După ce, în data de 7 iunie, procurorii DIICOT au „călcat” mai multe case şi apartamente din judeţele Arad şi Timiş, în cadrul unui dosar care vizează destructurarea unei reţele de trafic de migranţi, în 28 august au fost efectuate noi percheziţii, după ce reţeaua a continuat să treacă ilegal migranţi dinspre zona asiatică şi africană spre Europa Occidentală.
„La data de 28.08.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Biroul de Combatere a Traficului de Migranți și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră –Serviciul Teritorial al Poliției de Fontieră Timiș au pus în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Timiș și Arad, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, transfrontalier și trafic de migranți. Acțiunea s-a desfășurat ca urmare a extinderii cercetărilor în cauză și punerii sub acuzare, la data de 7.06.2023, a unui număr de 10 inculpați și 8 suspecți (unii dintre inculpați fiind sub măsuri preventive)”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
„S-a reținut faptul că, în perioada 2022 – 2023, mai multe persoane de naționalitate română și turcă, coordonate din exteriorul țării de cetățeni turci și sirieni, au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier având ca scop săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți (de origine turcă și irakiană), pe ruta Turcia – Bulgaria/Serbia – România – Germania. Astfel, pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar pentru facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, (atât cu Bulgaria cât și cu Serbia) a grupurilor ilegale de migranți și recrutarea de lucrători străini aflați în legalitate pe teritoriul României (cu vize de muncă) pe care i-au găzduit temporar în diferite locații situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania. Celulele infracționale au fost coordonate în permanență din exteriorul țării, liderii grupului infracțional organizat fiind stabiliți în Turcia, Germania și Serbia”, spun anchetatorii.
Mulţi români
Procurorii DIICOT mai spun că „în realizarea activităților infracționale, acești lideri au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care în scopul dobândirii unor câștiguri materiale importante într-un termen scurt, au aderat la grupul infracțional organizat și au dezvoltat la nivel național propriile rețele de transportatori. Pe palierul organizatoric, liderii grupului infracțional au introdus ilegal migranți în România, au recrutat migranți din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României (cu vize de muncă), au procedat la concentrarea temporară a acestora în diferite locații închiriate în municipiile Timișoara și Arad sau în reședințe ale membrilor grupului, au identificat și folosit mijloace optime de transport în Germania (prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară) folosind conducători auto profesioniști care au disimulat migranții în mijloacele de transport sau organizând trecerea migranților pedestru, prin zonele situate între punctele de trecere a frontierei de stat a României.
Pentru transferul și transportul ilegal de migranți, suspecții au utilizat autovehicule pe post de antemergător, șoferii implicați fiind instruiți și coordonați în permanență de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor”.
Încă cinci
Activitățile au fost desfășurate în baza unui acord comun de anchetă încheiat de către autoritățile din Germania, Serbia și România. „Cinci persoane urmează a fi aduse la sediul DIICOT – Structura Centrală pentru audieri, în baza unor mandate de aducere, iar alte persoane vor fi audiate la sediul BCCO-Timișoara”, au mai transmis procurorii.
Trimite articolul
XNu știu dacă poliția știe sau nu, dar în Timișoara mai există o casă în care sunt cazați imigranți în fiecare zi. Nu stau mai mult de o noapte, iar mizeria din fața casei este, uneori, înfiorătoare. Casa se numește Booboo și este pe str. Martir Ion Miron, la nr. 2 sau 4. Nu știu exact numărul, dar este casa cu etaj de pe colțul străzii, vis-a-vis de nr. 1. Dacă poliția știe și nu ia măsuri, înseamnă că este implicată în activitate…
-
Sau inseamna ca nu stau sa citeasca comentariile de pe Aradon? Scrie-le direct lor!
-
Da de ce nu te-ai făcut și tu polițișt dacă te interesează asa mult ce face altcineva..da-le pace..fa și tu dacă ești în stare..daca nu..măcar ai demnitate și taci..informatorule
E plin publi24 si olx-ul de anunturi de transport persoane cu masina personala. Numai politia nu le citeste.