Eşec usturător al juriştilor Primăriei şi Consiliului Local Municipal Arad în războiul purtat pentru aparatele de aer condiţionat montate pe faţadele clădirilor din municipiu. După ce Tribunalul Arad a decis să admită cererea a doi arădeni care au solicitat anularea actului administrativ care obliga arădenii să demonteze aparatele de aer condiţionat, Primăria s-a adresat Curţii de Apel Timişoara, în speranţa că instanţa de pe Bega va casa sentinţa şi va fi de partea municipalităţii. Nu s-a întâmplat aşa. Şi judecătorii timişoreni au decis să Hotărârile Consiliului Local Municipal 455/2020 şi 86/2021 să fie anulate, respingând recursul înaintat de Primăria Arad. „Respinge recursul declarat de pârâtul recurent Consiliul Local al Municipiului Arad împotriva sentinţei civile nr.511/06.05.2021 pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr.294/108/2021, în contradictoriu cu reclamanţii intimaţi Bunescu Sorin-Marius şi Bunescu Carmen”, se arată în soluţia pe scurt a Curţii de Apel Timişoara. Mai mult decât atât, CLM este obligat şi la plata a 3.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Practic, din acest moment, hotărârile care făceau referire la obligativitatea demontării aparatelor de aer condiţionat de pe faţadele clădirilor din Arad nu mai sunt în vigoare. Drept urmare, nici arădenii care nu le respectă nu pot fi amendaţi de către Poliţia Locală, instituţie care, în trecut, a transmis ameninţări către aproape toţi proprietarii de clădiri din Arad care erau vizaţi de cele două hotărâri.
Războiul a fost dus de doi arădeni, persoane fizice, care nu au fost de acord cu măsurile Primăriei, măsuri care se aplicau retroactiv. Potrivit celor două hotărâri ale CLM, aparatele de aer condiţionat trebuiau demontate de pe faţadele clădirilor cuprinse în zona protejată a municipiului Arad. Zona protejată se întinde de la Podgoria până în Aradul Nou, pe de o parte, şi de la malul Mureşului până pe strada Andrei Şaguna, pe de altă parte. Încă de la adoptarea lor, cele două hotărâri ale municipalităţii au fost arătate cu degetul. Unul dintre motive era reprezentat de faptul că sute de clădiri cuprinse în această zonă protejată nu au, de fapt, de a face nimic cu clădiri istorice sau simbolice ale Aradului. Mai ales că nu era vorba doar despre clădiri vechi, ci inclusiv despre blocurile comuniste, cele ridicate după 1990 sau case particulare.
În luna mai a acestui an s-a finalizat primul proces al războiului dus pentru aerul condiţionat. Tribunalul Arad, care a fost sesizat de către cei doi arădeni, a decis: „Admite acţiunea în contencios administrativ formulată şi precizată de reclamanţi în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Arad, având ca obiect anulare act administrativ: Hotărârile Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 455/2020 şi nr. 86/2021. Anulează Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 455/23.10.2020 privind aprobarea unor măsuri pentru amplasarea aparatelor de aer climatizat pe faţadele clădirilor din municipiul Arad în zona construită protejată, zona monumente istorice din ansamblul urban al Municipiului Arad. Anulează Hotărârea Consiliului Local al municipiului Arad nr. 86/22.02.2021 privind modificarea anexei Hotărârii Consiliului Local al municipiului Arad nr. 455/23.10.2020”. Tot atunci instanţa a decis ca CLM să achite reclamanţilor alţi 3.050 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.
