ARAD. Aeroportul Arad, în colaborare cu cei de la Consiliul Judeţean Arad, au încercat să facă un pic de „curăţenie” în acţionariatul aeroportului, dar deciziile au fost contestate în instanţă. Să începem cu începutul. Acţionariatul Aeroportului Arad arată aşa: Consiliul Judeţean Arad deţine 99,92 la sută din acţiuni; Consiliul Local Curtici deţine 0,02 la sută dintre acţiuni; Carpatair deţine 0,01 la sută dintre acţiuni; 45 de persoane fizice deţin 0,05 la sută dintre acţiuni. În anul 2018, pentru a scăpa de micii acţionari, Adunarea Generală a Acţionarilor de la Aeroportul Arad a decis să majoreze valoarea nominală a fiecărei acţiuni de la 10 lei la 10.000 de lei. Astfel, toţi acţionarii mici dispăreau din acţionariat deoarece vechile acţiuni nu valorau cât una nouă. În acest sens, Aeroportul Arad urma să îi despăgubească pe toţi ceilalţi mici acţionari, iar în acţionariat se făcea „curăţenie”. Numai că socoteala acţionarului majoritar, respectiv Consiliul Judeţean Arad, nu a fost digerată de către cei de la Carpatair, care au dorit neapărat să rămână acţionari la Aeroportul Arad. Aşa că a fost atacată în instanţă hotărârea luată de AGA.
Atât Tribunalul Arad, cât şi Curtea de Apel Timişoara au dat dreptate contestatarilor şi a obligat Aeroportul Arad să revină la vechiul acţionariat, anulând decizia luată de acţionari în 2018. Acţionariatul a fost reconfigurat, iar toţi acţionarii prezentaţi mai sus, care au fost „eliminaţi” prin majorarea valorii nominale a unei acţiuni, au redevenit acţionari la Aeroportul Arad.
Răscumpără acţiunile
Totuşi, nici Consiliul Judeţean Arad şi nici Aeroportul Arad nu au renunţat la ideea de a scăpa de micii acţionari. Drept urmare, toate acţiunile „împrăştiate” la Consiliul Local Curtici, Carpatair şi 45 de persoane fizice vor fi răscumpărate de aeroport, urmând ca acţionariatul să fie format din Consiliul Judeţean Arad, cu 99,92 la sută dintre acţiuni, şi Aeroportul Arad, cu 0,08 la sută din acţiuni. „Prețul la care se propune achiziția acțiunilor este stabilit prin evaluare de către evaluatorul independent SC B&B Investiţii şi Servicii SRL Arad, care a evaluat capitalurile proprii şi a determinat valoarea acţiunilor societăţii. În urma evaluării, a rezultat valoarea de 16,7 lei pentru o acţiune cu valoarea nominală de 10 lei. Acțiunile vor fi integral liberate, iar societatea are rezerve disponibile pentru plata acțiunilor, în sumă de 19.088,10 lei”, se arată într-un document al Consiliului Judeţean Arad.
Iar pentru ca răscumpărarea acţiunilor să nu poată fi contestată, a fost identificat articolul 103 din legea 31/1990, care va sta la baza tranzacţiei. Acel articol de lege reglementează achiziţionarea propriilor acţiuni. Aşadar, în viitorul apropiat, după perfectarea tranzacţiei, doar Consiliul Judeţean şi Aeroportul Arad vor mai rămâne în acţionariatul aeroportului.
Trimite articolul
XAsa si ce e cu manevra aceasta , din cauza micilor actionari nu puteau sa administreze Aeroportul Arad astfel incat sa faca societatea profitabila , ii impiedica micii actionari sa faca Aeroprtul Arad profitabil? Nu , nicidecum nu e vorba de aceasta, micii actionari au acces la documentele firmei , astfel ei vad incapacitatea conducerii sa faca acest aeroport profitabil si normal acesti mici actionari sunt ca un ghimpe in coasta .
Care Carpatair cel care a dat faliment