Dintr-un total de 40 de oraşe care au fost ţinta unor analize minuţioase, Aradul se află pe locul şapte în topul celor mai bune orașe pentru afaceri din România. Analiza a fost realizată de către cei de la Forbes, iar topul a fost alcătuit prin prisma avantajelor şi dezavantajelor pe care le oferă fiecare oraş în parte. „Metodologia prin care au fost departajate orașele – am analizat reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă – este aceeași: am luat în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ)”, explică cei de la Forbes. În plus, au fost „taxate” oraşele ale căror primari sunt cercetaţi penal sau au fost trimişi în judecată.
Iar, după ce au făcut toate calculele şi au tras linie, au concluzionat: Aradul este pe locul şapte.
Dar să le luăm pe rând. Pentru al doilea an la rând, Timişoara a fost declarat oraşul cel mai atractiv pentru investitori. Pe locul doi se află Clujul, iar top 3 este încheiat de Bucureşti. Pe locul patru se află Oradea, cu un potenţial în creştere faţă de anii trecuţi, totul datorită unei strategii pe termen lung gândită de autorităţile locale. Locul cinci este ocupat de Constanţa, oraş al cărui singur defect este… primarul, care a fost arestat în 2015, iar pe locul şase se află Braşovul, ajuns pe această poziţie datorită faptului că este departe de orice autostradă.
Oraşul nostru se clasează, aşadar, pe un onorant loc şapte, dacă este să ne gândim la faptul că depăşim în top alte 32 de oraşe din ţară. Dar analiza în detaliu a atractivităţii noastre arată că, de fapt, nu suntem chiar atât de atractivi. Şi ni se mai indică faptul că, în special, industria de automotive, dezvoltată excelent în Arad, ne propulsează pe această poziţie. Concluzia aparţine chiar celor de la Forbes, care au întocmit topul. „Sectorul automotive reprezintă unul dintre motivele pentru care Aradul este pe locul şapte”, spun cei care au realizat statistica.
Din punct de vedere al infrastructurii, stăm grozav: avem autostrada care trece chiar prin oraş, avem calea ferată recent modernizată, cu ieşire spre Occident pe ruta Arad-Curtici şi avem drumuri naţionale care ne leagă de cele mai importante oraşe ale ţării. „Atuurile Aradului sunt, în principal, conexiunea cu reţeaua europeană de autostrăzi, dar și existența a patru zone industriale, cu o suprafață totală de aproximativ 430 de hectare. Cea mai dezvoltată dintre acestea este Zona Industrială Vest, în suprafață de 150 de hectare, și în care își desfășoară activitatea 29 de companii”, susţin cei de la Forbes. Dar, din păcate, ne trage în jos lipsa de interes a altor companii în afară de automotive şi câştigul salarial care este mult sub media pe ţară.
Totuşi, să vedem partea plină a paharului şi să ne bucurăm că depăşim în acest clasament oraşe precum Ploieştiul, aflat pe locul opt, Piteştiul, care a fost aruncat în top de uzina Dacia până pe locul nouă, sau Iaşiul, capitala Moldovei, care, deşi are primar certat cu legea, rămâne încă destul de atractiv.
Ultimele locuri
Potrivit topului întocmit de Forbes, ultimele cinci locuri care vizează atractivitatea oraşelor pentru mediul de afaceri sunt ocupate de Botoşani, Buzău, Focşani, Sfântu Gheorghe şi Vaslui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!