Susţinerea cauzei
Ce a reţinut instanţa în procesul iniţial, care s-a judecat la Arad? Se pare că, iniţial, cei doi reclamanţi care au câştigat războiul aerului condiţionat au căutat înţelegere la Primărie. Instituţia a decis, însă, să nu le răspundă sesizărilor care au fost depuse. „În motivarea acțiunii, se susține că, în fapt, pârâta (n.r. CLM) a emis actul administrativ mai sus individualizat și în același timp a anunțat destinatarii vizați de evocatul act (prin intermediul Poliției Locale Arad), afișând pe unele dintre imobilele acestora un înscris prin care le punea în vedere că până la data de 15.02.2021 trebuie să procedeze la desființarea/reamplasarea instalațiilor de climatizare amplasate pe fațade. În caz de neconformare, săvârșesc o pretinsă contravenție, sancționată cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei. Considerând actul administrativ prin care s-au dispus astfel de măsuri ca profund nelegal, reclamanții s-au adresat emitentului său, la data de 17 decembrie 2020, formulând și parcurgând astfel procedura prealabilă/recursul grațios. În cadrul acestei proceduri extrajudiciare au solicitat revocarea în tot a acestei HCLM nr. 455 din 23 octombrie 2020. Așa cum s-au așteptat, nu li s-a răspuns defel, sens în care epuizând alternativele de soluționare amiabilă a diferendului juridic, s-au adresat instanței de contencios administrativ. Ține de elementarul și fundamentalul acestei materii că pentru a produce efecte juridice, actele normative adoptate de către unitățile administrativ teritoriale trebuie să se subordoneze legii, adică să nu conțină dispoziții contrare legilor constituționale, organice sau ordinare, să intervină doar acolo unde legea a omis să reglementeze, să intervină strict în limitele competențelor teritoriale și materiale ale organului emitent și să respecte ierarhia forței juridice a actelor normative de stat. (…) Constatând că Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 455/23.10.2020 și Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 86/22.02.2021 au fost emise cu încălcarea dispozițiilor din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, din Legea 50/1991, reglementând contravenții și sancțiuni într-un domeniu în care sunt reglementate contravenții și infracțiuni prin lege, reținând că aceasta este de natură să aducă vătămări reclamanților, instanța va admite acțiunea în contencios administrativ formulată și precizată de reclamanți având ca obiect anulare act administrativ și va anula HCLM nr. 455/23.10.2020 şi HCLM nr. 86/22.02.2021”.
Definitivă
Trebuie precizat faptul că sentinţa Curţii de Apel Timişoara este definitivă şi nu poate fi atacată în niciun fel. Drept urmare, cele două hotărâri vizate de acest proces au devenit nule.
Trimite articolul
XDaca hotararea de Consiliu ar fi specificat doar pt cladirile monument istoric nu tot centrul orașului in bataie de joc față de oameni ca si cum ei sunt primaria si restul plebea, ar fi avut câștig de cauză. Au fost obligați si cei care stau in blocuri comuniste sa le dea jos ca erau pe centru. Hotararea a fost redactată in dispreț față de cetățeni de aceea au pierdut.
Si asa Aradul va arata mai departe ca in sat din India si ne cacam pe istoria orasului. Asta se intampla cand edilii vin din Cocomarla din deal
-
Daca nu iti convine, muta-te in alta tara! Asa mi se spunea si mie cand reclamam anumite nereguli… Dar e imposibil vara sa stai intr-o cladire unde sunt 30-35 grade C. Problema este insa de cand Falca a defrisat masiv arborii din centrul orasului. Si noi aveam in urma cu 15-20 ani niste copaci sanatosi in fata casei care faceau umbra si erau doar 25 grade C in casa, dar de cand cei de la GCA au defrisat tot pe strada ca sa faca parcari cu plata, temperatura a crescut cu mult si in casa.
ce tot vreti?
lădoaiele alea atârnate pe pereti infrumuseteaza aspectul municipiului la fel cum se intîmplă si cu termopanele de pe fatadele blocurilor ce sunt catalogate ca monumente istorice asa ca . dati-le pace ! Poate ca vor intra si termopanele si ladoaiele astea cu timpul in categoria anexe la ” monumente istorice”, hai pa!
-
Pai si cutiile cu contoarele de gaz deformate si ruginite de ce sa mai ramana pe cladiri? Hai sa taiem si gazul la fiecare cladire, ca deh, si cutiile alea ruginite strica aspectul…
-
Mentalitate beton. Daca cineva a facut ceva urat trebuie continuat. Cascati ochii si vedeti cum se rezolva asa ceva in metropolele europene. In ce priveste contoarele de gaz ai dreptate si ma intreb si eu de ce nu pot fi puse in interior, la fel ca si cele de curent sau apa
-
Dar este totusi foarte simplu pentru Primarie : se vor demonta toate aparatele care nu au autorizare de constructie privind amplasarea pe fatadele oricaror cladiri. De ce nu au apelat la aceasta reglementare ?
