ARAD. Trebuia să fie gata de câteva ori, prin 2012, apoi prin 2013 iar mai apoi prin 2014 şi acum se anunţă că va fi finalizat în anul 2015. A costat cel puţin o jumătate de milion de euro din bugetul local (conform informaţiilor oferite de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad) şi va mai costa încă, şi totuşi nu e funcţional cu adevărat în niciun liceu din Arad. Mega investiţia Primăriei Arad în sistemul de învăţământ arădean, numită „monitorizarea performanţelor şcolare în şcolile arădene”, anunţată cu surle şi trâmbiţe în prezenţa fostului ministru al educaţiei, Daniel Funeriu, este deocamdată inutilă. În nici una din cele şase şcoli arădene unde a fost implementat nu funcţionează 100%.
Proiectul prevedea, în fapt, introducerea unui catalog on-line performant, aşa cum spuneau oficialii, la data prezentării, în septembrie 2011, şi apoi la 1 decembrie, la prezentarea care a avut loc în faţa ministrului Funeriu, în toate şcolile din municipiu. Sistemul urma să ofere părinţilor informaţii în timp real despre notele şi absenţele copiilor, să ofere statistici directorilor de şcoli, inspectoratului şcolar şi chiar primăriei. Un sistem care scutea de multă muncă secretariatele şi oferea o situaţie la zi a stării generale a învăţământului arădean.
Ca să nu mai amintim de posibilitatea ca alte aplicaţii care ar fi urmat să fie active să poate fi folosite de profesori în cadrul orelor de curs. Nimic din toate acestea nu poate fi bifat.
Au fost cumpărate sute de tablete care acum stau în dulapuri, închise. A fost cumpărat softul (creat de firma timişoreană Lasting System), echipamente, a fost plătită instruirea profesorilor din școlile implicate și, după 3 ani de la demararea proiectului, într-o singură școală din municipiu, Colegiul Național „Dimitrie Țichindeal” sunt șanse ca din semestrul al II-lea să fie funcțional 100%. În toate celelalte școli pilot (Liceul German, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Grup Şcolar de Industrie Alimentară, Liceul Sportiv şi Grupul Şcolar Forestier), proiectul a dus deocamdată doar la creșterea numărului de obiecte din inventar.
Blocaje tehnice
Directorii școlilor pilot au confirmat că în acest moment, nici un profesor nu mai utilizează tableta pentru a introduce note sau absențe ale elevilor. Funcționalitatea proiectului depindea şi depinde în mare măsură de existența unei rețele wireless în unitatea școlară. Firma de soft avea obligația de a asigura rețeaua în cancelarie, pentru sălile de clasă urmând să fie asigurată de către Primărie. În atare condiții, profesorii erau obligați ca în timpul pauzei să treacă absențele și notele elevilor pe tabletă pentru a fi introduse în sistem. Singurul loc în care putea fi utilizată on-line tableta era cancelaria. O altă problemă care a apărut a fost legată de actualizarea datelor. La începutul fiecărui an școlar sunt modificări în structura claselor, a materiilor etc. Acestea nu au mai fost operate, în nici una din școlile pilot de mai bine de un an. Ca atare, tabletele stau în dulap și nu pot fi folosite nici pentru alte activități.
Șanse de reușită
Singura unitate școlară în care este funcționabil parțial sistemul este Colegiul Național „Dimitrie Țichindeal”. Aici au fost montate mai multe acces-point pentru rețeaua de wirelles din școală dar mai trebuie și aici aduse câteva îmbunătățiri sistemului. Conform declarațiilor directorului colegiului, Sorin Haiduc, din semestrul II, însă, va putea fi folosit fără nici o problemă acest sistem. Evident în paralel cu catalogul clasic. Va fi prima școală din Arad unde profesorii vor intra cu tableta la clasă sau cu propriul laptop (sistemul poate fi accesat și de pe acesta) și vor pune rapid absențele și notele elevilor on line.
Va fi anul 2015, anul în care vom avea un sistem la nivel de municipiu care să monitorizeze performanțele elevilor din liceu? Doar dacă va fi ca în povești: ce nu s-a făcut în trei ani se va face într-unul singur. Va fi, însă, cu siguranță, un an în care se vor mai cheltui niște bani pentru implementarea proiectului.
Beneficiarii proiectului
Utilitatea sistemului de înregistrare on line a absențelor și a notelor va fi demonstrată după ce toate școlile din municipiu vor face parte din acest sistem. În alte condiții, singurii care vor putea, dacă doresc, să beneficieze de avantajele oferite sunt părinții și profesorii din școala unde a fost implementat proiectul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!