Tinerii arădeni nu duc lipsă de creativitate atunci când vine vorba de a „desena” un plan de afaceri pentru o posibilă societate. Provocați de cei de la CONAF – Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), elevii au intrat în competiția Maratonul pentru Educație Antreprenorială. În prima etapă o echipă a CONAF Arad, sucursală coordonată de președintele Ana Maria Dragoș, a bătut la pas județul susținând seminarii de informare privind educația din sectorul antreprenoriatului. Mai apoi, sub îndrumarea profesorilor, elevii s-au organizat în echipe și au pornit în provocarea de a concepe un plan de afaceri. Premiile puse în joc în cadrul acestui Maraton nu au fost deloc de neglijat, iar primele trei clase urmau să ajungă la etapa națională. Așadar, motivați și plini de entuziasm, tinerii au început elaborarea unor planuri de afaceri. Opt echipe au intrat în etapa județeană, iar jurizarea s-a făcut public în urma unor prezentări susținute recent la Filarmonica de Stat Arad.
Trei idei premiate
Marele premiu de la Arad a fost adjudecat de elevii Colegiului Economic din Arad care l-au avut ca profesori coordonatori pe Iuliana Ochiș și Florina Petruț. Tinerii de la Economic au intrat în competiție cu proiectul „Games & Grind Cafe”. Proiectul lor presupune înființarea unei anti-cafenele, un spațiu de „detoxifiere” digitală, social și cultural, folosit în scopuri profesionale, educaționale, de divertisment și recreative.
Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit „Stejarul Verde”, creat de elevii Liceului „Ioan Buteanu” Gurahonț, care au avut-o ca profesor coordonator pe Cristina Paul. Ideea lor de afacere constă în amenajarea unui spațiu pentru organizarea de tabere, un loc sacru al imaginației unde nu există limite, unde totul este posibil.
Locul al treilea a revenit proiectului „Specialist Medica”, care presupune prestarea serviciilor de asistență medicală la domiciliu. Proiectul a fost realizat de altă echipă a Liceului „Sever Bocu” din Lipova împreună cu profesor coordonator Corina Berzovan.
Așadar, primele trei proiecte au subliniat creativitatea și interesele atât de diferite ale tinerilor, cele trei idei fiind în domenii dinstincte.
Spre marea finală
„Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei. Mai mult decât atât, călătoria lor spre succes nu se oprește aici. Echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu cei mai buni dintre cei buni”, a punctat Ana Maria Dragoș, președinte CONAF Sucursala Arad.
Mențiuni speciale
Echipele care au luat mențiune au primit și ele premii în bani: echipa Liceului cu Program Sportiv din Arad, echipa Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Pecica, echipa Liceului Tehnologic „Ion Creangă” din Curtici, echipa Colegiului „Mihai Viteazul” din Ineu și echipa Liceului Tehnologic din Vinga.
Afaceri și vocație
„Temelia acestui proiect este vocația și îmi place să cred că este datoria generației noastre să dăm încredere, forță, curaj și mai ales instrumente celor care sunt astăzi în sistemul de învățământ. Antreprenori sau nu, angajați sau angajatori, birocrați, artiști, medici, avocați, jucătorii pieței muncii de mâine își câștigă reperele astăzi, iar direcția trebuie să fie una sustenabilă, pozitivă și mai ales solidă.
Maratonul pentru Educație Antreprenorială, desfășurat în aproape jumătate de România, este un efort al unei pături sociale, numită generic antreprenori, pe suișul abrupt al curbei recunoștinței, iar eforturile sucursalei CONAF Arad au demonstrat că suntem reprezentativi, nu doar la nivel național ci și în comunitățile locale, atât de frumos definite cultural” , a declarat Cristina Chirac, președinta CONAF, prezentă la Arad.
Despre CONAF
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creștere economică sustenabilă și sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele. CONAF are în componența sa două federații, 12 patronate, 20 asociații, 27 sucursale și peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!