-
Climele nu necesita autorizatie de constructie. Prost mai esti… Stai tu fara clima intr-o casa unde vara sunt 30-35 grade C…
-
Climele, și orice altă lucrare pe clădiri aflate într-un perimetru protejat, necesită autorizație de construcție conform legii 50/1991. Legea este în vigoare iar centrul Aradului este perimetru protejat conform Ordinului Ministerului Culturii și Cultelor nr. 2361/2010 (Ansamblul Urban Arad – cod LMI 2010: AR-II-a-B-00477). Se pot instala fără autorizație doar pe clădiri care nu sunt în zone protejate și nu sunt monumente. Conform legii nici pe blocurile comuniste de pe bulevard nu poți interveni fără autorizație, pentru că sunt în zonă protejată.
-
Nu a zis nimeni sa stai fara clima, doar monteaz-o in interiorul curții, nu inspre strada, băi ! Cu asemenea mentalitate, cum crezi ca o sa ajungem vreodata la nivelul la care a ajuns Oradea !? Ai auzit vreodata de Oradea? Stii unde este pozitionata geografic ?
-
da, stiam ca sunt prost dar nu intr-atat incat sa nu stiu ca trebuie autorizare conf. legii 50. Dar ce sa faci , sunt altii mai prosti ca mine…
-
ce tot vreti?
lădoaiele alea atârnate pe pereti infrumuseteaza aspectul municipiului la fel cum se intîmplă si cu termopanele de pe fatadele blocurilor ce sunt catalogate ca monumente istorice asa ca . dati-le pace ! Poate ca vor intra si termopanele si ladoaiele astea cu timpul in categoria anexe la ” monumente istorice”, hai pa!
Felicitări celor doi. Asta înseamnă să te lupți cu autoritățile legal. Bravo….
Pai ce ati crezut, ca se poate face ordine in Romanistan ?
Sa arate si satul asta ca un oras cat de cat civilizat ?
-
Clime sunt doar pe unele cladiri, dar cutii ruginite si deformate cu contoare de gaz sunt pe toate cladirile, chiar si cate 2 pe cladire. Acele cutii de ce sa nu le demontam? Climele vezi doar cand te uiti in sus, dar cutiile de gaz sunt la nivelul ochilor. De ce sa nu taiem gazul de la fiecare cladire?
-
mai figură ce esti
pe un imobil e o singura cutie de gaz care distribuie gazul la toate apartamentele, iar cutiile cu AC sunt ca ciorchinii de struguri pe toti peretii
cutiile vechi de la contoarele de gaz se pot schimba cu altele mai mici si mai aratoase , neruginite si cu asta se rezolva problema
unele din aceste cutii au peste 30 de ani si sunt facute din tabla neagra cum era pe vremuri…si nimeni nu le-a mai revopsit de atunci
E normal ca au ruginit
Acum cutiile astea pt contoarele de gaz sunt mai mici si au un aspect civilizat ,
asa ca las-o jos ca măcăne
-
Hotărârea Curții de Apel spune că CLM a reglementat prin hotărâre ceva ce era deja reglementat prin lege. Și chiar așa este. Clime în zone protejate nu se pot instala din 1991, iar centrul Aradului este zonă protejată din 2010. Deci toate instalările de după 2010 sunt ilegale pe baza legii 50/1991. Nu se poate da o HCL (cu valoare de lege locală) din moment ce există o lege la nivel național. Trebuie aplicată legea existentă, asta e ideea hotărârii Curții de Apel. Primăria are temei legal să ceară desființarea ORICĂREI intervenții făcute în centru Aradului după 2010 și fără acea HCL. Detalii avem pe http://www.prourbe.ro
Ideea i-a venit kăkatului de bokaka mare menejerul lui pește care a venit adus de vânt , pardon de bibi. Oare pentru un post așa important in urbea asta, nu trebiua totuși concurs ??? Poate să ocupe postul orice membru pnl ??? chiar și femeia de serviciu ???
Nu se sesizează nimeni DNA, Inspecția muncii sau alte .. organe ..???? Intreban pentru un prieten .