Nu mai intră ziariștii cum vor ei la Spitalul Județean Arad! Nu mai filmează sau fotografiază apa de ploaie care inundă saloanele de spital, nu mai consemnează opiniile pacienţilor nemulţumiţi de condiţiile sau serviciile oferite de spital, nu mai scriu de medicii din spital care au probleme cu legea! Astfel de detalii nu fac bine imaginii spitalului. În consecinţă, conducerea unităţii medicale – în speţă managerul Mirandolina Prişcă – a decis că e momentul să facă ordine în relaţia cu presa.
Vineri, 8 iulie, la ora 9.03, am primit un email din partea spitalului, cu subiectul „Acreditare presă SCJU Arad”. Practic, email-ul conţinea doar un fişier ataşat – adresa nr. 1.928/06.07.2016. O adresă semnată de managerul Mirandolina Prişcă şi consilierul juridic Simona Vîrciu, în care este invocată, în două rânduri, Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Astfel, suntem informaţi că „accesul în incinta spitalului se face numai de către ziariştii şi reprezentanţii mijloacelor de informare în masă care au obţinut acreditare din partea spitalului. Acreditarea se acordă la cerere, în termen de două zile de la înregistrarea acesteia. (…) Începând cu data de 11.07.2016, accesul reprezentanţilor mass-media în incinta unităţii noastre se va face numai în baza acreditării.”
Despre acreditare…
Trecem peste faptul că, de când e presă liberă în România, niciodată spitalul din Arad nu a avut ziarişti acreditaţi. Sistemul acreditării presei este specific instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne (Poliţie, ISU, Jandarmerie). Menţionăm, în treacăt, că nici Primăria Arad nu are ziarişti acreditaţi şi nici măcar şefii celor de la Spitalul Judeţean – Consiliul Judeţean Arad – nu au solicitat acreditarea presei. Se pare însă că cei care conduc Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad se cred mult prea importanţi în raport cu ziariştii.
E curios că solicitarea acreditării vine chiar din partea Mirandolinei Prişcă – cea care, de câte ori a fost contactată (cel puţin) de Jurnal arădean/ Aradon pentru a exprima punctul de vedere al managerului pe un subiect sau altul, fie ne-a direcţionat spre medici din interiorul secţiilor, fie ne-a îndrumat spre directorul medical; când, totuşi, a acceptat să vorbească despre o problemă din spital, atunci a avut grijă să facă rapid legătura cu „vechea conducere”, sustrăgându-se oricărei responsabilităţi.
Mai facem o observaţie care, din punctul nostru de vedere, sfidează logica. În documentul pe care ni l-a transmis Mirandolina Prişcă vineri, 8 iulie, suntem informaţi că începând de luni, 11 iulie, accesul în spital se face doar pe bază de acreditare. Acreditarea se obţine în două zile. Iar între 8 şi 11 iulie sunt două zile nelucrătoare (sâmbătă şi duminică).
Despre completarea legii
Un paragraf din adresa semnată de managerul Mirandolina Prişcă ne-a atras atenţia în mod deosebit. Iată-l: „În temeiul Legii 544/2001 art.18, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad îşi rezervă dreptul de refuz al acordării acreditării sau de retragere a acesteia pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii unităţii noastre şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii şi în cazul în care se constată abateri grave sau repetate de la normele deontologiei profesionale.”
Lecturând acest paragraf şi studiind art.18 din Legea 544, nu putem decât să… apreciem veleităţile legislative ale managerului şi/sau consilierului juridic de la SCJU Arad. Nicăieri în art.18 (şi nici în celelalte articole care reglementează accesul mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public) nu scrie că spitalul poate refuza acreditarea unui ziarist „în cazul în care se constată abateri grave sau repetate de la normele deontologiei profesionale”. Aceasta pare o completare pe care reprezentantele celui mai mare spital din Arad au simţit nevoia să o aducă Legii 544. Din ce motive au făcut acest lucru… e peste puterea noastră de înţelegere.
Ca să nu ne suspectaţi de cârteală, precizăm că Legea 544 face referire la „deontologia profesională” (art. 19, alineatul 3), dar în următorul context: „ Autorităţile publice care sunt obligate prin legea proprie de organizare şi funcţionare să desfăşoare activităţi specifice în prezenţa publicului sunt obligate să permită accesul presei la acele activităţi, în difuzarea materialelor obţinute de ziarişti urmând să se ţină seama doar de deontologia profesională.”
Şi mai adăugăm că, potrivit Normelor Metodologice de aplicare a Legii 544/2001, „acreditarea ziariştilor nu atrage controlul instituţiilor publice ce au acordat acreditarea asupra materialelor publicate de ziaristul acreditat”, iar „participarea ziariştilor la activităţile instituţiilor publice nu va putea fi limitată sau restricţionată prin reglementări interne ce exced textul legii privind liberul acces la informaţiile de interes public”.
Alte dispoziţii
Secţiunea a 2-a din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public conţine „Dispoziţii speciale privind accesul mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public”.
Enumerăm câteva din aceste dispoziţii: *accesul mijloacelor de informare în masă la informaţiile de interes public este garantat; *activitatea de culegere şi de difuzare a informaţiilor de interes public, desfăşurată de mijloacele de informare în masă, constituie o concretizare a dreptului cetăţenilor de a avea acces la orice informaţie de interes public; *autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public; *în cadrul conferinţelor de presă autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public; *autorităţile publice au obligaţia să acorde fără discriminare acreditare ziariştilor şi reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă; *autorităţile şi instituţiile publice nu pot interzice în niciun fel accesul mijloacelor de informare în masă la acţiunile publice organizate de acestea.
Aşteptăm cu viu interes conferinţele de presă lunare organizate de spital (la spital), nu de Consiliul Judeţean (la Consiliul Judeţean). Aşteptăm altceva decât tăieri de panglici. Aşteptăm ca echipa managerială să vorbească despre realităţi, nu despre vise şi visuri.
Până atunci, îi provocăm pe cititorii noştri să ne transmită informaţii şi înregistrări video despre experienţele pe care le-au trăit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Ce zice preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca
Am dorit să aflăm şi punctul de vedere al Consiliului Judeţean Arad – instituţie în subordinea căreia se află spitalul. Interpelat pe subiect, preşedintele CJ, Iustin Cionca, a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon, că managerul Mirandolina Prişcă nu s-a consultat cu el înainte de a decide asupra noilor reguli în relaţia cu ziariştii şi a precizat că „nici nu avea obligaţia să se consulte în vederea elaborării comunicatului pe care l-a transmis presei”. Iustin Cionca a mai subliniat că nu respinge ideea acreditării presei, dar „să fie conform legii şi să fie pusă în practică de specialişti”. Preşedintele CJ Arad a admis că managerul Spitalului Judeţean a făcut o gafă: „E o greşeală de comunicare: nu te grăbeşti să anunţi o măsură pe care nu ştii cum o pui în practică. Ce am rezolvat? Ni i-a ridicat pe toţi în cap şi acum eu trebuie să o apăr. Eu chiar vreau să o apăr, dar nu prea am argumente” – a declarat preşedintele CJ, pentru Jurnal arădean/ Aradon. Iustin Cionca a încheiat promiţând că „o să am o discuţie cu doamna manager pentru că eu nu vreau să fie o ruptură între noi şi dumneavoastră, presa.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!