De la sfârșitul lunii septembrie partea sârbă refuzând să recunoască aproape 300 astfel de persoane deși partea română ar fi prezentat dovezi, notează Mediafax. „În aceste condiții am înregistrat numeroase solicitări de azil dar și luări în custodie publică, cazarea acestora fiind făcută în acele două centre de la Arad și Otopeni a persoanelor care au intrat ilegal pe teritoriul României. În continuare avem o îngrijorare legată de acest fenomen pe care îl gestionăm destul de greu în momentul de față. (…) Pe baza solicitărilor noastre, răspunsul primit este că străinul respectiv nu provine de pe teritoriul statului său, nu îl recunosc că ar fi trecut pe teritoriul statului sârb, cu toate dovezile prezentate.(…) Au început să nu mai țină cont de solicitările noastre undeva la sfârșitul lunii septembrie”, a susțiut, în cadrul unui seminar desfăşurat, miercuri, în Capitală, Narcis Dumitru, directorul adjunct al Direcției Migrației București din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări.
În prezent, în țara noastră sunt peste 500 de persoane luate în custodie publică. „România nu este o țară țintă, este o țară de tranzit și sunt foarte foarte puțini migranți, solicitanți de azil care doresc să rămână în România. (…) Celelalte frontiere au o situație destul de calmă, cu excepția ce se întâmplă în zona de sud vest, zona Timiș, foarte puțini cu ieșire din țară în zona Arad, în rest situația operativă este calmă”, a adăugat Dumitru.
160 de locuri la Horia
Centrul pentru străini din localitatea arădeană Horia, destinat în special celor care urmează să fie expulzaţi, a fost extins, în 2015, de la 52 de locuri la 160, fiind construită o clădire nouă, investiţia ridicându-se la 2,3 milioane de euro. Centrul, aflat în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, a fost înfiinţat în anul 2001, în cele două clădiri de la Horia fiind oferite condiţii de cazare, hrană, asistenţă medicală şi igienă personală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!