ARAD. Din cauza lipsurilor, din cauza scăderii activităţii firmelor, din lipsa banilor care au dus la acumularea de datorii de zeci de mii de lei la stat sau alte firme, ori din alte probleme legate de desfăşurarea activităţii comerciale, sute de firme arădene au ajuns să se lupte să supravieţuiască. Multe, însă, au pierdut „războiul”, acţionarii renunţând să mai continue. Sute de patroni au ales să iniţieze fie suspendarea temporară a activităţii firmelor pe care le deţin, alte sute de firme au intrat în insolvenţă, pentru că nu şi-au putut plăti datoriile, iar cele mai multe… s-au închis definitiv. Vestea bună este că numărul lor, deşi considerabil, este mai mic decât cel înregistrat anul trecut.
Insolvenţă
Primele patru luni ale anului 2014 au fost aproape fatale pentru sute de firme din județul Arad. Afacerile respective ale arădenilor sunt sub semnul întrebării, intrând în grija unui lichidator judiciar. Potrivit informațiilor furnizate de Registrul Comerţului, în Arad s-au înregistrat în primele patru lui ale acestui an 245 de societăţi comerciale care au intrat în insolvenţă.
Trebuie subliniat, însă, faptul că numărul firmelor în insolvenţă este cu 16,95% mai mic decât cel înregistrat în perioada similară a anului precedent. În perioada ianuarie-aprilie 2013, Aradul avea 295 de societăţi intrate în insolvenţă.
47 în aprilie
Dacă se au în vedere cifrele oficiale la nivel de judeţ, 47 de firme au ajuns în situaţia de a nu mai dispune de lichidităţi pentru a-şi plăti datoriile afaţă de furnizori sau la stat, numai în luna aprilie a acestui an.
Închise definitiv
Potrivit aceloraşi informaţii, aproape 600 de firme s-au închis definitiv, în primele patru luni ale anului. Numărul lor este însă cu mult mai mic (19,84%) decât cel înregistrat anul trecut, în perioada similară. Numărul radierilor realizate, între 1 ianuarie – 30 aprilie 2014, în Arad este de 598. În 2013 numărul lor a fost de 746.
Alte 205 firme din Arad şi-au suspendat activitatea în primele 4 luni din 2014, cu 23,51% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut.
Statul, primul
În ceea ce priveşte conştiinciozitatea patronilor arădeni, se observă tendinţa acestora de a se asigura că-şi plătesc prima dată contribuţiile la stat şi abia apoi partenerii de afaceri. Dovadă stă faptul că, în general, demararea procedurii de insolvenţă este solicitată în mare parte de firmele cu probleme sau de alte firme care au bani de recuperat. Fiscul arădean întocmeşte, în medie, circa 2 cereri de deschidere a procedurii insolvenţei în fiecare lună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!