac parte din SMURD? Sunt pompierii – care, prin natura lor, sunt miliari –, sunt medici şi asistenţi de la UPU – care sunt personal civil, sunt formaţi în structuri civile, sunt angajaţi şi lucrează în structuri civile –, sunt aviatori – care sunt militari. Sunt nişte categorii diferite de oameni care, de fapt, toţi, sunt uniţi de o idee, de un ţel, de un obiectiv: să salveze vieţi. Nu cred că poate să existe un ţel mai nobil în lumea aceasta. Ceea ce vreau eu să vă spun este că SMURD-ul nu este o chestiune materială, este o stare de spirit, o idee, o emoţie. De asta suntem aici, pentru că această idee ne-a molipsit pe toţi” – a conchis directorul DSU, Călin Alexandru.
FOTO: Diana Duțu
Trimite articolul
XPai, taman acilea, in epicentrul celei mai active zone seismice a tarii, v-ati gasit sa-i aduceți?
ce cauta Smurdul cu doctori asisenti etc la MAI ?
de ce nu e la ministerul sanatatii ?