Un centru afterschool ce va deservi 70 de copii are de gând să construiască Primăria Comunei Vladimirescu, pe bani europeni obținuți prin Programul Național de Dezvoltare Ruraăa (PNDR).
Centrul urmează să fie construit pe un teren de o mie de metri pătrați deținut de primărie, pe Strada 6, între străzile Câmpului și Florilor. Centrul afterschool va fi o clădire parter + un etaj, cu suprafața totală de 322 de metri pătrați. Parterul va fi compus dintr-un hol comun, casa scării, grupuri sanitare pe sexe și pentru persoane cu handicap, o sală de mese, sală profesorală și birouri, în timp ce la etaj vor fi amenajate patru clase și grupuri sanitare pe sexe. Clădirea va dispune de rampe de acces pentru persoanele cu handicap și o scară exterioară de evacuare în caz de incendiu. Proiectul general al clădirii a fost realizat de o companie din Arad.
În curtea centrului vor fi amplasate două mese de tenis de masă și va fi amenajat un teren de baschet. Conform caietului de sarcini al licitației, centrul va deservi 70 de copii, împărțiți în patru grupe, dintre aceștia jumătate urmând să fie băieți și jumătate fete.
Finanțare obținută anul trecut
„Am cerut finanțarea în 2017, iar în 2018 ni s-a aprobat. Centrul afteschool va fi în cartierul nou și este o investiție absolut necesară, pentru că în zonă sunt foarte mulți copii ai căror părinți lucrează și e nevoie de un loc unde cei mici să rămână după cursuri, să aibă cine să aibă grijă de ei. În plus, tot în zona asta avem un centru de informare turistică ce va împlini anul ăsta cinci ani de activitate și acolo plănuim să deschidem o grădiniță. Centrul afterschool va fi într-o zonă care face legătura între satul vechi și satul nou, așa că va deservi mulți oameni”, spune primarul comunei Vladimirescu, Ioan Crișan.
Un milion de lei
Conform licitației publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, întregul proiect va costa în jur de 1.030.843 de lei fără TVA, fonduri obținute de primărie prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, bani europeni din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Ofertele sunt așteptate până pe 31 ianuarie 2019, urmând să fie ales câștigătorul cel care oferă prețul cel mai scăzut.
Piedici birocratice
După ce ne-a spus cât de necesară este investiția, primarul Ioan Criașn a ținut să menționeze și că greul începe abia după obținerea finanțării. „Ne bucurăm de finanțare, dar vreau să vă spun că e un chin. Licitațiile sunt uriașe. Recent am încheiat o licitație pentru drumurile din cartierul nou și din Horia și, vă spun drept, a durat un an și zece luni. Numai licitația. Și după terminarea licitației, mai durează vreo câteva luni aprobarea documentației și apoi durează alte câteva luni ca cei de la SEAP să verifice proiectul licitației. E o birocrație incredibilă, durează foarte mult să faci ceva”, spune primarul celei mai mari comune din județ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!